Professor Roger Säljö synes at han får gode svar under NOKUTs besøk på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Kvalitets-eksamen er i gang

Høgskolen i Oslo og Akershus konter på kvalitet - og eksamen pågår. Leder for NOKUTs sakkyndige komité, Roger Säljö,sier at det er helt tydelig at det er satt stort trøkk på kvalitetsarbeidet siden sist.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra mandag 14. september til og med onsdag 16. september settes kvalitetssystemet til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) igjen på prøve.

Les også: Klar for å konte på kvalitet

Har skjedd mye

Mandag brukte komitéen mye tid sammen med høgskolens ledelse. Både rektoratet og styret var i møte med komiteen. Det var også medlemmer av studieutvalget og representanter fra studieavdelingen.

Professor Roger Säljö, som leder den sakkyndige komitéen fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), sier at de første møtene har vært informative.

— Det er klart for oss at det har skjedd mye med kvalitetsarbeidet siden sist. Det er et trøkk på det nå, koblet mot ambisjonen om å bli universitet. For det er klart: Det ville ikke vært noen god start på prosessen mot å bli universitet å få underkjent kvalitetssystemet, sier han.

Tar det seriøst

Säljö sier at hans inntrykk er at deltakerne fra HiOA har lest forrige rapport nøye, og at de er enige i punktene som ble pekt på som mangelfulle der.

Det er klart for oss at det har skjedd mye med kvalitetsarbeidet siden sist. 

Roger Säljö

— Jeg synes at man har tatt det veldig seriøst. NIFU-rapporten pekte jo også på en del av de samme tingene som vi gjorde, sier han.

Säljö sier at HiOA er den største institusjonen han har jobbet med i NOKUTs sakkyndige komité.

— Det er også vanskeligere å få på plass et godt kvalitetssystem når man driver med profesjonsutdanninger, som har stort innslag av praksis, sier han.

Se: Hele programmet for NOKUT-besøket her

Tirsdag er viet fakultetsnivået, da skal dekanene og instituttledere inn og snakke med komiteen, mens på onsdag er det studentenes tur.

(Student Magnus Malnes ved Universitetet i Oslo er ny i komiteen, ellers er medlemmene de samme som ifjor gikk inn for å underkjenne HiOAs kvalitetssystem).

Kanskje før jul

Etter besøket skal komitéen skrive rapport, som Säljö anslår vil ta 6-8 uker, før høgskolen får den til gjennomlesning og får muligheten til å kommentere. Så skal NOKUTs styre ta en beslutning, antakelig på styremøtet i desember.

— Vi fatter ingen beslutning, men vi kommer med en anbefaling og rapporten vår danner grunnlaget for NKOUT-styrets beslutning, sier han.

Les også:

Synes det gikk bra

Studiedirektør Marianne Brattland (bildet under) er en av dem som var i møte med komitéen mandag.

— Komitéen stilte mange gode spørsmål, og jeg synes også at vi hadde gode svar, så dagen i dag har vært fin, sier hun.

Hun mener at høgskolen greide å få fram at systemet nå er tatt i bruk, at det som manglet sist er rettet opp, og at kvalitetskulturen er styrket.

Råd til sektoren

Basert på erfaringene HiOA har hatt med å få på plass et felles kvalitetssystem etter fusjonen i 2011, har Marianne Brattland ved HiOA følgende råd til universiteter og høgskoler som skal fusjonere:

— Vårt klare råd til sektoren er å starte tidlig med å få på plass et kvalitetssystem for den fusjonerte institusjonen. Dette er et tidkrevende arbeid. Her skal man lykkes både med å få et felles system og utvikle en felles kvalitetskultur, sier hun, i et intervju med Khrono i forkant av NOKUT-besøket.

Burde vært prioritert før

HiOAs kvalitetssikringssystem ble først vedtatt av høgskolestyret 12. mars 2013, et revidert system ble vedtatt nesten to år senere - 10. februar 2015 - og det er dette som nå skal opp til ny godkjenning hos NOKUT.

— Vi ser i ettertid at arbeidet med kvalitetssystemet burde vært prioritert tidligere. Vi får viktig informasjon og kunnskap gjennom kvalitetsystemet, og det brukes aktivt i kontinuerlig forbedring av utdanningene og læringsmiljøet på HiOA, sier Brattland.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS