Studentprest Arne Jor ved HiOA gleder seg til å ha “hele verden” representert rundt middagsbordet hjemme på julaften i år, to av gjestene er internasjonale studenter fra høgskolen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Studentprest Arne Jor ved HiOA gleder seg til å ha “hele verden” representert rundt middagsbordet hjemme på julaften i år, to av gjestene er internasjonale studenter fra høgskolen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Hjemme hos-julefeiring for internasjonale studenter

Det blir både norsk jule- og nyttårsfeiring på internasjonale studenter ved HiOA. Og det er ennå ikke for sent å melde interesse, verken for studenter eller tilsatte som vil invitere utenlandsstudenter hjem i julen.

Publisert   Sist oppdatert

Studentprest ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Arne Jor, oppfordret tidligere denne uka ansatte og studenter ved HiOA til å invitere en eller flere internasjonale studenter hjem til seg en gang i løpet av julen. Ikke nødvendigvis fordi de er ensomme, men fordi han mener at noen av studentene som er i Norge for første gang i julen kan bli overrasket over hvor stengt og stille det er når nordmenn trekker seg inn i stuene sine med nærmeste familie for å feire jul. 

Informasjonsutfordring

Responsen har ikke akkurat vært overveldende, og det er også en utfordring å få ut informasjon både til studenter og ansatte. 

— Det er rett og slett mange som ikke vet om tilbudet om juletrefesten for internasjonale studenter ved HiOA den 30.desember og heller ikke alle  har fått med seg oppfordringen om å invitere en student eller flere hjem til middag eller lunsj i løpet av julen. Det er ikke alle som leser Khrono, sier studentpresten. Nå er dette første året med et slikt tilbud ved HiOA. 

— Vi får ta dette som en prøvejul, kan hende blir det en HiOA-tradisjon etterhvert, sier Jor.

Jeg tror det er bra for oss nordmenn også, å løse opp litt i den tradisjonelle norske julefeiringen.

Arne Jor
Studentprest, HiOA

Hele verden rundt bordet

Men noen av studentene har likevel fått tilbud om jule- og nyttårsfeiring. Studentprest Jor har selv invitert to studenter hjem til seg på julaften og en annen ansatt ved HiOA har invitert mange hjem til seg på nyttårsaften blant annet.

— Hvordan blir julefeiringen hjemme hos studentpresten i år da?

— Jeg gleder meg! Det blir «hele verden» rundt bordet under julemiddagen i år, og ingen stor haug med pakker. Alle, også resten av familien som kommer, har fått beskjed om å ha med seg èn pakke hver. Vi kan jo ikke sitte og åpne hauger med pakker, mens de utenlandske gjestene kun sitter og ser på, sier Jor. To studenter kommer til å ta plass ved julemiddagen på Lille Tøyen i Oslo på tirsdag. Samme dag kommer kona hans hjem etter flere måneder i Kenya, der hun har jobbet for det norske utenriksdepartementet. Broren som bor i Indonesia kommer og prestens nevø, som er halvt senegaleser, vil også være med på feiringen i tillegg til søster og mor.

Laks og and

— Jeg tror det er bra for oss nordmenn også å løse opp litt i den tradisjonelle norske julefeiringen. Den er ganske nærsynt og lite inkluderende. Hvis vi da i tillegg kan bidra til at noen som er langt hjemmefra og borte fra sine egne familier denne julen også får en hyggelig kveld og en positiv opplevelse med norsk jul, så er det et pluss for alle, sier Jor. 

— Og hva blir menyen på julaften? 

— Det blir and, riskrem og kanskje en variant av Salma først, svarer han. 

Det er foreløpig ikke veldig mange, men noen internasjonale studenter som har meldt seg til «Christmas Party» ved HiOA i kantina i Falbesgate 5 30.desember, men her er det heller ennå ikke for sent å melde seg på. 

Studentpresten er på jobb ved høgskolen på lille julaften fra kl 10-12 og kan kontaktes på epost utenom det også.