atomreaktoren i halden
Krever at Nybø rydder opp i forskningsfusk i Halden
Miljøpartiet de Grønne, Bellona og SV vil ha svar fra næringsminister Iselin Nybø om forskningsfusk ved atomreaktoren i Halden, og krever at hun rydder opp.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Institutt for energiteknikk (IFE) varslet selv både Økokrim og De nasjonale forskningsetiske komiteene om at det har vært fusket med data ved atomreaktoren i Halden.
Nå krever Bellona, Miljøpartiet de Grønne (MDG) og SV svar om atomjuks i Halden, og de ber næringsminister Iselin Nybø om å rydde opp, skriver NRK.
Meldte seg selv til økokrim
12. mai kom meldingen om at Institutt for energiteknikk (IFE) har meldt seg selv til Økokrim.
En ekstern gransking viste at det har vært fusket med forskningsdata. IFE skriver i en melding på egne nettsider at da IFE i 2018 bestemte seg for å legge ned Haldenreaktoren, som ble brukt til å teste materialer og brensel for bruk i kjernekraftverk, varslet ansatte om mulige misligheter i enkelte prosjekter tilbake i tid.
Det ble satt i gang en ekstern gransking. Den konkluderer med at forholdene som er avdekket ville være å anse som vitenskapelig uredelighet etter Forskningsetikkloven fra 2017.
— Det som er gjort har vært godt skjult, og ikke så lett å oppdage. Uten varsel hadde vi nok ikke klart å finne ut av dette. Man har gjort seg flid, det er blant annet laget skjulte datarutiner, sa administrerende direktør Nils Morten Huseby til Khrono i midten av mai.
Det var NRK og Teknisk Ukeblad som først omtalte saken.
Forventer at næringsministeren rydder opp
Det er NRK som skriver at miljøpolitisk talsmann Lars Haltbrekken i SV nå forventer at næringsministeren redegjør for saken i Stortinget.
— Vi må få full klarhet i hva som har skjedd, og hva som gjøres for å rydde opp i den sikkerhetsrisiko dette kan ha skapt, sier han til NRK
NRK melder også at Miljøpartiet De Grønnes leder, Une Bastholm, deler bekymringen.
— Som samfunn er vi helt avhengig av at vi kan stole på at forskere ikke jukser. Den folkelige tilliten til atomkraft er allerede skjør. Ved å bedrive forskningsjuks, som tilsynelatende har skjedd her, undergraves tilliten ytterligere. Dette er en forskningsetisk skandale, sier hun.
Også Bellona reagerer og vil ha svar på en rekke spørsmål.
IFE har så langt oppgitt at de ikke kan eller vil svare på spørsmålene. Det begrunnes med at de er bundet av konfidensialitetsavtaler med kundene, og at Økokrim er koblet inn i saken.
Tre ulike kontinenter
NRK fortalte i helga at det er store kunder i atomindustrien tilknyttet minst fire ulike prosjekter som er berørt av forskningsjukset. Kundene holder til på tre ulike kontinenter, og at et av landene er Canada.
Nærings- og fiskeridepartementet ble orientert om varselet som kom i fjor vår, og er holdt løpende orientert om granskingen. Næringsminister Iselin Nybø skriver til NRK at hun opplever at IFE har tatt saken på største alvor.
— De har foretatt grundige undersøkelser av forholdene, og informerte raskt politiet, skriver Nybø, ifølge NRK.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut