— Det er en manglende konsekvens hos ledelsen ved skolen når de på den ene siden kan sponse fadderuken med utbetalinger i hundretusenkronersklassen og ser at pengene blir brukt til aktiviteter som definitivt er i strid med høgskolens verdigrunnlag, samtidig som de sier nei til islam Net pga verdigrunnlaget deres, sier postdoktor ved HiOA, Lars Gule. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Gule ga ankeråd til Islam Net

HiOAs egen Lars Gule ga Islam Net råd om hvordan de best skulle skrive en anke til høgskolens styre. — Men det hjalp ikke stort. De har ikke fulgt noen av rådene mine, sier postdoktoren.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Postdoktor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Lars Gule, har sammen med flere andre på HiOA engasjert seg sterkt i saken om Islam Net bør godkjennes som studentforening ved høgskolen eller ikke. Underveis i prosessen tvilte han seg fram til et ja.

Men både Universitetet i Oslo og HiOA ga Islam Net avslag på søknaden. Islam Net har anket avslaget inn for styret ved høgskolen og saken kommer opp på neste styremøte, tirsdag 3. september. Administrasjonen foreslår å opprettholde avslaget. Begrunnelsen er at de mener det ikke har kommet fram vesentlig nye opplysninger i ankesaken.

En hjelpeløs anke

Lars Gule mener at Islam Net har skrevet en hjelpeløs anke. I begynnelsen av juni fikk han en henvendelse fra Islam Nets talsperson, Yussuf Mohammad, som ba om hjelp til gjennomlesning av anken de hadde skrevet.

Khrono har fått tilgang til epostutvekslingen mellom Gule og Yussuf Mohammed. Gule tok seg tid og ga råd og innspill, blant annet om hvordan de skulle argumentere om ikke å kjønnssegregere på åpne møter, om ikke å stenge media ute fra arrangementer, hvordan de ikke burde gå til krasse angrep på HiOA og beskylde dem for rasisme og at de burde stille opp i intervju med Khrono før styret skulle behandle ankesaken.

Hvis HiOA kan se romslig på aktiviteter og fyll under fadderuka - og til og med betale penger for det - så bør man kunne se romslig på Islam Net også.

Lars Gule

Ifølge Gule selv informerte han styreleder og rektor Kari Toverud Jensen om at han hadde gitt studentforeningen råd. Khrono er også kjent med at andre ansatte ved høgskolen har fått tilsvarende henvendelse om råd og hjelp, men har avslått forespørselen grunnet rolleblanding. 

Vanskelig å anbefale ja til anken

Gule mener at det vil være problematisk for han å råde høgskolestyret til å overprøve administrasjonen i denne saken, så lenge anken er såpass dårlig formulert som den er. Islam Net har ifølge Gule ikke tatt noen av hans råd til følge. 

— Men når det er sagt, så mener jeg likevel - og helt prinsipielt - at HiOA burde lese hele saken i beste mening, og de burde ha hjulpet og veiledet Islam Net i søknadsprosessen ved å fortelle dem i klartekst hva som skulle til for å bli godkjent som studentforening, sier Gule.

Og da mener han ikke de rent formelle tingene med antall medlemmer osv, men de mer verdimessige sidene som også er blitt vurdert, slik som spørsmålet og holdningene til kjønnssegregering ved møter og holdningen til homofile bl.a.

Pardoksal med Behring Breivik og fadderukefyll

Gule mener også at det er et paradoks at Islam Net har fått avslag om å bli godkjent som studentforening hos to utdanningsinstitusjoner med blant annet en begrunnelse om at de har et helt annet verdisyn enn det institusjonene kan stå inne for. 

— Når da Universitetet i Oslo først sier nei til Islam Net - og så faktisk godtar at en mann som massemorder og terrorist Anders Behring Breivik kan være student ved universitetet, er det intet mindre enn paradoksalt. Det finnes vel ingen personer i hele Norge som har et mer ekstremt verdigrunnlag - på tvers av utdanningsinstitusjonene - enn det Behring Breivik har, sier han.

— Men Islam Net er jo ikke nektet å være studenter ved høgskolen og universitetet, bare å drive foreningsvirksomhet?

— Det er sant, men når argumentet om at Behring Breivik bør få lov til å studere - og få veiledning - fra lærerkrefter ved universitetet så argumenteres det med at det kanskje kan få han til å skifte mening. Det samme kan jo i prinsippet gjelde Islam net, sier Gule.

Manglende konsekvens hos HiOA-ledelsen

Han reagere også på inkonsekvensen hos ledelsen ved HiOA og mener at de forskjellsbehandler norske nordmenn og minoritetsstudenter som Islam Net. 

— Det er en manglende konsekvens hos ledelsen ved skolen når de på den ene siden kan sponse fadderuken med utbetalinger i hundretusenkronersklassen og ser at pengene blir brukt til aktiviteter som definitivt er i strid med høgskolens verdigrunnlag, samtidig som de sier nei til Islam Net på grunn av verdigrunnlaget deres, sier Gule. Han mener det er mange som har betydelige reservasjoner mot overdreven fyll og andre aktiviteter under fadderuka. 

HiOA har ifølge kommunikasjonsdirektør Anne Christel Johnsgaard sponset fadderukeprogrammene med cirka 350.000 kroner. Den tilsvarende summen ved Universitetet i Oslo er ifølge rektor via NRK, 800.000 kroner. 

— Slik blir resultatet polarisering heller enn dialog, mener Gule som reagerer på den politiske og verdimessige inkonsekvensen hos HiOA-ledelsen.

— Hvis HiOA kan se romslig på aktiviteter og fyll under fadderuka - og til og med betale penger for det, så bør man kunne se romslig på Islam Net også, sier Gule. Han mener at hvis høgskolen heller hadde gått i dialog med Islam Net og og gitt dem hjelp til å oppfylle kriteriene som studentforening og dermed moderert synspunktene deres, så ville det vært bra i et dannelsesperspektiv. 

Islam Net kan søke på nytt

— Når det er sagt så er det ingenting i veien for at Islam Net kan søke godkjenning på nytt. Medlemstallet kan endre seg, organisasjonsformen og selvstendigheten og alle de formelle tingene kan endres, og da er det selvsagt ingenting i veien for at de kan søke på nytt ved neste korsvei, sier Lars Gule. 

Islam Net har nok ikke tatt Gules råd til følge om å stille til intervju i Khrono. Mohammad Yussuf har ikke svart på Khronos forespørsel om et intervju. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS