Vi må gjøre tilbudet ved Kjeller attraktivt slik at det blir spennende å være der, sier professor Jan Grund som leder arbeidet for framtidsplaner for Campus Kjeller. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Vi må gjøre tilbudet ved Kjeller attraktivt slik at det blir spennende å være der, sier professor Jan Grund som leder arbeidet for framtidsplaner for Campus Kjeller. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vil flytte mye fra Oslo til Campus Kjeller

Professor Jan Grunds arbeidsgruppe lanserer tre scenarier for framtidas Campus Kjeller. To av dem innebærer massiv flytting fra Pilestredet til Kjeller/Lillestrøm.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke akkurat småjusteringer professor og tidligere rektor ved Høgskolen i Akershus, Jan Grund, ser for seg når det gjelder høgskolens Campus Kjeller, eller kanskje det blir Lillestrøm, etterhvert.

Her er de tre ulike scenariene:  

1: Nasjonal lærerutdanningscampus

I «lærerutdanningsscenariet» dreier det seg om å ta et nasjonalt ansvar for all lærerutdanning fra barnehage til doktorgrad ved at Fakultet for lærerutdanning flyttes fra Kjeller og Pilestredet til Lillestrøm sentrum. Utgangspunktet for dette scenarioet er at campusen – sentralt lokalisert i Lillestrøm – blir Norges sentrale nasjonale senter for fremragende arbeidslivsbasert lærerutdanning.

2:  HiOAs «innovasjonsmotor»

I «innovasjonsscenariet» dreier det seg om å utvikle og tilby livslang læring basert på fleksible arbeids- lærings og vurderingsformer. Utgangspunktet for dette scenarioet er de store muligheter som ligger i at HiOA bruker den mindre (og mer fleksible) campusen på Kjeller/Lillestrøm til å bli en «motor» i utvikling av nye lærings/vurderingsformer og fleksible studietilbud til hele landet.

3: Senter for tverrprofesjonell samarbeidslæring (spesielt innen helse og omsorgsfag)

I «tverrprofesjonell samarbeidslæringsscenariet» dreier det seg om å få et godt samspill i helsetriangelet akademia, helsevesenet og næringslivet.  Det mer konkrete utgangspunkt for dette scenarioet er St.meld. 13 (2011-2012) hvor det understrekes at tverrprofesjonell samarbeidslæring på tvers av utdanningene er nødvendig for at velferdsstatens ulike yrkesgrupper skal mestre fremtidens kompetansekrav. Gjennom et nært samarbeid mellom campusen og sentrale helseaktører i regionen- A-hus og kommunene, kan vi skape Norges sentrale senter for tverrprofesjonell samarbeidslæring.

Høgskolen i Oslo og Akershus må ta et større nasjonalt ansvar på viktige samfunns-områder. Det kan man bruke Kjeller til.

Jan Grund

— Dette var ambisiøse og «hårete» planer?

— Vi er nødt til å tenke ut av boksen og finne noen nye grep. Ikke minst så bør Høgskolen i Oslo og Akershus ta et større nasjonalt ansvar på viktige samfunnsområder. Det kan man for eksempel bruke Kjeller til, sier Grund til Khrono.

Mangler Kjellerstrategi

Utvalget har hatt to møter og brukt tid på å stille diagnose på Campus Kjeller. 

— HiOA har ikke hatt noen bevisst strategi for Campus Kjeller. Både fagfolk og studentene der føler seg glemt. Vi må gjøre tilbudet ved Kjeller attraktivt slik at det blir spennende å være der, sier han og legger til at det kan virke som om det er mye lenger avstand fra Oslo til Kjeller enn fra Kjeller til Oslo. Han viser også til at deler av Institutt for atferdsvitenskap og Facility Management nå har, eller skal, flyttes til Oslo og det også er andre fagmiljøer der som ønsker til Oslo, skriver også Grund i et blogginnlegg i dag.

Les også: Jan Grunds blogginnlegg

 — Det skjer veldig mye positivt på Kjeller. Studentene er, ifølge Studiebarometeret som nettopp ble lagt fram, stort sett mer fornøyde enn studentene i Pilestredet, sier Grund (bildet under). Han viser også til at Kjeller har godt samarbeid med arbeidslivet og at det er et godt miljø, god tilrettelegging og fleksibilitet. 

— I framtiden trengs det en bevisst strategi og aktive tiltak for at campusen skal få en tydelig profil. På samme måte som Ahus må tilby leger så interessante oppgaver at stadig flere foretrekker å jobbe på Ahus fremfor Oslo Universitetssykehus, må Campus Kjeller/Lillestrøm bli et så interessant studiested og en så interessant arbeidsplass at stadig flere gode studenter og gode fagfolk vil trekkes mot campusen.

Litt flytende

— For tiden er det litt flytende om hva som skal skje i universitets- og høgskolenorge. Høgskolen i Oslo og Akershus må posisjonere seg der, sier Grund og viser til regjeringens varslede strukturmelding. Han vil ikke røpe overfor Khrono hva som er hans favoritt-scenario. 

— Nei, men dette er veldig spennende - og viktig, sier han.

I blogginnlegget sitt skriver han også at: «Den strategien som legges frem for Campus Kjeller/Lillestrøm må posisjonere HIOA som institusjon i forhold til egne styrker og de rammebetingelser institusjonen vil arbeide innenfor. Det kan bl.a. argumenteres for at HIOA må kunne bruke strategiforslaget som et element i høgskolens forslag overfor Kunnskapsdepartementet om hvordan ekspertutvalgets forslag om en utviklingsavtale (på fem prosent av basisbevilgningen) bør brukes for at HiOA på best mulig måte kan ivareta sitt samfunnsoppdrag».

Utvalgets forslag vil bli overlevert høgskoledirektøren til påske og deretter vil det bli en høringsprosess før ledelsen legger fram sitt forslag til operativ og strategisk profil for Campus Kjeller/ Lillestrøm for høgskolestyret. Utvalget skal ha sitt siste møte 12.mars.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS