Instituttleder Dag Karterud mener Oslo er for attraktiv både innenfor og utenfor Høgskolen i Oslo og Akershus.

Blanda mottakelse for nye Kjeller-forslag

Meningsløst og mot gravitasjonskreftene. Eller spennende nye forslag «utenfor boksen». Forslagene om en ny Campus Kjeller ved HiOA får blanda mottakelse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder på Institutt for sykepleie på Fakultet for helsefag, Dag Karterud, er krystallklar i sitt syn på forslagene om Campus Kjeller for Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA):

— Krefter er allerede i sving, og går motsatt vei. Studentene vil til Oslo og personalet vil det samme, sier Karterud.

Professor Jan Grund (til høyre under) leder en arbeidsgruppe som ser på mulige strategiske satsningsområder for HiOA sitt studiesteder på Kjeller.

Arbeidsgruppen lanserte tirsdag tre scenarier for framtidas Campus Kjeller. To av dem innebærer massiv flytting fra Pilestredet til Kjeller/ Lillestrøm.

Tyngdekraften virker motsatt vei. Studentene vil til Oslo, personalet vil det samme.

Dag Karterud

Å flytte 80 prosent av fakultetet vil ikke skape energi og skaperkraft,
men motstand.

Knut Patrick Hanevik

Les også: Vil flytte mye fra Oslo til Campus Kjeller

Motstrøms

— Men hvorfor da ikke flytte hele HiOA ut dit og samlokalisere på Kjeller? Da vil man se selve utfordringen tydelig - motkreftene er enorme, sier instituttleder Karterud og fortsetter:

— Tidligere har jo en rekke statlige organisasjoner blitt flyttet ut av Oslo, av distriktspolitiske årsaker. Men det måtte hard lut til da, og for å motvirke den pågående sentraliseringsbølgen på HiOA må det enda mer til: Ting flyttes fra Kjeller til Oslo allerede.

Jan Grund viser i et blogginnlegg til at deler av Institutt for atferdsvitenskap og Facility Management nå har, eller skal, flyttes til Oslo og det også er andre fagmiljøer på Kjeller som ønsker seg til Oslo.

Grund er tidligere rektor ved Høgskolen i Akershus og gikk da inn for sammenslåingen.

Les også: Jan Grunds blogginnlegg

— Det var annerledes som to høgskoler. Man må nesten spørre seg om man var klar over hvilke konsekvenser fusjonen ville ha. Sentralisering har blitt resultatet - var det tilsiktet? Jeg tror i alle fall det er svært vanskelig å reversere nå, sier Karterud.

Bredt spekter

— Men jeg har sansen for å etablere et senter for tverrprofesjonell samarbeidslæring. Det er ambisiøst, og handler om å skape noe nytt, ikke bare samle fagmiljøer, sier Karterud og legger til:

— Dette kan virke for å styrke Kjeller. På Høgskolen i Gjøvik spør de seg nå om hva Campus Gjøvik skal bli i nye NTNU og er redde for nettopp det vi har sett på Kjeller. Men jeg opplever at studentene søker til HiOA som alternativet til UiO, fordi de vil til Oslo.

— Men gravitasjonskreftene kan man ikke gjøre noe med, avslutter han.

Positive styremedlemmer

Eksternt medlem av høgskolestyret på HiOA, Vidar Sannerhaugen (bildet under), vil ikke ta stilling til de konkrete forslagene, men er i motsetning til Karterud utelukkende positiv:

— Dette er spennende. Å gå så radikalt ut med store idéer for utvikling av Campus Kjeller gjør meg veldig tilfreds. Nå er standarden satt og det er lagt klare forventninger til hva rapporten skal bli. De har tenkt utenfor boksen og tegnet store linjer - jeg gleder meg til å lese den endelige rapporten, sier Sannerhaugen.

Medlem av høgskolestyret som representant for undervisere og forskere, Tone Torgrimsby, er også positiv - og minst like ambisiøs:

— Veldig flott at dette kommer opp nå og det er skissert spennende og offensive alternativer. Men jeg savner noe mer inn mot en helhetlig regionsutvikling - jeg ønsker meg en «innovasjonsmotor» langt utover fleksible læringsformer. Noe som vil tjene hele Østlandsregionen som mer enn en digital arena, en drivkraft på lik linje med NTNU.

Gjerne nasjonalt lærersenter

Knut Patrick Hanevik, dekan på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, er også klar på hva han mener, med forbehold:

— Alt jeg vet er basert på artikkelen i Khrono og blogginnlegget, men dette er litt rart. Å flytte 80 prosent av fakultetet vil ikke skape energi og skaperkraft, men motstand, mener han.

— Vi vil gjerne utvikle et nasjonalt senter for lærerutdanning, men vi er veldig fornøyd med eksisterende flytteplaner i Pilestredet og vi kan fint samlokaliseres da. Det er derimot meningsløst å flytte det største fakultetet ut av Oslo, sier dekanen.

Hanevik presiserer at det kun er forslaget som går på lærerutdanningene han kan si noe om. I tillegg mener han at å ta utgangspunkt i forslagene utelukkende slik de er fremstilt blir noe tynt:

— Jeg håper argumentasjonen blir bedre i den endelige rapporten - per nå er det et dårlig forslag. Vi må heller satse på det som fungerer bra per nå.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS