ADVENTSSpørreleik

Julequiz 2022

90 spørsmål til lyst og velbehag - eller frustrasjon og tenners gnissel, og ti bonusspørsmål fra en kunstig intelligens.

ER DET DEG? Neppe. Bildet viser et datagenerert bilde av en pubquiz for akademikere. Det ser ut som de koser seg
Publisert Oppdatert

God adventstid, eller er det romjul? Vi i Khrono holder på våre tradisjoner og ritualer - blant dem julequizen. I år er det nitti spørsmål fordelt på ni kategorier - og svarene står atskilt under hver kategori. I år har også chatroboten ChatGPT fått prøve seg, det ser heldigvis ut som det fortsatt er marked for mennesker i produksjonen. Lykke til!

Akademia

1. Belgiske Laurent Simon tok mastergrad i kvantefysikk i fjor, og brukte bare ett år. Nå er han meldt opp som doktorgradsstudent i eksperimentell fysikk i München. Hva er spesielt med ham?

2. En profilert filosof (66) sa opp stillingen sin ved OsloMet i april i år. Han gikk ut i Khrono og mente «mange som går på universitet ikke har noe der å gjøre». 1. november forlot han universitetet. Hvem?

3. 15. desember kåret Khrono årets navn i akademia for 2022. Hvem vant i 2021?

4. Det mest populære studiet i Norge – mål i antall søkere per studieplass – finner du på Universitetet i Stavanger, med 20,3 primærsøkere per studieplass. Hvilket studium?

5. Før jul i fjor tok en 42-åring to eksamener i business administration ved Høgskolen i Molde, noe det ble bråk av. Hvem avla disse eksamenene?

6. Ocean Space Centre fikk nytt navn i begynnelsen av november, noe som fikk Språkrådet til å juble. Hva er det nye navnet?

7. Og mens vi er på nye navn: HVL skal sende inn universitetssøknad i løpet av 2023, og da må de så klart ha nytt navn. En navnekonkurranse ga dem 131 forslag, som VestlaMet, Veritas Vincit Vest, Norges kystuniversitet og Mannaz X Universitet. Hvilket navn endte de på?

8. Kort og godt: Er det flest universiteter i Norge eller Danmark?

9. Hvem tok i starten av desember en pause fra å ytre seg i offentligheten etter en Debatten-sending om klima?

10. En avskjediget tidligere professor i historie har i 2022 forsøkt å finne seg ny jobb, ved UiT Norges arktiske universitet og ved Høgskolen i på Vestlandet, men så langt uten hell, til tross for en offentlig kanossagang i begynnelsen av året. Hvem?

Svar:

1. Han er tolv år gammel

2. Lars Gule

3. Cecilie Hellestveit

4. Bachelorutdanningen i toll, vareførsel og grensekontroll.

5. Anders Behring Breivik

6. Norsk havteknologisenter

7. Fantasifattig nok: Universitetet på Vestlandet

8. Norge. Vi har ti (elleve om HVL blir UVL) mot danskenes åtte

9. Dag. O Hessen

10. Nils Rune Langeland

Mellom himmel og jord

1. 2012 dro en kjent filmregissør ned til det dypeste punktet i havet, Challengerdypet i Marianergropen. Der fant han ifølge egne opptegninger absolutt ingenting. Tegneserien TL; DR mener han fant en dør, som han ikke ville prate om. Hvilken regissør er det snakk om?

2. Ifølge italienerne skal pastavannet være like salt som Adriaterhavet. Hvor mange prosent salt er det? Slingringsmonn +/- 2 %

3. Himmelen er blitt litt mindre, etter at amerikanernes nye teleskop er skutt opp og satt i gang. Hva heter det, og her er også forkortelsen godkjent?

4. Hvilket av disse to skipene, Color Fantasy og Titanic er størst?

5. Quizmaster er 1,91 høy. Hvor langt i unna meg i kilometer er horisonten, om du tror på en rund klode, vel å merke? Slingringsmonn på +/- 1 kilometer

6. Vi har fem verdenshav, og de fleste vet at Stillehavet regnes som det største, men hva regnes som det minste av de fem, med en størrelse en tidel av Stillehavet?

7. Et spørsmål i skjæringspunktet mellom sukker og geografi. Hva heter Tobleronefjellet?

8. Hva er spesielt med punkt Nemo?

9. Et av verdens land har punktet som er lengst unna noe hav. I hvilket land finner vi det?

10. Et av Norges fjell inneholdt tidligere et Nato-anlegg, men har i dag en innvendig fløybane som gir publikum muligheten til å bestige toppen på 15 minutter. Hvilket fjell?

Spørsmål 10: Hva heter fjellet?

Svar:

1. James Cameron

2. 3,8-3,9%

3. James Webb Space Telescope (JWST)

4. Color Fantasy veier 35 % mer

5. Formelen er roten av 1,91x13=4,98 km

6. Nordishavet (godkjenn også Polhavet)

7. Matterhorn

8. Det er det punktet som er lengst fra alle landmasser, midt ute i havet. Nemo kommer fra latin og betyr «ingen», men punktet er oppkalt etter Jules Vernes kaptein Nemo.

9. Kina. Det ligger i Dzoosotoyn Elisen-ørkenen (46°16,8′N 86°40,2′Ø) og er ca. 2648 km fra nærmeste kystlinje.

10. Gaustatoppen

Ord og uttrykk

1. Vi skal fram til et uttrykk som i riktig gamle dager, 1500-tallet, beskrev en type felle som brukte lim for å fange småfugl. Det var feller som ble satt ut i busker rundt om, og de ga opphav til dette uttrykket. Hvilket?

2. Hvis du spinner løst og dårlig, kunne du i gamle dager bli beskrevet med dette uttrykket. Hvilket?

3. Franskmannen Jean de La Fontaine (1621–1695) skrev en fabel om en bjørn som ville jage ei flue fra sin herres nese med en stein, men kom i skade for å knuse herrens hode. Hvilket uttrykk dukket opp i kjølvannet?

4. Da ni irske FN-soldater ble drept av det kongolesiske luba-folket på begynnelsen av 60-tallet, fikk Irland og senere Norge et nytt begrep. Hva var det?

5. Stopp en … hal, halv eller hall?

6. En nedbørsmengde på 30 mm over 1-2 dager, som virkelig trenger ned til røttene - har et helt eget navn. Hva er det?

7. Er det noe norsk ord som rimer på pølse? I så fall, hvilket?

8. I gamle Roma var dette en forhall mellom inngangsport og atrium, men i moderne bygg brukes ordet om en forhall i større bygg. Ordet er fra latin, og vi bruker det ennå, men hva er det?

9. Rangér nyordene fra eldst til yngst: Aids, jaktstart, hvitevarer, energiverk

10. Hvilket språk kommer ordene admiral, alkohol, sirup og sorbé fra?

Spørsmål 4: Ni FN-soldater ble drept i Kongo på begynnelsen av 1960-tallet. Hvilket uttrykk har det gitt opphav til?

Svar:

1. Å gå på limpinnen

2. Du er løs på tråden

3. Bjørnetjeneste

4. Baluba, et annet navn på samme stamme

5. Hal, et østnorsk sjømannsuttrykk, basert på det engelsk stop and haul

6. Rotbløyte

7. Nei, men hvis vi går litt utenom den slagne landevei, finner vi mølse, som er dialektuttale av mylse. Ordet kan bety det samme som dravle eller gomme, ifølge Språkrådet. Enkelt vil også hevde at «sølvskje» rimer, men da påpeker samme organ tørt at pølse ikke uttales «pølskje».

8. Vestibyle

9. Hvitevarer (1977), energiverk (1980), Aids (1983), jaktstart (1990)

10. Fra arabisk (Amir al-bahr betyr herskeren på havet, alkohol betyr fint pulver, mens både sirup og sorbé kommer fra sjarbah, som betyr drikke)

Gøy med grunnstoffer

1. Hva er det vanligste grunnstoffet i universet?

2. Under den kalde krigen ble denne edelgassen med atomnummer 36 brukt av amerikanske myndigheter til å anslå omfanget av Sovjets atomvåpenproduksjon. Navnet kommer fra gresk og betyr, passende nok, skjult.

3. Dette grunnstoffet har atomnummer 83, forkortes Bi, danner intrikate, geometriske mønstre og kan kjøpes i gavebutikken på naturhistorisk museum. Men hva heter det?

4. Ekteparet Marie og Pierre Curie har gitt navn til tre grunnstoffer. Hvilke tre?

5. En blanding av salpetersyre og saltsyre er det som må til for å oppløse edle metaller som gull og platina. Men hva kalles denne syreblandingen?

6. Hvilket grunnstoff er kalt opp etter sola?

7. Vi leser relativt mye om oppbyggingen av karbondioksid i atmosfæren. Er det mer, mindre eller like mye av grunnstoffet karbon på Jorda nå, sammenliknet med tida før den industrielle revolusjon?

8. Dette grunnstoffet har et navn med en noe uviss etymologi. Enkelte kilder vil ha det til at det henter navn fra to av Odins følgesvenner, andre at det handler om en nedsettende betegnelse på et mindreverdig metall. Uansett bruker vi i Norge det svenske navnet på dette svært tunge metallet, som har atomnummer 74. Gi meg ett av navnene!

9. Hvis du bytter ut hydrogen med grunnstoffet deuterium i den kjemiske forbindelsen H2O, får du deuteriumoksid. Hva er et mer gjenkjennelig navn på denne forbindelsen?

10. Det er bare to grunnstoffer som er flytende ved romtemperatur og normalt trykk. Hvilke to?

Spørsmål 3: Dette grunnstoffet har atomnummer 83, forkortes Bi, danner intrikate, geometriske mønstre og kan kjøpes i gavebutikken på naturhistorisk museum. Men hva heter det?

Svar:

1. Hydrogen

2. Krypton

3. Vismut/Bismuth

4. Radium, polonium og curium. Den siste er oppkalt etter dem, men det MÅ være innafor.

5. Kongevann eller aqua regia

6. Helium, etter det greske ordet for sol – helios.

7. Omtrent like mye, andelen karbon på jorda er relativt konstant. Les gjerne mer om karbonkretsløpet ved høve og interesse.

8. Wolfram/tungsten

9. Tungtvann

10. Kvikksølv og brom

Litteratur

1. Hva heter Johan Harstads debutroman fra 2005?

2. I 1914, altså for 105 år siden, kom denne kokeboka ut for første gang. Den er skrevet av en norsk husholdningslærer, og er blitt trykket opp en rekke ganger siden, sist i 1980. Hva het hun?

3. Hvem ropte på Theatercaféen i 1993: «Vi er den nye vinen - den nye vinen skal sprenge flaskene!», før han ble båret ut?

4. Vi skal fram til en bok som kom ut i 2003 på Oktober forlag. Boka er oversatt til 50 språk, og har vunnet en rekke priser, og er til og med blitt film. Beskrivelsen om filmen lyder slik: «Trond er 67 år gammel, og har flyttet til en øde plass. Når høsten nærmer seg vinter gleder han seg til nyttårsaften 2000, som han skal feire helt alene. Han oppdager en nabo, en mann han kjente sommeren 1948. Den sommeren faren forberedte han på det store sviket. Men også den sommeren Trond ble voksen og kjente på lukten av en kvinne han ønsket å være nær; den samme kvinnen faren ønsket å dele livet sitt med.»

5. Går du litteraturvitenskap på universitetet, vet du sikkert navnet på det første skjønnlitterære verket i verdenshistorien. Det ble skrevet for 4000 år siden, og handler om en sumerisk konge i bystaten Uruk. Hva heter det?

6. Den pukkelryggede klokkeren i Notre-Dame hadde et navn. Hva var det?

7. James Clavell skrev en rekke bøker om en engelskmann som ble samurai i Japan rundt 1600. Den første boka ble skrevet i 1975, og ble senere filmatisert med Richard Chamberlain i hovedrollen. Hva het boka og serien, som begge har tatt sitt navn fra betegnelsen på en japansk hærfører?

