— Nå føles ikke kroa som et kjøttmarked

Hver femte student på ingeniørfag ved høgskolen er kvinner. For å skape et større fellesskap og med håp om bedre rekruttering er en jentegruppe etablert.

Publisert Oppdatert

Rundt 30 kvinnelige ingeniørstudenter møttes til brettspill og øl. De er den nyopprettede jentegruppa i det som heter Oslo Tekniker Samfund (OTS) på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

— Vi vil samle de få jentene som finnes her, og skape et sosialt bindeledd på tvers av linjer og årstrinn, sier Siri Anne Stette.

Hun er leder i den nye undergruppen, «OTS Jentegruppa».

Under en jentekveld i slutten av forrige semester luftet Stette ideen om å danne en jentegruppe, og fikk med seg Oda Ulveseth som nestleder.

Variasjon mellom instituttene

Til sammen på ingeniørstudiene høsten 2014 er hver femte student jente. Andelen har ligget stabil fra 2012.

Men det er stor variasjon i utviklingen mellom de tre instituttene på HiOA som har ingeniørfag. Institutt for industriell utvikling har hatt en økning i jente-andelen på over 10 prosentpoeng fra 2012 til 2014. Nå er nesten hver tredje student på dette instituttet kvinne. På bygg har de også hatt en viss økning, fra rundt 22 prosent kvinneandel til 25,5 prosent i 2014.

Men på Institutt for informasjonsteknologi går utviklingen i feil retning. Andelen kvinner på informasjonsteknologi har sunket med 5,7 prosentpoeng fra nesten 18 prosent i 2012 til 13 prosent i 2014.

Vi vil at det skal føles tryggere å velge ingeniør, selv om man kanskje er den eneste jenta i klassen.

Siri Anne Stette

Gutter vet ikke hva mensen er.

Oda Ulveseth

— Gutter har ikke mensen

Stette har opprettet en Facebook-gruppe for OTS Jentegruppa, og i løpet av tre uker har den fått 110 medlemmer. Ifølge leder og nestleder fantes det et behov for et jentefellesskap.

— Gutter vet ikke hva mensen er, sier Ulveseth, halvt leende, halvt seriøs.

Mensen-prat er ikke det som er viktigst for stifterne av Jentegruppa, men ifølge de to trenger jenter et sted å møtes likevel.

— Vi håper at noen finner nye venner her, så kanskje man vet hvem man skal gå til om man skulle trenge den praten, sier Stette.

På lang sikt håper de at Jentegruppa kan hjelpe med rekruttering av kvinnelige studenter til realfagene.

— Vi vil at det skal føles tryggere å velge ingeniør, selv om man kanskje er den eneste jenta i klassen.

Ikke stupfyll og kjøttmarked

Undergruppene i OTS har som hovedregel at de ikke skal være ekskluderende for noen.

— Alle i styret, både jenter og gutter, var enige om at OTS Jentegruppa burde opprettes. Vi vil ikke ekskludere noen, men heller inkludere de jentene som kanskje føler seg utenfor fra før, sier leder Siri Anne Stette.

Rundt om ved bordene spilles det Yatzy, Alias og Ingeniørspillet. Ved et bord i den ene enden av IU-kroa sitter en gjeng fra bygg- og energi og miljø-linjene.

— Det er koselig å kunne snakke rolig over et par øl, og ikke drikke ti og bli stupfull. Nå kan vi jo fint gå på skolen i morgen, sier Ida Blaschek.

Caroline Myhrvold er enig, og legger til:

— Ja, og nå føles ikke kroa på ingeniørutdanningen som et kjøttmarked.

Bordvenninnene nikker og ler. 

Snorklipping og jubel

— Jeg tror dette gir grunnlag for et sosialt miljø også utenfor Jentegruppa, sier Nora Holand.

Hun mener at i en gruppe som dette kan jenter som ellers kanskje ville holdt seg hjemme på grunn av mye fyll, være med på sosiale arrangementer.

Når det er tid for offisiell åpning av OTS Jentegruppa, spør leder Siri Anne Stette om Nora Holand vil ha æren av å klippe snora.

— Jeg synes dette er et veldig bra initiativ, særlig at dere har kjøpt Ingeniørspillet. Det skal vi lære oss, så vi kan slå gutta, sier Holand til jubel fra rommet.

Etter litt tukling med en sløv saks fylles rommet av applaus og Beyoncés «Who Run the World (Girls)».

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!