Graffiti på eksamen
Maiken Styrmoe Westgaard brukte fire uker på å lage tekstilgraffiti til eksamen. Da noen i femtiårene likte det ble hun forbanna.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Faglærerstudent på forming, Maiken Styrmoe Westgaard, leverte et graffitiverk til fordypningseksamen - i tekstil. Oppgaven skulle være knyttet til temaet «Rom, mellomrom», Westgaard valgte å kalle sin oppgave «Rom for graffiti».
— Selv om det kan ligge like mye tid og arbeid i malt graffiti, så blir det sett på som stygt, og dette i tekstil er plutselig greit. Bare fordi jeg har byttet ut materialet, sier Westgaard.
— Skal provosere
I løpet av de fire ukene hun hadde til rådighet på eksamen forrige vårsemester, spraymalte Westgaard hvitt lerret, klippet det til, sydde det på svart lerret, klippet litt til og broderte.
— Da den var ferdig hengte jeg den opp på husvegger rundt der jeg bor, og sto litt på avstand for å se hvordan folk reagerte. Det kom et par i femtiårene forbi, som tydeligvis likte den og tok bilder. Da ble jeg nesten litt forbanna. Hadde de gjort det samme om det var malt? Graffiti skal jo provosere, synes Westgaard.
Selv om hun fikk toppkarakter på eksamensoppgaven, mener hun den episoden vitner om at det var noe hun ikke fikk til.
— Jeg mener det er forskjell på street art og graffiti. Street art er noe de fleste kan like, en kunstretning, men graffiti er mer en nisje. Da de likte graffitien på tekstil, ble det liksom street art, og det var jo ikke meningen, sier hun.
Eksamensoppgaven ble presentert på et seminar for street art og graffiti, arrangert av Institutt for estetiske fag.
Street art for barn
Kunstner og faglærer på instituttet, Rita Rohdin Nyhuus (bildet under) fortalte om sitt arbeid med barn og street art. Hun har vært rundt i Norge for å lære barn og unge å spraymale med sjablonger.
— Det er stor forskjell på gruppene vi jobber med, noen er veldig interessert i kunsten, andre er med mest for å ha det gøy, forteller Nyhuus.
At street art har blitt mer akseptert er hun glad for.
— Da jeg skrev masteravhandlingen min fra 2005 mente jeg at street art var på vei inn i varmen. Da forventet jeg at det kom til å gå over, men det ser ikke ut til at det gjør det. Det har virkelig etablert seg som en kunstform, sier Nyhuus.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!