8. En slave fra folkeslaget frygerne skal ha levd på øya Samos for om lag 2600 år siden. Han skrev en rekke fortellinger, som Reven og druene («høyt henger de og sure er de!»), Skilpadda og haren og Hyrdegutten og ulven, eller gutten som ropte ulv. Men hva het dikteren, som man ikke er helt sikker på har eksistert?

9. Vi går historisk til verks. I Gullivers reiser dra Gulliver til Brobdignag, Laputa, Balnibarbi, Glubbdubdrib, Luggnagg og Houhnhnmenes land. Men hvilket land besøker han aller først på sine reiser?

10. Barneboka «Where the Wild Things are» er skrevet av Maurice Sendak, men den heter noe annet på norsk. Hvor forsvinner hovedpersonen i løpet av boka, noe den norske tittelen tilkjennegir?

Spørsmål 4: Denne forfatteren står bak en bok som kom ut i 2003 på Oktober forlag. Boka er oversatt til 50 språk, og har vunnet en rekke priser, og er til og med blitt film. Hva heter den?

Svar:

1. «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?» Han var nummer to til å sette fot på månen, men nummer én til å tisse der, artig nok.

2. Henriette Schønberg Erken

3. Ari Behn

4. Ut og stjæle hester (Per Petterson)

5. Gilgamesj

6. Quasimodo

7. Shogun

8. Æsop

9. Lilliput

10. Til huttetuenes land

Historie og samfunn

1. Det finnes fem vaskeekte og én minnepris som kalles Nobelpriser og som deles ut hvert år. Innen hvilke kategorier?

2. Hva het den normanniske hertugen som slo Harald Godwinson i slaget ved Hastings i 1066, og som deretter ble konge av England til 1087?

3. Denne mannen kom i 1890-årene kom opp med en ny og revolusjonerende motor, der drivstoffet tenner av seg sjøl når det blir sprøytet inn i en sylinder med varm, komprimert luft. Hva heter denne oppfinneren - og han har et navn du neppe glemmer?

4. Hvilket år? Norske soldater blir angrepet i Meymaneh-leiren i Afghanistan, I juni eksploderer en meteor over Nord-Troms, Christine Gulbrandsen vinner MGP med Alvedansen og 18 personer ble syke av E. Coli etter å ha spist morrpølse fra Gilde.

5. «September ‘77, Port Elizabeth, weather fine. It was business as usual in Police room 619», sang Peter Gabriel i 1980. Hvem sang han om, og det holder med etternavn?

6. Amerikanske Proud Boys tok til seg dette klesmerket, og spesielt en pique-skjorte i svart med gule detaljer er blitt en sosialmarkør for nyfascisme. Firmaet, som bruker en karakteristisk logo med laurbærkrans, har slåss for å fjerne bindingene til disse grupperingene. Hvilket klesmerke er det snakk om?

7. I slaget ved Termopylene holdt 300 spartanske hoplitter en persisk millionhær i flere dager. Hva het spartanernes konge, som til sist ble drept, og som ble spilt av Gerard Butler i Frank Miller-versjonen av historien?

8. Mytene vil ha det til at huneren Attila døde en uvanlig død, mange vil ha det til at han døde av neseblod. Men tidspunktet var også uventet. I hvilken forbindelse døde han?

9. Ronald Reagan holdt en relativt berømt tale foran Brandenburger Tor - på vesttysk side. Men i hvilket år falt Muren?

10. Pakistan ble selvstendig i 1947, og selve navnet er et akronym med bokstaver fra regionene Afghania, Kashmir og Sind. Orddelen -stan kommer fra den fjerde regionen, Balutsjistan. Men hvilken region kommer P´en fra?

Spørsmål 6: Klesmerket med laurbærkrans er omfavnet av amerikanske (og andre) nyfascister. Hva heter det?


Svar:

1. Det er ikke alltid verdige vinnere i alle kategorier, men de er fred, fysikk, kjemi, litteratur, medisin og økonomi. Den sistnevnte heter egentlig «Sveriges Riksbanks økonomipris til minne om Alfred Nobel».

