Insisterer på at stipendomlegging vil få flere til å fullføre graden sin
Stipendsaken. Iselin Nybø slår fast at studentene har fått mer penger å rutte med og at man må innføre tiltak som kan få flere til å fullføre graden sin. Stipendomlegging er et slikt tiltak, sa hun i dagens spørretime.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Studentene har fått mer å rutte med i året med Solberg-regjeringen, og særlig fordi vi trinnvis har innført 11 måneders studiestøtte.
Slik forsvarer og forklarer statsråd Iselin Nybø stipendomleggingen som var tema i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag 14. november.
Les også: Alle Khrono sine saker om stipendomleggingen
Sandberg (Ap): Mange har reagert på forslaget
Det var Nina Sandberg fra Arbeiderpartiet som hadde hovedspørsmål til Nybø på saken.
Jeg tror ikke at det at noen studenter kan få 17.000 mer å betale tilbake vil gjøre at de ikke tør å gjøre omvalg.
Iselin Nybø
— Som avisen Khrono har dokumentert, har regjeringen siden 2014 spart inn over 900 millioner kroner ved å svekke ordninger for studentene, startet Sandberg, og fortsatte:
— Den største enkeltøkningen kom i årets budsjettforslag, der regjeringen vil kutte stipendandelen med 256 millioner.
Sandberg la til at studenter som ikke fullfører hele grader, med denne endringen vil få betydelig mer lån enn tidligere.
— Dette vil straffe studenter som enten ikke fullfører en grad eller bytter retning underveis i studiene, og det vil være et disinsentiv for å få til mer etter- og videreutdanning. Det er også tvilsomt om det vil føre til bedre gjennomføring, sa Sandberg, som også trakk fram at både UHR og studentorganisasjoner, mange fagorganisasjoner, og i tillegg Universitets- og høgskolerådet, Akademikerne, Unio og NTL blant annet har reagert på forslaget.
— Vi i Arbeiderpartiet støtter heller ikke konverteringsordningen, og tilbakefører hele kuttet i vårt budsjett. Vi vil isteden satse mer på etter- og videreutdanning, og prioritere bedre studiekvalitet og tettere oppfølging for at flere studenter skal fullføre utdanningen.
— Bekymret for at mange ikke fullfører graden sin
Iselin Nybø poengterte at stipendforslaget ligger hos Stortinget og ikke på hennes bord, men hun forklarer at forslaget kommer fordi man er bekymret for at så mange ikke fullfører graden sin.
— Det er bare litt over 6 av 10 studenter som fullfører graden de påbegynner. Det er lavere enn situasjonen i mange andre OECD-land vi ellers liker å sammenligne oss med. Denne situasjonen er ikke bra for studentene ei heller næringslivet, og vi må se på en rad tiltak rundt dette. Stipendomleggingen er et slikt tiltak, sa Nybø.
I tillegg trakk Nybø fram at studentene de siste årene har fått mer penger å rutte med, og at tiltaket ikke vil ramme studentene mens de studerer.
— Jeg tror ikke at det at noen studenter kan få 17.000 mer å betale tilbake vil gjøre at de ikke tør å gjøre omvalg, sa Nybø blant annet.
Sp: Vil ikke realitetsbehandle forslaget nå
Marit Knutsdatter Strand (Sp) fulgte opp saken og sa at Senterpartiet ønsket at forslaget ikke burde realitetsbehandles nå, men at regjeringen kunne komme tilbake i revidert budsjett.
— Forslaget er ikke drøftet med studentene, og det er ikke utredet. Vi vil sende forslaget tilbake til regjeringen, sa Strand og fortsatte:
— Så får de komme tilbake med saken i behandlingen av revidert budsjett, men da med grundig dokumentasjon på at forslaget vil ha den ønskede effekten de hevder.
18.444 underskrifter
Underskriftskampanjen studentene har igangsatt mot stipendomleggingen hadde onsdag 14. november kl. 15.45 samlet 18.444 underskrifter.
Saken handler om at regjeringen foreslår å endre ordningen for å få stipend i Lånekassen. I dag gis alt som lån, men inntil 40 prosent blir omgjort til stipend etter hvert som studentene får studiepoeng ved å stå på eksamen.
Regjeringen foreslår at 15 prosent av stipendandelen skal gis etter fullført grad. Norsk studentorganisasjon (NSO) mener forslaget bør avvises og håper også stortingsflertallet er uenige med regjeringen. Studentene mener at dette ikke vil løse årsakene til at studenter faller fra og er bekymret for konsekvensene. Departementet har skissert at de vil spare 256,4 millioner kroner på en slik ordning.
Hverken SV, Ap eller Sp støtter regjeringens forslag nå. KrF vil så langt ikke si hva de mener, det blir opp til forhandlingene de skal ha med regjeringen om budsjettet, sa Hans Fredrik Grøvan til Khrono fredag i forrige uke.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!