til minne

Jan Lars Roald (1946—2024)

Vår kjære kollega, Jan Lars Roald, sovnet stille inn torsdag 25. april etter lang tids sykdom.

Jan Lars Roald døde 25. april, 78 år gammel.

Jan var førsteamanuensis i fransk ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon ved Norges Handelshøyskole. Han ble ansatt ved Norges Handelshøyskole i 1983 og arbeidet her frem til han gikk av med pensjon og ble emeritus i 2016. Han var aktivt tilknyttet instituttet helt til det siste.

Jan interesserte seg tidlig for fagspråk som forskningsfelt og var et sentralt medlem i fagmiljøet, noe som også kom til uttrykk i hans vitenskapelige produksjon.

Med denne bakgrunnen hadde han avgjørende betydning for utviklingen av franskundervisning rettet mot økonomistudenter. Hans spisskompetanse var også helt sentral for Fransk for næringslivet i de årene dette ettårige studieprogrammet ble tilbudt ved NHH. Utallige studenter har hatt gleden av å følge hans undervisning, og mange fikk anledning til å delta på ekskursjoner til Paris og Brussel som Jan var med å arrangere.

De siste årene av sin karriere var det særlig juridisk fagspråk Jan forsket på, og han bidro sterkt til utviklingen av JurDist, et to-semesters nettbasert kurs i juridisk oversettelse som blir tilbudt i regi av NHHE siden 2013. Under Jans kompetente veiledning har en rekke fagoversettere i Norge kunnet fordype seg i juridisk oversettelse mellom norsk og fransk.

Jan var i flere tiår et helt sentralt medlem i Styringsutvalget for autorisasjonsprøven (tidligere kjent som translatøreksamen). Hans inngående kunnskap om fagspråk, oversettelse og terminologi har vært uunnværlig i arbeidet med å arrangere denne samfunnsviktige eksamen hvert år.

Vi vil savne Jans faglige innsikt, som han delte så raust med oss. Men først og fremst vil vi savne hans lune væremåte og optimisme, selv når sykdommen ikke slapp taket. Han var en svært kunnskapsrik kollega og det var alltid interessant å snakke med ham.

Våre tanker går til hans kjære Lisbeth, hans barn, barnebarn og øvrige familie.

Beate Sandvei, på vegne av tidligere og nåværende kollegaer ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon.

Powered by Labrador CMS