2. Vilhelm 1 Erobreren. Etterkommer etter Gange-Rolv fra Møre eller Danmark. De lærde strides, som vanlig.

3. Rudolf Diesel

4. 2006

5. Stephen Biko

6. Fred Perry

7. Leonidas

8. Bryllupsnatta

9. 1989

10. Punjab

Lett blanding

1. Hva er endepunktene for Hurtigruten?

2. Hvilke byer har Oslo fergeforbindelse med?

3. Norge har en aktiv vulkan, Beerenberg, som regnes som verdens nordligste aktive vulkan. Den er 2277 meter høy og hadde sist utbrudd i 1985. Hvor finner vi den?

4. Hvor er Prekestolen plassert i Mission Impossible 6?

5. Hva het munken som oppfant champagne?

6. Hvilket dyr tok livet av Steve Irwin?

7. Hva kalles en tropisk syklon i Stillehavet?

8. Hva het Norges første oljefelt?

9. Hvilket år kom rocken til Norge? Det er solid plantet i historien som dagen Rock Around the Clock hadde første visning på Sentrum Kino, i dag Sentrum Scene, på Arbeidersamfunnets plass i Oslo. Det oppsto knuffing mellom politi og ungdommer i etterkant av filmen, men fikk ikke så veldig store konsekvenser utover det? Dere skal få slingringsmonn på +/- to år.

10. Hva kaltes narkokartellet til Pablo Escobar?

Spørsmål 9: Hvilket år kom rocken til Norge?

Svar:

1. Bergen og Kirkenes

2. Kiel, København og Frederikshavn. Ikke Hirtshals, som gir null poeng

3. Jan Mayen

4. India

5. Dom Perignon

6. Piggrokke/stingray

7. Taifun

8. Ekofisk

9. 1956

10. Medellin - etter byen der Escobar startet sin kriminelle løpebane som biltyv.

Verre blanding

1. En kan si at slipset, i sin moderne, knyttede form først ble kjent for Europa i 1636, under en av Ludvig 13.s kriger. Slipset utviklet seg i seinere år til kravatten, som i dag brukes til sjakett og festlige lag for finere folk. Men hvor i Europa kom slipset fra i 1636?

2. Adele, Jack White, Madonna, A-ha, Duran Duran og Tom Jones har alle én ting til felles - ved siden av at de er musikere. Hva da?

3. To land i verden er de eneste som ikke deler forbokstav med noen andre land. Hvilke to?

4. Et sted i verden finner man en kopi av Eiffeltårnet som er høyere enn originalen. Hvor?

5. Hvilken sykdom lider Kaptein Vom av, hva heter den på norsk?

6. Litt mer høykulturelt, vil noen påstå. Hva heter de fire romerske garnisonene rundt den lille galliske landsbyen der Asterix bor?

7. I spillet Mastermind skal du sette pinner fra seks forskjellige farger i fire hull, men hvor mange forskjellige kombinasjoner kan du ha, dersom du setter pinner i alle fire hull?

8. Vi skal fram til et blad - en spenningsserie for voksne - som ble utgitt i Norge fram til 1996, og som hadde historier fra en rekke serier, som Modesty Blaise, Rip Kirby, Punisher, Pia Zava og Agent Corrigan. Hva het den?

9. Budeia Anne Hov ble født på Gålå i Gudbrandsdalen rundt 1850. Hva er hun mest kjent for?

10. I middelalderens Tyskland startet først praksisen der man kunne kjøpe seg fri fra sine synder, men hva kaltes kirkens verdipapirer, som etter hvert ble gjenstand for en viss handel og forbudt etter 1550?

Spørsmål 1: Donald Trump vil trolig ta på seg æren for å ha funnet opp slipset selv, men andre kilder vil hevde at det først ble kjent for alvor i 1636. Hvor i Europa kom det fra?

Svar:

1. Kroatia. Kroatiske leiesoldater angrep den franske byen Corbie, og moten med deres halstørkle ble fort plukket opp i Frankrike, der sosieteten nok syntes leiesoldatene var både stilige og spennende. Uttrykket «à la croate» er senere blitt det mer gjenkjennelige «kravatt».

