emeritus
Kalles professorer på nettsiden — uten å være det
Flere ansatte ved Nord universitet har fått tittelen professor emeritus på universitetets nettside — uten å ha professorkompetanse.
De er førstelektorer, førsteamanuenser og alt mulig annet enn professorer. Likevel står hver av dem registrert som professor emeritus, eller emerita. De er ikke mange, men mange nok til at det blir lagt merke til.
Khrono er gjort kjent med at minst fem personer som aldri har vært professor, er oppført som professor emeritus
Fire av disse navngitte personene er tilknyttet Fakultet for samfunnsvitenskap i Bodø, én står oppført på Handelshøgskolens hjemmeside.
- Helt ukjent
Vi tar en telefon til Svein Olav Lundestad, som er en av dem som står registrert som professor emeritus.
— Dette var jeg ikke klar over. Jeg har aldri bedt om å få en slik tittel, eller kalt meg for professor emeritus, slår han kontant fast.
Selv er Lundestad førsteamanuensis og mener at han burde vært registrert som førsteamanuensis emeritus på ansattsiden, eller aller helst pensjonist, som han er i dag.
Pensjonisten og førsteamanuensen har altså ikke noe ønske om å smykke seg med en professortittel han ikke er kvalifisert til.
— Jeg er helt uenig i at jeg skal kalles professor emeritus.
Ofte brukt tittel i akademia
Emeritus har opphav fra latin og betyr uttjent, ifølge Store norske leksikon.
I akademia brukes tittelen i dag på professorer eller førsteamanuenser som ikke lenger er i stillingen, og som i de fleste tilfeller er pensjonister. Kvinner kan kalle seg professor emerita. Universiteter og høgskoler tilbyr ofte en plass i kontorfellesskap og de kan være behjelpelige med enkelte arbeidsoppgaver. Dette kan for eksempel være undervisnings- eller sensurarbeid. Da avlønnes de som timelærere.
- Administrativ feil
Vi ringer videre og kommer i kontakt med dekan Elisabet Carine Ljunggren ved Fakultet for samfunnsvitenskap.
— Det er veldig bra at vi blir gjort oppmerksom på dette. Feilen er ikke gjort på fakultetet. Når vi skal ha emeritus-avtaler, så melder vi inn disse. Det ser ut som at personalsystemet kun opererer med én kategori emeritus. Det er ikke disse personene selv som har oppgradert seg selv, det er noe som har skjedd administrativt, understreker hun.
Fra emeritus til professor emeritus
Via kommunikasjonssjef Andreas Førde får vi en ytterligere forklaring på hva som kan ha skjedd.
Tidligere praksis var at emeritus-stillingene kun lå med tittelen «emeritus» i personalsystemet SAP. Deretter ble alle titler endret fra «emeritus» til «professor emeritus». Det var en oppfatning av at de aller fleste nok hadde en slik status og det var ingen oversikt over hvem som ikke var professor.
Etter et ansattsøk kommer det opp 30 navn som har tittel professor emeritus. Hvem av disse som har fått feil tittel, har ikke universitetet oversikt over ennå.
Nå ligger det an til en opprydning. HR-avdelingen vil se på hvordan dette skal løses i forbindelse med et prosjektarbeid de skal ha nå i høst for å få på plass nye nettsider.
I Norge er professor en beskyttet tittel, mens bruken av emeritus/emerita er fri og ubeskyttet. Universitets- og høgskoleloven (UH-loven) slår fast at den som har hatt et beskyttet tittel etter loven, for eksempel som professor, automatisk beholder sin tittel etter å ha gått av med pensjon.
Det er ikke nødvendig i Norge å søke om å ha status som professor emeritus siden dette er regulert i UH-loven og følger automatisk.