Leonardo DiCaprio kommer med enda en film om klimakrisen. Her på årets filmfestival i Cannes. Foto: Shootpix / Abacapress / NTB Scanpix
Leonardo DiCaprio kommer med enda en film om klimakrisen. Her på årets filmfestival i Cannes. Foto: Shootpix / Abacapress / NTB Scanpix

Tromsø-forskere bidrar i ny DiCaprio-dokumentar

Forskning. Hollywood-skuespillerens andre dokumentarfilm om klimakrisen, Ice On Fire, er snart tilgjengelig for allmennheten. Norske forskere har bidratt betydelig i filmen.

Publisert Oppdatert

Dokumentarfilmen «Ice On Fire» hadde premiere på filmfestivalen i Cannes 22. mai, og kommer på HBO 11. juni.

— Vi ville lage en film som viser frem vår vakre planet, samtidig som vi retter søkelyset mot sårt trengte løsninger som fornybare energikilder og karbonfangst, sier Hollywood-skuespiller og produsent av Ice On Fire, Leonard Dicaprio i en nettsak på uit.no.

Det er viktig å formidle det vi observerer i Arktis og hvilken rolle metangass spiller for klimaendringene.

Cathrine Lund Myhre

I filmen bidrar forskere fra UiT Norges arktiske universitet sitt senter for fremragende forskning CAGE betydelig.

Klimaforskere

Dokumentaren retter fokus på arbeidet som pågår i dagens klimaforskning. I tillegg til å være produsent av filmen har DiCaprio også fortellerstemmen. Filmen er regissert av Leila Conners.

Cathrine Lund Myhre, som er seniorforsker på Norwegian Institute for Air Research (NILU) og har samarbeidet med forskningssenteret Cage, er med i Ice On Fire, sammen med professor Jürgen Mienert og forsker Pavel Serov fra Cage.

Ved forskningssenteret forskes det på utslipp av metan fra den arktiske havbunnen og permafrosten. Store mengder metan er fanget i bunnen av havet som gasshydrater, is-lignende blandinger av gass og vann. Fremtidige utslipp av bare en liten brøkdel av disse arktiske metanlagrene kan skape store endringer i atmosfæren og sette fart på den globale oppvarmingen, ifølge UiT.

Oppfølger til Before the Flood

— Det er viktig å formidle det vi observerer i Arktis og hvilken rolle metangass spiller for klimaendringene. Vi trenger en bedre forståelse av hvor stor andel av metanutslippene som kommer fra naturlige eller menneskeskapte kilder, sier Lund Myhre i nettsaken på uit.no

I 2016 var DiCaprio med og produserte dokumentarfilmen Before the Flood, som også handler om klimakrisen. Den ble gjort fritt tilgjengelig på internett etter å ha blitt vist på kanalen National Geographic, for å nå flest mulig.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS