Benker med keramisk utsmykning er et av kunstprosjektene som førsteamanuensis Arild Berg ved Institutt for produktdesign viser fram på HiOAs kunst- og designhall.
Benker med keramisk utsmykning er et av kunstprosjektene som førsteamanuensis Arild Berg ved Institutt for produktdesign viser fram på HiOAs kunst- og designhall.

Doktorgrad på utstilling

To kunstnere som er ansatt på høgskolen har nylig tatt doktorgrad. Nå viser de fram arbeidene sine i Kunst- og designhall HiOA.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Et annet sted - ny kunnskap gjennom kunstnerisk praksis» er tittelen på utstillingen der kunstnerne Arild Berg og Ellen Røed viser fram sine doktorgradsarbeider. Arild Berg er ansatt ved Institutt for produktdesign, mens Ellen Røed er ansatt ved Institutt for estetiske fag ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Begge kunstnerne har disputert i år, Arild Berg ved Aalto University i Finland i mai og Ellen Røed ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen i november.

Dialog med omgivelsene

I første etasje i HiOAs nye kunsthall i de gamle lokalene til Statens kunstakademi har keramiker Arild Berg satt opp tre installasjoner, som tar utgangspunkt i tre kunstprosjekter han har gjort i det offentlige rom.

Det ene var utsmykning av et bårerom i en kirke, det andre utsmykning på en skole og det tredje på en alderspsykiatrisk avdeling. I alle prosjektene har brukerne fått medvirke og komme med innspill om utformingen av kunstprosjektet.

På et av bordene (bildet over) ligger steiner i keramikk, sammen med verktøy og hjelpemidler som ble brukt i utviklingen av utsmykningsprosjektet på sykehuset. Som en del av prosessen fikk folk fra sykehuset  komme på et idéverksted med ulike stasjoner som Berg satte opp på Institutt for produktdesign på Kjeller. Der fikk han tverrfaglige innspill på hvordan kunsten burde se ut.

— Det kom mange idéer, og jeg valgte ut noen av dem i samråd med deltakerne. Noe av poenget var å finne ut hvordan kunsten kunne skape mer kommunikasjon med de ulike gruppene, som ansatte, pasienter og pårørende, forklarer Berg.

Han sier at den endelige utformingen av utsmykningene helt klart ble annerledes enn den ville blitt uten de andre deltakernes medvirkning.

— Det ble en vanskelig avveining hvor langt jeg skulle gå i å ta hensyn til deltakernes ønsker, veid opp mot min egen kunstneriske integritet. Et viktig poeng var at alle deltakerne skulle ha en likeverdig integritet både faglig og personlig. Jeg ønsket å utforske dette temaet: Skal kunsten være fri eller i dialog med omgivelsene? sier han.

Viser videokunst

Doktorgraden Arild Berg har avlagt er vitenskapelig, det vil si at han på bakgrunn av selve kunstverkene skrev en doktorgradsavhandling.

Det trengte ikke Ellen Røed, som fulgte Stipendiatprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

Her er det selve verkene som blir vurdert på selvstendig grunnlag, og hun trengte kun å skrive et kortere refleksjonsnotat om kunstprosjektet «Former for forandring», som har resultert i utstillingen «Skyvelære». Den vises nå i andre etasje i HiOAs kunsthall.

I utstillingen undersøker Ellen Røed forholdet til sitt instrument, som er et videokamera, gjennom å se på naturvitenskapens behandling av sine instrumenter. Flere av arbeidene i utstillingen tar utgangspunkt i hvordan vitenskapen bruker referansepunkter i produksjonen av kunnskap.

En av videoinstallasjonene viser hvordan meteorologer fra hele verden samles i Davos i Sveits for å fastsette en felles referanseverdi eller standard for solstråling og for å kalibrere sin nasjons instrumenter i henhold til denne standarden.

— Jeg har utviklet kunstnerisk arbeid ved å reflektere over instrumenter og prosedyrer som brukes i videokunst og i naturvitenskap, mellom omgivelsene og representasjoner av omgivelsene. Arbeidene er mine refleksjoner over hvordan mennesker forholder seg til sine omgivelser gjennom ulike instrumenter, sier Ellen Røed.

Hun har også vært på forskningssenteret CERN i Geneve og gjort opptak og fått inspirasjon til en takskulptur, som er utformet som en maskin som roterer sakte over hodet på betrakteren og har en høyttaler i enden av hver arm med lyd fra forskningssenteret.

Synliggjør HiOA-kunst

Studieleder Christel Sverre ved Institutt for estetiske fag (bildet under) er glad for å kunne vise fram de to doktorgradsarbeidene i HiOAs kunst- og designhall.

— Målet vårt er å synliggjøre at HiOA har flere ansatte som gjør kunstnerisk og designfaglig utviklingsarbeid. Vi ønsker at dette skal være et sted for faglig diskusjon og refleksjon, sier hun.

Dette er andre utstillingen ved HiOAs kunst- og designhall. Den første, «Departure 2014», ble holdt i mai, og viste masterstudentenes avgangsarbeider.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS