Bergens-duoen Sherpa roses av både P3s Urørt og Samfunnets bookingansvarlig. I høst turnerer de med Onkl P, og fredag spiller de på Samfunnet. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Sherpa på Samfunnet

Samfunnet satser sterkt på å bli studentenes konsertarena nummer èn. Fredag spiller urørt-bandet Sherpa.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist helg varmet Sherpa (bildet under) opp for Casa Murilo på Rockefeller, og førstkommende fredag spiller de på Samfunnet Bislet ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Sherpa er blant P3s anbefalte «urørte», og er skamrost av blant andre Oslo Indie Office for sin «uventede kryss-sjanger indie». 

(FOTO: Sherpa/presse)

Den Bergen-baserte duoen Sherpa består hovedsakelig av Johannes Vaage og Babak Ziai, men har ofte med seg etablerte artister som Madcon og Vinni. Denne høsten turnerer de sammen med OnklP og De fjerne slektningene. 

Samfunnet Bislet har vært et sted vi har forholdt oss til hele 
oppveksten, og har en særstilling
hos oss.

Johannes Vaage

Vi får ofte tilbake-meldinger fra publikum på at de finner noe <<catchy>> og gjenkjennelig i låtene våre, men likevel noe eget og spesielt.

Johannes Vaage

Vi skal bli en scene som artister og publikum kjenner som et sted hvor de kan se både <<up and coming>> og etablerte artister, uten å betale for det.

Erling Berby

— Vi ender med å kalle det en hybrid-sjanger bestående av hip-hop, jazz, indie og folkemusikk, sier gitarist og trommis Vaage. 

— «Catchy» og spesielt

Han mener det er en ære å få spille på i kjelleren på Frydenlund, og gleder seg stort.

— Samfunnet Bislett har vært et sted vi har forholdt oss til hele oppveksten, og har en særstilling hos oss. Det er et sted hvor mange av våre forbilder har spilt, og har en tyngde i miljøet på grunn av det, sier Vaage. 

— Det er jo også midt i Oslo og sånn sett midt i gryta blant studentene.

— Hvorfor skal folk komme og høre dere på fredag?

— Vi vil jo veldig gjerne at de skal det da! Men vi får ofte tilbakemeldinger fra publikum på at de finner noe «catchy» og gjenkjennelig i låtene våre, men likevel noe eget og spesielt.

Skrytekultur

Han forteller at duoen lager dansbar, utadvendt musikk, men med en dypere mening. 

— Vi vil at folk skal danse og ha det fett, men ikke bare det. Vi har et dypere budskap i tekstene og musikkformidlingen vår, som er forskjellig fra låt til låt, forklarer Vaage. 

Budskapet handler om ting som er viktige for dem, ofte med en spirituell kvalitet, men som også er åpent for publikums egen tolkning, sier han.

— Vi er ikke religiøse, men vi tror at det er mer mellom himmel og jord. 

— Hvorfor navnet Sherpa?

— Sherpaene er fotfolket i Himalaya, og på mange måter symbolet på kvaliteter vi forsøker å etterleve. 

Vaage greier ut om dypere verdier som ikke nødvendigvis synes på overflaten.

— De er et stille, men sterkt folkeslag. De bærer utstyret for vestlige fjellturister, mens det er turistene som får omtale og ære. Vi ønsker å være en motvekt til den se-på-meg kulturen som vi kanskje har mye av her hjemme, sier han. 

Tilfeldigheter

Bergens-duoen er en smeltedigel av forskjellige stilarter, men også av samarbeid mellom forskjellige artister. 

— Jeg og Babak styrer skuta, men vi har vært heldige og fått med oss de beste. Vi tar utgangspunkt i at folk er forskjellige og prøver å forene det, sier Vaage.

— Hvordan har dere fått så mange kjente og halv-kjente artister til å samarbeide med dere?

— Vi er et band med klare ambisjoner. Vi har spurt pent, og latt musikken tale for seg, sier Vaage ydmykt.

—  Kanskje siste sjanse

Bookingansvarlig på Samfunnet Bislet, Erling Berby (bildet under), kjenner godt til Sherpa fra før. 

— Jeg så dem første gang på en bransjefest på John Dee i november i fjor, og ble veldig imponert over både sceneopptreden, musikken og kvaliteten, sier han. 

Han er sikker på at bandet treffer blink i Samfunnets kundekrets. 

— Publikum kommer til å få se et ekstremt energisk band som kombinerer flere musikkarter, og som er veldig bra på å kommunisere et musikalsk budskap. Dessuten blir det nok ikke mange flere ganger man kan få se dette bandet gratis, påpeker Berby. 

— Hva er viktig for deg når du booker artister for Samfunnet?

— At musikken holder høy kvalitet, at managementet er lett å jobbe med, og at vi har noen konserter i året hvor studentene har hørt om artisten fra før og er interesserte. 

Egen Samfunnet-festival

Berby har store ambisjoner for Samfunnet Bislet som konsertarena i nærmeste fremtid. 

 Vi skal bli en scene som artister og publikum kjenner som et sted hvor de kan se både «up and coming» og etablerte artister, uten å betale for det, sier Berby. 

Derfor har Berby planlagt en egen musikkfestival i Frydenlund-kjelleren denne høsten. 

— Det blir en undergrunnsfestival som gir ukjente artister muligheten til å spille på en stor scene som de ellers kanskje ikke ville hatt råd til. Derfor blir det band som man kanskje ikke har hørt om, men som holder ekstremt høy kvalitet i sin sjanger, sier Berby engasjert. 

Festivalen skal få navnet Steinrock, vil ha to scener og tilsammen ti konserter.  

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS