nye nasjonale tiltak
Kan bli krav om å vise koronasertifikat i utelivet og på arrangementer
Regjeringen vektlegger kommunenes ansvar og tiltak når de skjerper arbeidet mot spredningen av koronaviruset.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken blir oppdatert)
Det blir strengere krav til testing fra onsdag i neste uke, og regjeringen vil legge til rette for at kommunene kan innføre krav om å vise fram koronasertifikat på arrangementer og på utesteder.
I tillegg oppfordrer både helseministeren og statsministeren til at kommunene ikke må nøle å sette i gang tiltak der det er utbrudd av korona.
Tromsø: — Vil ta i bruk snarest
Tromsø kommune akter å ta i bruk koronasertifikat så fort som mulig, opplyser ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) til VG.
— Vi vil senest innføre det tirsdag i uken som kommer, sier han til avisen.
Hvis det åpnes for dette, er ønsket å bruke det på kulturarrangementer, konserter, konferanser, i julebordsesongen og i utelivsbransjen generelt, skriver NTB.
NTB skriver også at Trondheim skal diskutere dette mandag og at man i Bergen også vurderer tiltaket. I Oslo sier helsebyrådet i følge NTB at det foreløpig ikke er aktuelt med et slikt tiltak.
Emma Lindhult er daglig leder for Studentsamfunnet Driv i Tromsø.
Hun forteller at de er svært positive til å at man tar i bruk koronasertifikater.
— Men samtidig er vi opptatt av at bruk av koronasertifikater skal komme som et alternativ til de restriksjoner vi allerede lever med i Tromsø i dag. Slik vi oppfattet statsministeren snakket han om det å bruke disse sertifikatene som et tillegg til dagens retsriksjoner, og det er vi mer skeptiske til, sier Lindhult i en aller første kommentar til de nye signalene fra regjeringen.
Trondheim: — Vil bidra i dugnaden
Fredrik E. Akre er leder av Studentersamfundet i Trondheim. Han skriver til Khrono at de nye reglene knyttet til koronapandemien selvsagt er noe de ved Studentersamfundet følger nøye med på.
— I første omgang skal kriseledelsen i kommunen bruke helgen for å se på saken, så vi smører oss med tålmodighet til mandag. For Studentersamfundets del har vi allerede mye erfaring med bruk av koronasertifikat da vi var av de som benyttet dette også før gjenåpningen. Jeg håper kommunen følger råd fra ekspertene og gjør tiltak der det er nødvendig. Også dersom det skulle treffe oss denne gangen, understreker Akre.
Han legger til at Samfundet ikke har gjennomført kontroll av koronasertifikat under full åpning før, og dette vil nok være noe de må prøve seg fram på og som trolig vil føre til ekstra kødannelse.
— Da må vi sørge for å få ut informasjon til gjestene våre slik at de møter i god tid før konserter og liknende. Jeg håper at andre utesteder i byen med mindre erfaring og mindre plass til køhåndtering får hjelp med å finne løsninger dersom det skulle bli aktuelt. Det krever ekstra bemanning å gjennomføre disse kontrollene. Jeg vil igjen vektlegge at Samfundet mener at det rette er å lytte til ekspertenes råd, og så skal vi bidra i vår del av dugnaden, understreker Akre.
Studentersamfundet i Oslo: Lojale mot kommunen
Magda Ursula Thomsen er direktør for Det norske studentersamfund som ukentlig har mange store og små arrangementer i sine lokaler.
På pressekonferansen til regjeringen om koronasituasjonen sa statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen nå vil legge forholdene til rette for at kommunene kan ta i bruk krav om koronasertifikat for å få inngang til store og små arrangementer og eventuelt utesteder.
— Slik vi forstår det er dette eventuelle pålegg som vil komme fra kommunen, og som vi selvsagt vil holde hos lojale til, sier Thomsen til Khrono.
Hun legger til:
— Foreløpig ser jo smittesituasjonen i Oslo ut til å være relativt stabil sammenlignet med andre steder i landet, men det er klart vi følger utviklingen tett. Vi håper ikke vi kommer dit at dette må taes i bruk, men det er veldig vanskelig spå om hva som skjer framover, sier Thomsen.
NTNU: Ikke vurdert tiltak enda
NTNU i Trondheim opplyser at de ikke har diskutert eller avklart eventuell bruk av eksempelvis koronasertifikater.
— Generelt så retter NTNU seg etter regler og råd som kommer fra nasjonale og lokale myndigheter. Slik vi oppfattet pressekonferansen så vil regjeringen komme tilbake til hvor og hvordan sertifikatene kan brukes, så før vi kan svare på spørsmålet må vi vite mer om hvordan denne ordningen er tenkt innført, opplyser NTNU til Khrono.
Universitetsdirektør Arne Benjaminsen ved Universitetet i Oslo uttaler:
— Vi vil forholde oss til de tiltakene Oslo kommune kommer med, så dette er ikke aktuelt på det nåværende tidspunkt. Vi merker oss imidlertid at Helsedirektoratet i sin anbefaling ikke inkluderer skoler og universiteter i en koronapass-ordning, understreker Benjaminsen.
Vektlegger lokale tiltak
Stadig flere med covid-19 ligger på sykehus, og helsetjenesten rundt om i landet er under press. Dette var utgangspunktet når regjeringen fredag la fram at de vil innføre noen flere nasjonale tiltak for å få ned smitten.
Samtidig poengterer både statsministeren og helseministeren at det er kommunene som best kjenner situasjonen lokalt og kan innføre tiltak der det er nødvendig.
Regjeringen poengterer også at hvis vi ikke klarer å snu denne utviklingen, vil helse- og omsorgstjenesten kunne bli overbelastet i løpet av kort tid. Kommuner med store utbrudd må ta grep.
— Vi følger situasjonen fortløpende og ser med alvor på at tallet på innleggelser øker. Vi mener det mest treffsikre er at kommuner med mye smitte, innfører lokale smitteverntiltak. Kommunene har tatt stort ansvar og vist at de raskt og effektivt klarer å slå ned utbrudd, og det er viktig at kommuner med raskt stigende smitte fortsetter denne innsatsen, sier statsminister Jonas Gahr Støre, i følge en pressemelding fra regjeringen.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol snakket også på pressekonferansen:
— Samtidig vet vi hva som skal til for å snu utviklingen. Det er viktig at alle holder seg hjemme ved sykdom, tester seg og isolerer seg ved påvist koronasykdom. Økt vaksinering vil også gi oss viktig drahjelp. Jeg oppfordrer alle som har mulighet til å ta vaksinen, sier Kjerkol.