2. De har alle skrevet et tittelspor til James Bond

3. Oman og Qatar

4. Tokyo

5. Urinsyregikt

6. Aquarium, Barbarium, Lillebonum og Laudanum

7. 1296 (6x6x6x6)

8. Agent X9

9. Hun oppfant den moderne brunosten, fløtemysosten (Denne og senere Gudbrandsdalsost dro Gudbrandsdalen ut av en økonomisk skyggedal, og Hov fikk kongens fortjenestemedalje i 1933) P

10. Avlatsbrev

Mat og drikke

1. Champagne er bare tillatt laget av tre hovedtyper druer. Kan du gi meg en av dem?

2. Russisk kaviar lages av størfisk. Hva heter størarten som gir verdens dyreste kaviar?

3. Vin: Den dyreste rødvinen på polet koster 34 825,-, og det finnes i skrivende stund fire av dem, alle på polet på Vinderen i Oslo (men vi går inn i romjula). Hva heter den, et navn som kan trekke tankene inn mot Jul i Skomakergata?

4. Hvilken art av vanilje er verdens mest vanlige?

5. Vi skal fram til en mye spist grønnsak i gresskarfamilien. På hagesenteret kan du finne frø til flere varianter, som Iznik, Hopeline, Marketer og Tanja. Den inneholder 97 prosent vann, men hva heter den?

6. Hvilken av disse fire matvarene er ikke gjæret? a) Sauerkraut, b) Kefir, c) Kombucha, d) Matcha

7. Vi skal fram til en drink som ble stor i Norge i 2017, og som fortsatt er poppis, spesielt i solveggen. Den består av prosecco, gjerne en halv appelsinskive, litt sodavann og en svak type bitter brennevin med smak av appelsin og krydder. Drinken har til og med et slagord: «solskinn i et glass», men hva heter den?

8. Hvilket land skal ha vært det første til å dyrke den moderne rosenkålen?

9. Hvilken juice er Ocean Spray markedsledende på å produsere?

10. Hvilken sterkvin kommer fra Douro-dalen?

Spørsmål 1: Champagne er bare tillatt laget av tre hovedtyper druer. Kan du gi meg en av dem?

Svar:

1. Pinot Noir, Meunier eller Chardonnay

2. Beluga

3. Chateau Petrus (2017). Skomaker Andersen har Petrus som andre fornavn.

4. Bourbon

5. Agurk

6. d. Matcha er en svært grønn te.

7. Aperol spritz

8. Belgia (På engelsk heter den Brussel sprouts)

9. Tranebær (Cranberry)

10. Portvin

Fra den kunstige intelligensen ChatGPT

  1. Hva er den tradisjonelle juleretten i Norge?
  2. Hvilken julekalender er mest kjent i Norge?
  3. Hva het den norske julefilmen fra 2017 som ble en stor suksess i både Norge og Sverige?
  4. Hva heter den svenske julefilmen som handler om en liten gutt som ønsker seg en ekte bror til jul?
  5. Hva het den kjente julesangen som ble skrevet av den tyske komponisten Franz Xaver Gruber i 1818?
  6. Hva heter den kjente julesangen som handler om en person som ønsker seg "trompetblomster og trompetgrønt" til jul?
  7. Hva het den kjente julesangen som ble skrevet av den amerikanske komponisten Johnny Marks i 1949?
  8. Hva heter den kjente julesangen som handler om at "det snør og blåser utenfor"?
  9. Hva heter den kjente julesangen som handler om at "det kimer nå til julefest"?
  10. Hva het den kjente julesangen som handler om at "alle barna i Bibelen ville ha seg en leke"?
Fullt kjør hos menneskelige quizdeltakere.

Svar (Dette også ifølge den kunstige intelligensen. Den fusker iblant, med vilje):

  1. Ribbe.
  2. Jul i Skomakergataa
  3. "Jul i Flåklypa"
  4. "Jultomten"
  5. "Stille Nacht, Heilige Nacht" (kalt "Glade jul" på norsk)
  6. "Jeg ønsker meg en blå ballong"
  7. "Rudolph, the Red-Nosed Reindeer" (kalt "Rudolf med den røde nesen" på norsk)
  8. "Snøen daler ned"
  9. "Deilig er jorden"
  10. "Alle barna i Bibelen"
Powered by Labrador CMS