Medlemsjuks
Hoel informerte Støre om sak om medlemsjuks før han ble statsråd
Professor og forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel innrømmer medlemsjuks som leder i Målungdommen på 1990-tallet. Statsministeren har ifølge SMK tillit til statsråd Hoel.
Avisen Firda og Nettavisen har nå tatt opp saken rund Norsk målungdom som jukset med medlemstall på 1990-tallet, etter at TV2 avslørte saken første gang i 2002.
De knytter nåværende forsknings- og høyere utdanningsminister, Oddmund Hoel, til sakene fra den gang.
Hoel er ikke en av de seks i organisasjonen som ble tiltalt og dømt for medlemsjuks. Sakene med Hoel er fra før 1996. Han hadde flere lederverv i Målungdommen på tidlig nittitall, men sakene der Hoel var involvert ble i sin tid ansett som foreldet.
Dommene i 2004 slår fast at saker fra før 1998 var foreldet.
Til Firda og Nettavisen sier Hoel:
— Jeg satt i ledelsen for Norsk Målungdom i 1991-1994, det siste året som vanlig sentralstyremedlem. Medlemstallene vi rapporterte den gangen, var for høye, men jeg husker ikke drøyt 30 år etter hvor stor overrapporteringen var.
Til VG innrømmer Hoel at han i sin tid som leder rapporterte inn for høyt medlemstall bevisst.
– Som daglig leder og eneste ansatt hadde jeg ansvaret for å sende inn søknadene om statsstøtte. Da overrapporterte vi medlemstallet, sier Hoel, og forklarer at motivet var å få mer penger i statsstøtte.
— Viktig del av samtale før tiltredelse
Oddmund Hoel ble utnevnt til forsknings- og høyere utdanningsminister etter at Sandra Borch trakk seg på grunn av fusk med masteroppgaven sin ved UiT Norges arktiske universitet. Nå er det Hoel som får søkelyset rettet mot seg.
— Var saken om medlemsjuks og din rolle i Målungdommen en del av samtalen med Statsministerens kontor før du tiltrådte som statsråd?
— Ja, det var en viktig del av samtalen med stabssjef Kristine Kallset (Ap) ved Statsministerens kontor, sier Hoel til Khrono.
Støre har tillit til Hoel
Statssekretær Halvard Ingebrigtsen ved Statsministerens kontor bekrefter overfor Khrono at statsminister Jonas Gahr Støre var orientert om denne saken før Hoel ble utnevnt til statsråd.
— Det var også tema i samtalen Oddmund Hoel hadde med stabssjef ved SMK (Statsministerens kontor red.mrk) før han ble statsråd. Vi går ikke i detalj om hvilke vurderinger som ble gjort av de ulike temaene i samtalen. Statsministeren har tillit til Oddmund Hoel, sier Ingebrigtsen.
Til VG mandag forteller Hoel at han forklarte seg om saken til Senterpartiets generalsekretær, Knut Olsen, før han ble utnevnt som statssekretær i 2021.
— Du uttaler til Nettavisen og Firda at medlemstallene var overrapportert også da du satt som leder. Har du innrømmet dette tidligere?
— Jeg mener at det har kommet tydelig fram tidligere. Det var en relativt stor skandale da det i 1996 kom fram at svært mange organisasjoner hadde overrapportert antall medlemmer. Det ble startet etterforskning av 72 organisasjoner som mottok støtte fra Barne- og familiedepartementet, inkludert Norsk Målungdom. Disse sakene ble til slutt henlagt, og så ble det fra 1996 strammet inn i regler og rutiner, sier Hoel.
Hoel legger til at han føler at sakene rundt medlemsjukset og tidligere forhold ble godt belyst fra flere sider den gangen, og at det samme har skjedd i denne runden.
— Det var selvsagt svært uheldig både for Målungdommen, men også for de involverte at man hadde satt seg i en slik situasjon, legger Hoel til.
Både organisasjon og personer straffet
Da Norsk Målungdom havnet i retten i 2002 ble det avdekket at organisasjonen hadde fiktive lokallag og uriktige medlemstall over flere år og at jukset hadde pågått siden 80-tallet.
Dette igjen gjorde at organisasjonen kunne motta høyere statsstøtte enn de egentlig var kvalifisert for.
Dagbladet skriver at organisasjonen ble dømt til å betale tilbake 2,88 millioner kroner til staten og betale 100 000 kroner i foretaksstraff.
Avisen legger til at i tillegg til den økonomiske straffen, ble seks personer tiltalt. Tingretten ila de tiltalte ubetingede fengselsstraffer, men en anke til lagmannsretten reduserte dommene betydelig og det meste av straffen ble gjort betinget:
Lagmannsretten dømte tre av dem til seks måneders fengsel, hvorav fem måneder betinget. To andre ble dømt til 120 dagers fengsel, hvorav 100 dager betinget. Den siste av de seks ble dømt til 120 dagers fengsel, hvor 105 dager betinget.
Fiktivt studentlag?
Firda og Nettavisen viser også til et studentlag Målungdommen i Ås i 1996, der Hoel var oppført som leder. Han bodde i Ås, men studerte ved Universitetet i Oslo. Avisene går langt i å antyde at dette studentlaget var et av mange fiktiv lokallag, som ble opprettet for å underbygge høyt medlemstall.
Hoel sier på sin side til avisene at studentlaget på Ås ikke var et rent papirlag.
— I åra 1992-1995 bodde jeg i Ås der det var mye bygdeungdom. Norsk målungdom hadde en del medlemmer i studentmiljøet og på videregående. Jeg var leder/kontaktperson for Studentmållaget i Ås en tid uten at jeg husker hvor lenge eller hvor mange medlemmer det var eller detaljer om økonomien, sier Hoel og legger til:
— Det var noen folk som av og til drev litt målarbeid, men innenfor en svak formell ramme. Aktiviteten var svært varierende og ikke mye å skryte av. Jeg studerte og arbeidet i Oslo i disse årene, men hadde også et nettverk i studentmiljøet i Ås – det var derfor jeg bodde der, svarer Hoel.
Kurs i bryllupet
I et intervju med Hoel i Morgenbladet for en uke siden omtaler de også en spesiell sak rundt Oddmund Hoels bryllup - under tittelen: Ny minister: Hoel er trygg selv om Økokrim etterforsket bryllupet hans.
— Dette var da jeg var ferdig i Målungdommen og var i Mållaget. Så var det noen fra målungdomsmiljøet i bryllupet vårt, og de hadde meldt inn for høye medlemstall og fått statsstøtte til noen kurs som ikke var helt reelle. Det var dette Økokrim etterforsket. Jeg visste at de hadde øvd mye på å danse før bryllupet, men ikke at de meldte det inn som et kurs med meg på deltagerlisten, sier han.
Flere organisasjoner ble tatt for medlemsjuks på 1990-2000-tallet. I 1998 ble AUF tatt i å ha jukset med medlemstall og fire unge ledere fikk fengselsdommer.
På 2000-tallet ble Målungdommen avslørt og senere - i 2010 avslørte Dagbladet SOS Rasisme, der flere tidligere ledere ble dømt til fengselsstraffer og organisasjonen fikk bøter og ble senere slått konkurs.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår