HiOA med på internasjonal messe for globale talenter
Utenlandske talenter med høyere utdanning sliter med å finne jobb. En internasjonal karrieremesse arrangeres for første gang i Oslo for globale talenter.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Konkurransen om arbeidsplassene er hard for utenlandske studenter med høyere utdanning. Mange sliter med å finne seg en jobb selv om de har etterspurt utdanning og flere års erfaring.
For å skape et møtested mellom bedrifter med interesse for internasjonal rekruttering og talenter med internasjonal bakgrunn, arrangeres karrieremessen «Global Talent Career Fair» for første gang i Oslo.
Internasjonale studenter
Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er medarrangør av karrieremessen. Ragnhild By (bildet under) er rådgiver ved HiOA Karriere. Sammen med sine norske og utenlandske kollegaer står hun på HiOA-standen på karrieremessen. Hun forteller Khrono at messen er et godt tilbud for de internasjonale studentene på HiOA.
(Alejandro Figueres (t.v), Ragnhild By (midten) og Lusine Harutyunyan (t.h) på HiOA-standen)
— Våre vanlige karrierearrangementer er ikke så godt egnet for internasjonale studenter da de fleste arbeidsgivere er interessert i norsktalende medarbeidere. Denne messen er et godt tilbud og alternativ for studenter med utenlandsk bakgrunn. Her får de møte bedrifter som ønsker å rekruttere internasjonale kandidater, sier By.
Hun legger til at internasjonale kandidater sliter med å få seg jobb i Norge og forsetter:
— Det er et sosialt ansvar for oss å tilrettelegge for de internasjonale studentene, slik at de også får møte arbeidsgivere som rekrutterer internasjonalt. Derfor er det veldig viktig for oss å være medarrangør av en slik messe.
HiOA som arbeidsgiver
Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er også tilstede som en arbeidsgiver under karrieremessen.
— Vi trenger mange hoder innenfor forskning, og stiller derfor også som arbeidsgiver under Global Talent Career Fair, sier Ragnhild By, som er HiOAs koordinator for arrangementet.
Hun synes det er viktig å ha internasjonale medarbeidere og viser til at sin kollega, Alejandro Figueres, som ble rekruttert fra Spania i juni. Figueres er utdannet sivilingeniør fra Spania og jobber i dag som foreleser hos Fakultet for Teknologi, Kunst og Design (TKD). På bare noen måneder har han lært seg så godt norsk at han svarer Khrono, nettopp på norsk.
— Jeg fikk mye støtte fra mine kolleger da jeg kom til Norge. Arbeidsmiljøet på HiOA er veldig inkluderende og jeg følte meg som en del av et team. Derfor var det ikke vanskelig for meg begynne å jobbe her, sier han.
Figueres mener at Norge er det beste landet man kan jobbe i, og derfor han søkte en jobb her. Det eneste han klager på, er kulden.
— Men det kan jeg leve med, kommenterer Figueres.
Arbeidsledig med høyere utdanning
Erastus Musyimi og Vincent Oyaro (bildet under) har begge kommet til «Global Talent Career Fair» med håp om å finne seg en jobb. Begge kommer fra Kenya, men har tatt høyere utdanning i Norge og har lenge vært arbeidsledige.
(Erastus Musyimi (t.v) og Vincent Oyaro (t.h) har kommet til karrieremessen med håp om å finne en jobb)
— Det er vanskelig å finne jobb i Norge selv når du har høyere utdanning. Jeg tror man må ha gode kontakter og referanser for å finne seg jobb. Samtidig krever norske bedrifter at man snakker flytende norsk. Dette gjør at det er utfordrende å finne en jobb, sier Musyimi.
Han fullførte en mastergrad i International Relations i 2012, og har vært arbeidsledig siden dette.
Vincent Oyaro deler skjebne med sin venn. For to år siden gikk han ut med en bachelor innen IT Management fra Norges Informasjonsteknologiske Høyskole (NITH), og har siden dette leita etter en jobb.
— Norge trenger internasjonale talenter
Madalina Buzdugan (bildet under) fra Romania er en av mange globale talenter som jobber under messen. Hun har en bachelor og en master i PR og kommunikasjon. Buzdogan er kommunikasjonskoordinator for Global Talent Career Fair.
— Globale talenter gir merverdi til norske bedrifter og norsk økonomi. Internasjonale kandidater kan bidra til økt kreativitet og oppmuntring i Norge siden de kommer med annerledes tenkemåter og kompetanse, sier Buzdugan.
Hun viser til at det er et stort gap i norsk økonomi og at Norge trenger globale talenter for å opprettholde sin økonomisk utvikling.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!