Holbergprisen i Skolen
Hun kapret Holbergprisen i skolen med «modig prosjekt»
Holbergprisen i skolen for 2020 går til eleven Helene Randem Lunde på Vestby videregående skole.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
«Hvem tror vi at vi er?» er tittelen på prosjektet som stakk av med førsteplassen i årets Holbergprisen i skolen. Vinneren, Helene Randem Lunde, gjennomførte prosjektet i fagene norsk, religion (og teknologi og forskningslære) med Ludvig Holberg som omdreiningspunkt:
«Kan man se en overgang fra et dualistisk og kristendomspreget menneskesyn i Ludvig Holbergs roman fra 1741, Nils Klims reise til den underjordiske verden, til et monistisk og vitenskapspreget menneskesyn i Massemennesket av Anders Malm fra 2012», var spørsmålet Lunde satte seg fore å gå dypere inn i.
Om prosjektet skriver juryen blant annet: «Dette er et modig og omfatttende prosjekt». Den mener også at arbeidet er en «imponerende og innsiktsfull litteraturanlyse» som gir innsikt i det skiftene menneskesynet innenfor perioden det dreier seg om.
Fremstilling av jøder i aviser
Andreplassen kapret tre elever fra Elvebakken videregående skole i Oslo: Elisa Bakken, Thelma Sundby og Live Tveit med et sosiologisk og sosialantropologisk prosjekt som undersøker antisemittisme og fremstilling av jøder i Aftenposten og Adresseavisen fra 1938-39.
På pallplass kom også ålesundsskolen Fagerlia videregående ved elevene Sigve Nydal, Guro Solli Grønningsæter og Stian Sørland med prosjektet «Trivsel og læringsmiljø i store og små skoleklasser».
Årets lærerprisvinner ble Kjersti Gjerde Brekklund fra St. Olav videregående skole i Stavanger med prosjektet «— Jeg synes fremdeles det er mer futt i tittelen Sex og Synd».
— Landets universitet trenger dere
— Landets universitet trenger dere, samfunnet trenger knivskarpe forskere, sa kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby da hun offentliggjorde vinnerne tirsdag formiddag.
Elever fra 20 ulike videregående skoler på ulike trinn deltar i Holbergprisen i skolen hvert år. I år mottok fagjuryen totalt 54 bidrag.
De tre beste elevprosjektene blir premiert med henholdsvis 30 000 kr, 20 000 kr og 10 000 kr. Foruten pengepremier, blir finalistene normalt invitert som æresgjester til de andre arrangementene under Holberguken.
I årets fagjury satt et utvalg akademikere fra ulike fagfelter ved NTNU, Universitetet i Tromsø — Norges arktiske universitet, NORCE/Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Vest-Telemark videregående skole.
Nyeste artikler
Joakim er én av ti svensker som får stipend til EU-prestisjeskole. Norge har kuttet sine stipender
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024