Korona
Krever tydelig avklaring fra lærestedene: — Hvis ikke, kan julen ryke
Forutsigbarhet er nøkkelen for ansatte og studenter i en stadig mer krevende smittesituasjon, mener leder av Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg. I kveld strammet regjeringen skruen, og ber nå lærestedene innføre mer digital undervisning og hjemmekontor for alle som kan.
Smitten av koronaviruset stiger, og ikke nok med det - sykehusinnleggelsene er høyere enn noen gang før i pandemien, med 358 innlagte mandag. Nå varsler statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at koronatiltakene må strammes inn på nytt.
Under regjeringens pressekonferanse mandag kveld, ber de universiteter og høgskolen om å tilrettelegge for mer digital undervisning. Og det kom også pålegg om at alle som kan ha hjemmekontor skal ha hjemmelkontor.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) vil også orientere om situasjonen tirsdag morgen. Klokken 09.00 er alle rektorer, lederne av Universitet- og høgskolerådet, Fagskolerådet, Norsk studentorganisasjon, Organisasjon for norske fagskolestudenter, ANSA og Samskipnadsrådet invitert til et allmøte.
På agendaen står det blant annet at overlege i Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, skal orientere om situasjonen.
Trenger en avklaring
Så hva vil det ha å si for universitets- og høgskolesektoren?
I helgen var den klare tilbakemeldingen fra lærestedene i byene med det høyeste smittetrykket at de ønsker studentene tilbake på campus til semesterstart i januar.
Men flere er tydelige på at det kan oppstå en situasjon der de må omstille raskt.
En slik beskjed må komme så tidlig som mulig, mener leder av Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg.
— Forutsigbarhet er nøkkelen her. Vi er glad for at institusjonene er raskt på ballen, men nå dukker spørsmålet opp: Hva skal vi forberede oss på tiden etter jul? Det er viktig at en avklaringen til ansatte og studenter kommer fort fordi det er omfattende arbeid å planlegge god digital undervisning, sier Randeberg.
Hun mener det er viktig for alle parter å unngå at ansatte må bruke tid i juleferien på eventuelle endringer i undervisningsopplegget. Derfor må en avklaring komme denne uka, mener Randeberg.
— Hvis ikke, kan jula ryke. De siste 18 månedene har ansatte bidratt i dugnaden, men det er kjipt når dugnaden varer for lenge. Vi kan ikke fortsette å bruke ferie og fritid for at kabalen skal gå opp, sier Akademiker-lederen.
Må ha flere planer
Den siste uka har flere studenter landet rundt fortvilet over å møte opp til skoleeksamen i en stadig forverret smittesituasjon. Ved flere studiesteder har skoleeksamen blitt endret til digital hjemmeeksamen, mens andre, som NTNU, har valgt å ikke endre eksamensform.
Når lærestedene planlegger studiestart er det viktig å tenke at studentene også trenger forutsigbarhet, sier Randeberg.
— Kommer undervisningen til å være digital? Skal jeg komme tilbake til studiestedet etter nyttår? Må jeg forberede meg på å sitte på hybelen hele våren? Studentene trenger forutsigbarhet, og det er viktig at studentene har tillit til beslutningene, sier Randeberg.
— I en smittesituasjon som stadig endrer seg kan det være vanskelig å forutse et helt semester og være forutsigbar. Bør lærestedene bestemme nå hvordan hele vårsemesteret blir?
— De bør ha en A-, B-, C- og D-plan, men det aller viktigste er en avklaring for første del av semesteret. Samtidig er semesteret ganske kort, og ukene fram til påske går ganske fort. Men tiltakene skal være forholdsmessig, og det er viktig å ta en fot i bakken med jevne mellomrom med ansattrepresentanter og studenttillitsvalgte.
To punkter
Randeberg og Akademikerne trekker fram ytterligere to punkter de mener det er viktig for studiestedene å være obs på når de nå planlegger for den nye smittesituasjonen:
- Studiestedene må lære av erfaringene fra våren 2021, og legge til rette for at nødvendige lab-forsøk kan gjennomføres innenfor smittevernregimet.
- Institusjonene må ha god dialog med tillitsvalgte for å finne de gode løsningene som ivaretar ansatte.
— Vi har lagt merke til at Borten Moe har tett dialog med sektoren. Her har ikke arbeidstakerorganisasjonene blitt inkludert. Det håper vi å bli fremover. Vi stiller gjerne opp for å finne gode løsninger, sier Randeberg.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår