UiO vil utdanne religiøse ledere med satsing på islamsk teologi
Religion. Det teologiske fakultet på Universitetet i Oslo oppretter en utdanning for religiøse ledere med en egen satsing på islamsk teologi.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
På Universitetet i Oslo (UiO) har Det teologiske fakultet hatt et kurs i religiøs ledelse i 10 år, men nå kommer de også til å få en religiøs lederutdanning med en egen satsing på islamsk teologi.
Stortinget vedtok 19. desember å sette av 5 millioner årlig til etablering av «en fleksibel utdanning for religiøse ledere ved Universitetet i Oslo,» heter det i en pressemelding fra Det teologiske fakultet.
— Fakultetet har i lengre tid hatt et ønske om å etablere en mastergrad for religiøse ledere, samt egne studieprogram i islamsk teologi. Nå har vi fått rammene vi trenger for å igangsette arbeidet, sier studiedekan Oddbjørn Leirvik.
Leirvik forteller at horisonten for fakultetets arbeid er «universitetsteologi».
— Dette er en teologi som er i kritisk og konstruktiv samtale ikke bare med aktuelle trossamfunn men også med resten av akademia og med storsamfunnet. På den måten håper vi at den nye tildelinga vil komme hele fakultetet og hele universitetet til gode, sier han på UiOs nettsider.
Det er et vesentlig aspekt at vi kan utdanne unge muslimer som vil kunne utfordre imamer som kanskje ikke ser Islam i en moderne kontekst.
Safet Bektovic
Bakgrunnen er Integreringsforliket og anmodningsvedtaket fra desember 2015.
Ikke imam-utdannelse
For et par år siden ansatte fakultetet den muslimske religionsfilosofen Safet Bektovic. Han sier dette ikke vil være noen direkte imam-utdannelse, men at det kan være interessant for de som vil bli, og som allerede er, imamer.
— De fleste moskeer er organisert etter etnisitet, og de som vil bli imamer får ofte opplæring i de respektive opprinnelseslandene, sier Bektovic til Khrono.
Han forteller at tradisjonelt, så er en imam en som leder bønnen, og «Imam-utdannelse» er et begrep skapt i vår kontekst.
— UiO kan ikke tilby en full utdannelse til imamer alene, for mye av det imamer gjør har en konfesjonell del: ritualer og praktiske ting, og det ville vært merkelig om vi skulle tilbudt utdanning i det. Det vi jobber med kan bli en master i teologisk islam for imamer og andre.
Kan utdanne unge muslimer
Bektovic forklarer at man i teorien ikke trenger å være høyt utdannet for å være imam, i hvert fall ikke på steder hvor man har en tradisjonell tolkning av religionen. De fleste utviklingsland krever likevel en offisiell autorisasjon, presiserer han.
Han mener derimot at dette studiet kan være med på å utdanne flere muslimer innen islamsk teologi i Norge.
— Det er et vesentlig aspekt at vi kan utdanne unge muslimer som vil kunne utfordre imamer som kanskje ikke ser Islam i en moderne kontekst.
Han legger vekt på at det er mange retninger og forskjellige profiler innen Islam.
— Dette prosjektet forutsetter jo at moskéene er villig til å ansette de kandidatene vi utdanner, påpeker han.
Glad for støtte
Rektor ved UiO, Svein Stølen, sier han er glad for bevilgningen.
— Vi skal ha et faglig forankret og relevant studietilbud, og studietilbudet vi nå skal utvikle vil svare på et behov i vårt flerkulturelle samfunn. Viktigheten av dette understrekes tydelig gjennom Stortingets vedtak, sier Stølen i pressemeldingen fra fakultetet, og fortsetter:
— Universitetet i Oslo har gjennom Det teologiske fakultet landets fremste fagmiljø på dette feltet. Vi ser det som en naturlig del av vårt samfunnsoppdrag å svare på utfordringen vi nå har fått, sier han.
Studiedekan Oddbjørn Leirvik sier UiO må bli relevante for nye studenter.
— De teologiske fakultetene må, slik det også skjer ved stadig flere europeiske universiteter, bli relevante for nye grupper av studenter som ønsker å studere religion og teologi på egne premisser – og i et mangfoldig universitetsfellesskap, sier Leirvik.
Han sier ifølge UiOs nettsider at mange religiøse ledere, imamer og andre, ønsker også å videreutdanne seg innenfor de rammene som det sekulære – og mangfoldige – fellesskapet som universitetet tilbyr.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!