God sommer med Khrono!

— Av ting som gir mest glede kommer å gå ute i naturen veldig høyt opp, seier Borgar Aamaas, som til dagleg jobber på CICERO Senter for klimaforskning.

Klimaforsker Borgar Aamaas: Først skal han lese bøker på balkongen — så skal han bli far

Min sommerselfie. — Det vil være synd om vi ikke kan ha en arbeidsfordeling mellom universiteter og høyskoler, mener klimaforsker på, mener Borgar Aamaas.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva håper du aller mest å slippe unna i ferien, og hvorfor?

— Det siste året har vært travelt og feriedagene som jeg ikke har klart å bruke har bare ballet på seg. Jeg ser fram til en sommer hvor jeg faktisk kan klare å ta fri og ikke stadig må jobbe med en ny søknad, et nytt prosjekt eller diverse andre ting som dukker opp i løpet av en arbeidshverdag.

Hva er ditt beste klimatiltak i år?

— Kortreist sommerferie.

Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?

Fakta

Borgar Aamaas

Alder: 34

Fødested: Hjartdal

Bosted: Oslo

Stilling: Seniorforsker på CICERO Senter for klimaforskning

— Tenk om jeg kunne hatt en robot som hjalp meg med datakodingen og skrivingen når ting gikk i stå eller vranglås. Men da er veien til arbeidsledighet kanskje ikke så lang? Ellers hadde det vært nydelig å få en daglig oppdatering på noen få nye artikler jeg burde se på av de flere hundre artiklene som jeg i dag aldri rekker å lese tittelen på en gang.

Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du ha valgt?

— Dette er vanskelig. Jeg interesser meg for så mye og kunne ha studert forskjellige ting. Jeg har alltid drømt om å studere idehistorie. Men jeg hadde fort tatt de samme karrierevalgene igjen.

Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd siste år?

— På jobben er det definitivt det jeg har bidratt med på oppdragsforskning for instituttet mitt. Jeg har ledet mange søknader, fått ganske mange og ledet ganske mange prosjekt. Å føle seg nyttig for arbeidsplassen er flott.

Hva skal du la deg underholde av i sommer?

— Bøker, det jeg kaller koselesing. Altså å sitte på balkongen og slappe av med gode bøker, mest sakprosa. Det blir sikkert litt spill på brett og mobil også. Jeg skal prøve å unngå at det blir for mye av det siste. Besøk av familie ser jeg også fram til. Av ting som gir mest glede kommer å gå ute i naturen veldig høyt opp.

Du får Iselin Nybø på overraskende sommerbesøk. Hva ville du snakket med henne om?

— Det hadde vært gøy. Vi kunne sikkert ha snakket om mye, men en god diskusjon på hva som er fornuftig ressursbruk på administrasjon i forhold til forskning i forskningsverden skulle jeg gjerne hatt.

Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?

— Jeg tror ikke vi trenger flere. Det vil være synd om vi ikke kan ha en arbeidsfordeling mellom universiteter og høyskoler ettersom disse har dekt ulike behov og utdannelser.

Hva tenker du er de viktigste debattene i akademia de neste årene?

— Dessverre er jeg nok litt nærsynt, selv om jeg er leder av fagnettverket Tekna Forskerne og dermed får med meg hva som skjer i UH-sektoren også. Men for instituttsektoren er det viktig med gode støtteordninger for at vi i del hele tatt skal skrive EU-søknader. Den ene store årlige søknadsfristen til Forskningsrådet bør også debatteres. Hvordan kan dette gjøres best mulig? Midlertidighet og forskningsbyråkrati er andre temaer vi diskuterer i Tekna Forskerne. Som klimaforsker håper jeg også rapportene fra FNs klimapanel og naturpanel kan være en kime til debatt, også i akademia.

I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?

— Jeg jobber jo i instituttsektoren og på et institutt hvor forskerne formidler svært mye. Klimadebatten har til tider vært hard. Altså er det et ytringsmot hvor jeg jobber. Men det er sikkert andre ting vi ikke tar tak i.

Hva gleder du deg mest til i sommer?

— En lang sommerferie uten for mange planer skal bli godt. Ellers så rundes sommeren av med fødsel av den førstefødte. Kona mi ville sikkert likt at det siste nevnes først.

Powered by Labrador CMS