Kim Pierre (35) fra Republikken Trinidad og Tobago vil veldig gjerne oppleve hvordan nordmenn feirer jul og tar gjerne imot en invitasjon i løpet av juleferien. Hun tar en master i Early Childhood Education and Care på HiOA. Foto: Ismail Yasir Özkan

Invitér en student hjem i løpet av julen

Studentpresten ved HiOA oppfordrer ansatte og studenter til å invitere noen internasjonale studenter hjem i løpet av juleferien. Ikke først og fremst fordi de er ensomme, men fordi Norge er så stengt i julen. Kim Pierre vil gjerne komme på besøk.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste av de internasjonale studentene i Norge har ikke råd til å reise hjem til jul, og må finne måter for å unngå å være alene på hybelen på julaften og de vel to ukene juleferien varer.

Kim Pierre (35) fra Republikken Trinidad og Tobago er en av dem. Hun tar en mastergrad i Early Childhood Education and Care på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Hun møter Khrono sammen med sin fem uker gamle sønn og forteller hvordan hun skal feire julaften i år.

— Jeg vil ikke være alene, så jeg har avtalt med andre utenlandske studenter i klassen min at vi skal spise middag sammen på julaften. Nå er jeg så heldig at det er flere internasjonale studenter i klassen min som jeg kan være sammen med, men det er ikke alle som har det, sier Pierre.

— Om jeg hadde hatt muligheten til å reise hjem til julaften, hadde jeg definitivt gjort det. Men det er dyrt å være internasjonal student i Norge, og en hjemreise koster for mye, sier hun videre.

— Men hva hvis du hadde blitt invitert hjem til en norsk familie til julemiddag eller lunsj en dag i julen? 

Disse studentene er ikke nødvendigvis ensomme, det vet vi ikke noe om, men de kan lett bli overrasket og litt isolerte når Norge stenges i juleferien.

Arne Jor

 Jeg er så heldig at det er flere internasjonale studenter i klassen min som jeg kan være sammen med, men det er ikke alle som har det.

Kim Pierre

Jeg hadde muligheten til å reise hjem til jul, men valgte å bli i Norge for å kunne oppleve tradisjonell norsk jul.

Monica Camacho

— Det hadde vært veldig hyggelig og en kjempeopplevelse for meg. Jeg er veldig interessert i å se hvordan nordmenn feirer julen. Jeg tror vi har masse å lære av hverandre, sier hun. 

— Invitèr verden hjem!

Arne Jor (bildet over) er HiOAs nye studentprest og ansatt som vikar for Valborg Orset som har permisjon i et år. Han kommer med en oppfordring til studenter og ansatte ved HiOA.

— Invitèr en internasjonal student, eller flere, hjem til deg i løpet av julehøytiden. Så får de komme inn i et norsk hjem, smake på norsk julemat og bli kjent rett og slett, oppfordrer han. Han legger til at det ikke trenger å være på selve julaften, men en dag i romjulen eller nyttårshelgen, og det kan være lunsj eller middag. 

— Jeg ser det som en flott sjanse for oss til å invitere verden hjem til middag. Dette er mennesker fra andre land og kulturer med masse ressurser. Dette er interessante unge mennesker som sikkert har masse å lære oss.

Han mener at et studentbesøk også kan være nyttig og fint for den som inviterer.

— Dette er noe annet enn «invitèr en ensom person hjem». Disse studentene er ikke nødvendigvis ensomme - det vet vi ikke noe om, men de kan lett bli overrasket og litt isolerte når Norge stenges i juleferien. Vi kan lære masse, og ha det riktig hyggelig. For noen av oss kan det jo også være bra å bryte med den veldig privatiserte måten å feire jul på med kjernefamilien. Å få inn nye ansikter og friske samtaler kan være riktig stimulerende, mener Jor.

— Send meg en epost, så formidler jeg kontakt med studentene, sier Jor som håper mange ansatte og studenter vil åpne dørene sine, og for sikkerhets skyld sender han to og to studenter ut på besøk. 

— Det kan være litt skummelt å komme helt alene, sier han.

Christmas Party 30.desember

Arne Jor inviterer også de internasjonale studentene til «Christmas Party», norsk juletrefest, i høgskolens lokaler i Falbesgate 30.desember. 

— Det blir en samling hvor de internasjonale studentene blir invitert til å komme sammen, lage mat og ha en hyggelig kveld. Norge blir jo nesten stengt i to uker, og da er det fint å kunne legge til rette for at folk kan møtes, sier Jor.

Studentprestene har også tidligere tatt initiativ til å arrangere sosiale aktiviteter for internasjonale studenter.

— Vi inviterer studentene til Soup&Concert, hvor vi lager mat sammen og deretter drar på konsert. I tillegg har vi et opplegg som heter Sunday in the City, der vi tar med internasjonale studenter rundt i Oslo, forteller han.

Fra Peru til Sykkylven

Monica Camacho (bildet over) er fra Peru og tar en mastergrad i Public International Law ved Universitetet i Oslo (UiO). På julaften er hun blitt invitert hjem til en norsk familie i Sykkylven i Møre og Romsdal.

— Jeg gleder meg veldig til å oppleve tradisjonell norsk julaften. Jeg er spesielt spent på å smake på vestnorsk julemat. Jeg har hørt mye om pinnekjøtt, men har aldri smakt det. Jeg skal også stå på ski. Dette er ting jeg ikke får gjort i Peru, så det blir veldig spennende, sier Camacho.

— Hva gjør dere på julaften i Peru?

— Vi har tradisjoner som ligner på de norske. Det er veldig familiebasert, der hele familien samles for å spise middag sammen. Det som er den store forskjellen, utenom maten, er at vi drar først til kirken og så spiser vi middag ved midnatt. Norske katolikker gjør det motsatt, sier hun.

Jus-studenten har tidligere vært på utveksling ved Universitetet i Stockholm, der hun ble invitert hjem til julaften av sin professor og fikk feiret julen sammen med en svensk familie.

— Det var veldig hyggelig og spennende. Om ikke han hadde invitert meg hjem, måtte jeg ha funnet på noe å gjøre på egenhånd, og da ville jeg mest sannsynlig vært sammen med de andre utvekslingsstudentene, sier hun.

Det var også da hun var i Stockholm, at hun kom til Oslo på en konferanse og ble så fascinert at hun bestemte seg for å ta mastergrad i Norge.

— Norge er et fantastisk land og Oslo er en fantastisk by. Nordmenn er veldig vennlige og veldig åpne. Jeg hadde muligheten til å reise hjem til jul, men valgte å bli i Norge for å kunne oppleve tradisjonell norsk jul, sier Camacho og legger til:

— For å være ærlig, var jeg litt ensom i begynnelsen. Så tipset en av mine lærere om at dersom jeg skulle få norske venner, måtte jeg lære språket. Det gjorde jeg, og har aldri angret, sier hun.

Holder sammen

Rådgiver Karl Norli (bildet under) ved Seksjon for internasjonalisering er ansvarlig for mottakelse av de internasjonale studentene ved høgskolen. Han har i åtte år jobbet med internasjonale studenter ved Universitet i Oslo (UiO). Siden i sommer har han jobbet på HiOA, og tatt i mot i alt 220 utenlandske studenter, hvorav 150 er utvekslingsstudenter. Han kjenner godt til de utenlandske studentene, deres holdninger til Norge og til de utfordringene de møter når de kommer hit.

— Den største utfordringen for internasjonale studenter er økonomien. Vi forteller i forkant at det er dyrt her, men mange opplever likevel at det er dyrere enn de hadde tenkt seg. Det er stort sett bare noen av de vestlige studentene som har midler til å reise hjem til jul, sier Norli og legger til:

— Internasjonale studenter er generelt veldig flink til å være sosiale, så mange av de som er i Norge under ferien finner på noe sammen.

Han forklarer videre at det er ressurskrevende å arrangere aktiviteter for internasjonale studenter i juletiden, men at de i seksjonen er tilgjengelige på epost om det skulle være noe.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS