Stadig flere vil bli sykepleiere
Helsefagene er de utdanningene med flest søkere og flest tilbud om studieplass. Sykepleie har hatt en økning i søkertallene på over 20 prosent sett over to år.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Årets opptakstall fra Samordna Opptak viser at det er helsefag som er utdanningsområdet med flest søkere, og som gir flest tilbud om studieplass.
Totalt var det 38.008 søkere som hadde helsefag som førstevalg, en økning på 4,5 prosent fra 2016.
Sykepleie populært
Blant helsefagene hadde sykepleie 16.015 førstevalgssøkere i 2017 og har opplevd en oppgang på nesten 21 prosent fra 2015.
— Vi kommer til å trenge flere innenfor helsevesenet, flere sykepleiere. Vi vil få flere eldre, flere vil leve lengre med kompliserte diagnoser, derfor er det godt nytt at sykepleierutdanningen er så populær, sier Torbjørn Røe Isaksen under fremleggingen av søkertallene onsdag.
Han viser til at dette betyr større konkurranse om plassene, og at ikke alle som ønsker får tilbud.
— Det kan bety at vi er nødt til å øke antallet studieplasser i fremtiden, samtidig som vi skal vi ha sykepleiere av høy kvalitet. Da er det viktig å huske på at omtrent halvparten av sykepleierutdanningen er praksis, og at vi er avhengig av den koblingen, så dersom vi skal øke antallet studieplasser er vi også avhengige av nok praksisplasser.
6500 på venteliste
Prorektor for utdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Nina Waaler, forteller at at karakterkravet ikke har vært negativt der.
— Kravet om 3 i norsk har ikke så veldig mye å si for oss, annet enn å gi oss enda bedre studenter, sier hun, og viser til at sykepleierutdanningen ved HiOA har 6.500 søkere på venteliste.
Les også: Nye karakterkrav kan føre til tomme studieplasser
Over halvparten med tomme plasser
Kompetanseorganet Ceres (Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier) har på oppdrag fra departementet utredet konsekvensene av karakterkrav i sykepleieutdanningen.
De har sett på konsekvenser av å innføre 3 i norsk og 3 i matematikk, begge deler, samt et krav på minimum 35 poeng totalt.
De skriver i sin hovedoppsummering i rapporten til departementet:
«Vi ser at over halvparten av lærestedene ikke ville kunne fylle opp studieplassene på sykepleieutdanningene hvis kravet i matematikk og norsk ble innført samtidig som lærestedene forventet at summen skolepoeng for søkere var på minimum 35 poeng. Spesielt utsatt er lærestedene i nord som ved innføring av de nye kravene ville miste svært mange studenter. Til indirekte sammenligning kan vi oppgi at poenggrensen i kvoten for førstegangsvitnemål etter hovedopptaket i 2016 på sykepleiestudiene var i snitt 39,5 poeng.»
Isaksen ikke bekymret
Både Sykepleierforbundet og studentorganisasjonen deres ønsker karakterkravene velkomne.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er på sin side ikke bekymret for at kravet vil bidra til mangel på søkere eller ferdigutdannede sykepleiere.
— Sykepleieforbundet og forbundets studenter mener at man må sette noen minimumskrav for å komme inn på studiet. Jeg mener det er fullt mulig å sette det kravet og likevel få nok søkere. Alt tyder på at hvis du setter krav så vil flere gjennomføre, sier Isaksen til NTB.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!