Slik ser arkitektene ser for seg siste bygg for å komplettere Campus Bergen ved Høgskulen på Vestlandet. Illust: Kruse Smith/L2 Arkitekter.
Slik ser arkitektene ser for seg siste bygg for å komplettere Campus Bergen ved Høgskulen på Vestlandet. Illust: Kruse Smith/L2 Arkitekter.

Vedtok campusbygg i vest

Styret ved Høgskulen på Vestlandet vedtok i går å godkjenne leieavtale med Statsbygg verd nesten 43 millioner kroner for å fullende Campus Bergen. Også ny direktør ble ansatt. Se opptak fra styremøtet her.

Publisert Oppdatert

(Se opptak fra hele styremøtet nederst i saken).

Om styret vedtar å følge administrasjonens anbefaling, ser det ut til at Høgskulen på Vestlandets Campus Bergen kan bli samlet på Kronstad etter at tidligere Høgskolen i Bergen har jobbet for en samlokalisering siden 1994, skriver På Høyden.

14 000 kvadratmeter

Styret godkjente i møtet torsdag avtalen («Kronstad 2»). Det betyr at Statsbygg vil bygge 14 168 kvadratmeter med nye undervisningslokaler og arbeidsplasser på den siste ledige tomten i nordenden av campus. Kostnadsrammen er en halv milliard kroner, og bygget er planlagt ferdig innen 2020.

Les også: Styrepapirene til saken her (side 132)

Nybygget skal erstatte lite hensiktsmessige lokaler i Møllendalsvegen. Leieavtalen her går ut i 2020.

Økonomisk risiko

«En beslutning om å sette i gang nybygg innebærer en prioritering som vil påvirke høgskolens handlingsrom fremover», heter det i styrepapirene.

Statsbygg oppfører, eier og drifter nybygget, mens Høgskulen på Vestlandet går inn som leietaker. Denne måten å finansiere bygg kalles kurantprosjekter. Alternativet for høgskulens byggedrømmer er å stille seg i den ordinære byggkøen til Kunnskapsdepartementet, noe som ville forskyve en realisering lengre inn i en uviss fremtid. 

På den andre siden, medfører kurantprosjekter at institusjonene påtar seg en kraftig økning av driftskostnader i form av langsiktige leieavtaler. 

Husleien i 2020 er beregnet til nesten 43 millioner kroner, netto husleieøkning til et sted mellom 10 og 14 millioner, etter at gamle husleieavtaler i Møllendalsbakken og energibesparelser er trukket fra. Det gir en leiekostnad på 2818 kroner per kvadratmeter per år.

Rokne: Fornuftig prioritering

Rektor ved HVL, Berit Rokne, vurderer risikoen slik:

«Husleieøkning og kostnader til brukerutstyr i nybygget vil bli krevende økonomisk, men dette vil etter rektors vurdering være en fornuftig og fremtidsrettet prioritering som det må tas hensyn til i fremtidig budsjettarbeid.»

Bygget skal bli mer arealeffektivt og energieffektivt enn dagens leieforhold, undervisningsrom tilrettelagt for digital eksamen, fleksible romløsninger, inklusiv arbeidslokaler og møterom på 3700 kvadratmeter. Bygget skal legge til rette for fremtidens undervisningsformer og mer forskningsbasert undervisning. Det planlegges for 67 millioner kroner i brukerutstyr i bygget. 

Båtsvik ny direktør

Styretmøtet,  som ble avholdt i Førde torsdag, ansatte også ny direktør. Tidligere direktør på Høgskolen Stor/Haugesund, Tage Båtsvik, tiltrer 1.august. 

Båtsvik var høgskoledirektør ved Høgskolen Stord/Haugesund i perioden 2011 til 2017.

Fra januar 2017 har han vært direktør i nærregion Stord/Haugesund ved HVL.

Han er utdannet fra Universitetet i Bergen med hovedfag i sammenliknende politikk, og har tidlegere jobbet i Kommunal og regionaldepartementet og i Asplan Viak, blant annet med organisasjonsutvikling, ifølge hvl.no.

Båtsvik startar i jobben som organisasjonsdirektør 1. august.

Stillinga som direktør for økonomi og arealforvaltning blir utlyst eksternt. Ei av søkjarane, Karianne Brøndbo Bergheim har trekt søknaden sin til denne stillinga.

Opptak fra hele styremøtet kan du se her:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS