Parlamentsmedlem Erland Lønnerød har fortsatt tillit til arbeidsutvalget. Foto: Adrian Nicolay Wenner Temte

«Å sparke noen som ligger nede»

Onsdag skal studentene ved Høgskolen i Sørøst-Norge behandle mistillitsforslag mot en samlet ledelse. Det er usikkerhet om hvordan saken bør behandles. Også jusprofessor er i tvil.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I ettermiddag møtes parlamentsforsamlingen ved Studentdemokratiet i Sørøst-Norge til møte i Drammen for å behandle et mistillitsforslag mot det sittende arbeidsutvalget på fem personer. Det er usikkerhet om forslaget kan behandles, og eventuelt hvordan. 

Sittende parlamentsmedlem Erland Lønnerød sier han fortsatt har tillit til hele arbeidsutvalget, og mener forslaget om mistillit som nå er fremmet er å sparke noen som allerede ligger nede.

Har fortsatt tillit

Mange i parlamentet har ytret seg kritisk mot arbeidsutvalget, for måten parlamentet har blitt ledet på og hvordan avgjørelser har blitt tatt.

Parlamentsmedlem Erland Lønnerød forteller at han derimot fortsatt har tillit til hele arbeidsutvalget.

Vi endret våre egne regler for å senere kunne bruke dem til vår egen vinning. Det blir nesten et habilitets-spørsmål.

Erland Lønnerød

Jeg vil mene at hvert medlem av utvalget må ha rett til å kreve åpen saksbehandling av mistillits-forslaget, også om det samtidig berører andre
medlemmer.

Jan Fridthjof Bernt

— Jeg mener at parlamentet, som jeg selv er en del av, har satt arbeidsutvalget i en situasjon som ikke har vært enkel, men at det har utøvd sitt arbeid på en god måte likevel. Det er parlamentet som må ta ansvar for saken som nå har kommet opp, sier Lønnerød.

— Mener du at mistilliten kan vedtas reelt?

— Jeg tenker at mistillitsforslaget ikke kan realitetsbehandles. Man må eventuelt behandle det på et allmøte, svarer han og legger til:

— Arbeidsutvalget ble valgt via urnevalg og da tenker jeg at studentene som har vært valgforsamling er de som må avgjøre mistilliten. Dette må da gjøres på et allmøte.

Forenklet prosess

Lønnerød trekker frem et annet moment han mener at styrker arbeidsutvalgets sak, og hans egen argumentasjon:

— Parlamentet har vedtatt å forenkle prosessen rundt mistillit. I starten var det krav om at det skulle gjennomføres en prosedyre før man kunne fremme mistillit. Den ble fjernet på møtet 1. mars. I tillegg ble flertallskravet redusert fra tre fjerdedeler til to tredjedeler, sier han, og legger til:

— Vi endret våre egne regler for å senere kunne bruke dem til vår egen vinning. Det blir nesten et habilitetsspørsmål, mener han.

Sparker noen som ligger nede

Studentparlamentet består av 21 representanter. Lønnerød mener at man ikke kan la 21 mennesker avgjøre en tillit som flere hundre HSN-studenter ga til arbeidsutvalget da de ble valgt direkte. 

— Jeg synes egentlig at parlamentet har gjort arbeidet vanskelig for arbeidsutvalget hele dette året. Og å nå fremme mistillit, det blir å sparke noen som ligger nede, sier parlamentsmedlem Lønnerød.

— Er du i mindretall når det gjelder støtte til arbeidsutvalget?

— Det virker definitivt slik. Og jeg føler meg litt alene. Men det spiller jo ikke noen rolle, det må jo være lov å si sin mening uansett, svarer Lønnerød.

Åpent eller lukket møte?

Jusprofessor Bernt ved Universitetet i Bergen mener at det er opp til hver enkelt det er fremmet mistillit mot å si om de vil at saken skal behandles i åpent eller lukket møte:

— Jeg vil mene at hvert medlem av utvalget må ha rett til å kreve åpen saksbehandling av mistillitsforslaget, også om det samtidig berører andre medlemmer, sier han.

Reelt forslag

— Kan studentparlamentet vedta mistillit mot et arbeidsutvalg som er valgt av studentene direkte og ikke av parlamentet?

— Dette er ikke helt opplagt. Det er altså spørsmål om det at man valgte det første arbeidsutvalg ved alminnelig urnevalg, betyr at regelen om mistillitsvedtak ikke gjelder. Jeg vil mene at det gjør den fortsatt, og at det ligger i betegnelsen «arbeidsutvalg» at dette er et redskap for parlamentet og er avhengig av at det har parlamentets tillit.

Khrono har gjort gjentatte forsøk på å få en kommentar til saken fra rektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, men Petter Aasen, men han har ikke svart på våre henvendelser.

(Saken er endret 29. mars kl. 13:30 og kl 14.48.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS