Urimelige leiekontrakter for oslostudenter
Samskipnaden krever at studenter som skal leie bolig skriver ny kontrakt hvert år, og leia øker mer enn hvis de hadde hatt lenger kontrakt. — Urimelig, sier Leieboerforeningen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Siri Hardeland (23) har bodd i Samskipnadens boliger i Pilestredet i over to år. Hun har allerede signert tre husleiekontrakter, og på den siste opplevde hun et prisøkning på nesten 300 kroner i måneden.
— Det føles som om leia steg mye. Når jeg skal betale husleia nå må jeg nok tenke litt ekstra på hva jeg bruker penger på resten av måneden, sier Hardeland.
Urimelige leiekontrakter
Leieboerforeningens advokat, Mette Thorne Lothe, mener husleiekontrakter Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) har med studenter er urimelige. Samskipnaden krever at studentene som skal leie bolig av dem skriver ny kontrakt hvert år. Advokaten mener dette plasserer studentene i en unødvendig sårbar posisjon.
Advokat Lothe reagerer også på at SiO benytter dette årlige kravet om fornyet kontrakt til å øke husleia mer enn de hadde hatt anledning til hvis studentene var på lengre kontrakter. Samskipnaden forklarer husleiepåslag med vedlikeholdsbehov.
Øker husleie mer enn prisstigning
Fra høsten 2013 til høsten 2014 har samskipnaden økt husleia for sine boliger med seks prosent. Husleieloven sier at leien normalt ikke skal stige mer enn konsumprisindeksen, som har ligget på 2,1 prosent i samme periode.
— Husleieloven legger opp til en annen form for praksis, poengterer Lothe i leieboerforeningen.
Husleieøkningen både i 2011 og 2012 lå på rundt 6 prosent, mens den i 2013 var på 3 prosent. Husleieveksten har siden 2011 altså ligget langt over prisstigningen.
— En husleiekontrakt skal beskytte leietager fra å oppleve uvanlig prisstigning på leien, men når SiO fornyer kontraktene fra år til år, har studentene ingen garanti for at de fortsatt kan ha råd til å bo der de bor, sier Lothe.
— Må sikre at de fortsatt er studenter
I en epost til Khrono forklarer direktør for SiO-boligene, Trond Bakke (bildet under), både hvorfor prisene på SiO-boliger har økt mer enn det generelle boligmarkedet og hvorfor de bruker det kontraktsystemet de bruker.
Bakke begrunner kontraktsystemet med behovet for å forsikre seg om at leietagerne er studenter mens de bor i en SiO-bolig. Det kan man ikke være helt sikker på hvis man ikke bruker ettårskontrakter.
— Prisstigningen skyldes tre prosent generell prisstigning og tre prosent vedlikeholdsarbeid, ifølge Bakke.
— Prisreguleringen gjelder kun innenfor kontraktsperioden, og det er SiO-styret som fastsetter leien. Det er i SiOs interesse at de som leier hos oss er studenter, og derfor må vi dokumentere studentstatus og studentprogresjon fra år til år. Det er årsaken til at SiO benytter seg av ettårskontrakter, skriver Bakke.
Advokat Lothe reagerer på begrunnelsen til Bakke når det kommer til prisveksten i SiO-boligene.
—Utgifter til vedlikeholdsarbeid i alle leieavtaler er innarbeidet i husleiekontrakter, og andre leietagere er beskyttet mot en så høy prisstigning under husleieloven, sier Lothe.
Studentene merker prisstigningen godt
Studenten Siri Hardeland (bildet under) opplever Samskipnadens kontraktsystem først og fremst som en belastning, men sier at hun ikke har vært så bekymret for at husleien skal stige.
— Man får vite i god tid hva leia på den nye kontrakten kommer til å være, så om man ikke skulle har råd til å betale den har man noen måneder til å finne en ny bolig. Allikevel får man alltid leia til å gå opp, man har jo ikke noe valg, sier Hardeland.
Hardeland sier kontraktsystemet er med på å gi et negativt inntrykk av samskipnadens boliger.
— Samskipnaden er fremdeles billigere enn de andre på boligmarkedet, men jeg tror allikevel ikke jeg ville anbefalt noen å flytte dit nå. Det er vanskelig å få seg jobb i Oslo-området, så det er vanskelig å tjene inn ekstra penger. Derfor føles det feil at leia ikke stiger i takt med stipendet, sier Hardeland.
Urettferdig overfor studentene
— Studenthus er i en særstilling når det kommer til lovverket, men det er allikevel urimelig at myndighetene skal legge opp til så liten forutsigbarhet i studentenes husleie, sier Lothe i Leieboerforeningen.
— De har allerede lite å rutte med, og med det eksisterende kontraktsystemet forsvinner studentenes forhandlingsrom. De har ingen garanti for at de har råd til å bo i boligene fra kontrakt til kontrakt, sier Lothe.
Bakke sier at SiO ønsker et prisnivå studentene kan ha råd til, og mener at på tross av husleieøkningen er prisene fortsatt under det studenter må ut med på det private markedet.
— Våre priser ligger godt under markedsleien, og det ønsker vi å fortsette med. Vi har måttet øke leien noen i år grunnet vedlikehold, men til forskjell fra andre leiekontrakter ligger prisene våre opp mot våre faktiske kostnader. Andre utleiere priser opp markedsleien, som vi ligger mellom 40 til 60 prosent under, skriver Bakke.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!