reiseråd

Hjem til jul? Disse reglene og rådene gjelder for deg

Khrono har samlet de viktigste reiserådene, reglene og tipsene for deg som pakker sakene og reiser hjem til jul.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Alle fortjener jul med folk rundt seg.

Det sa statsminister Erna Solberg da hun 2.desember kom med regjeringens retningslinjer for jule- og nyttårsfeiring. Solberg understreket at dette er nasjonale råd, og at det derfor kan bli strengere regler lokalt.

Å reise hjem til jul kan altså defineres som en nødvendig reise. Men dersom man kommer fra et område med mye smitte, bør man være ekstra forsiktig, både på reisen og når man kommer hjem. Man må også passe på å holde to meters avstand til personer i risikogrupper.

— Dette er ikke julen for å reise utenlands, med mindre du absolutt må. Og dersom du mener at du må, skal du i karantene når du kommer hjem, sa Solberg.

Karantene gjelder også for eventuelle gjester som kommer til Norge fra røde land.

Bør tenke på kontakter i julen

Men selv om både studenter og ansatte fra universitet og høgskoler altså kan reise hjem til jul med god samvittighet, bør man ikke legge opp til å treffe alle man pleier å treffe.

Man kan ha fem gjester, men to av dagene i julen kan man ha ti gjester.

Men:

— Man bør ikke ha fem nye kontakter hver dag. Og man må en meter avstand mellom kohortene. Så man kan ikke dekke bordet som man pleier, kanskje må man forlenge det, sa statsministeren.

Solberg tok også til orde for at man tenker seg om før jul, både når det gjelder antall kontakter og når man skal ut på julehandel.

— Noen av oss bør kanskje stå opp tidligere, slik at ikke alle skal i butikken samtidig.

Generelle råd og tips

Er du i Norge nå og skal reise innad i landet for å komme deg hjem til jul, bør du tenke på følgende:

  • Hold deg mest der du bor nå og begrens sosial kontakt de kommende ukene, lyder anbefalingen fra helsemyndighetene.
  • Bestill reisen og reis tidlig om du kan, for å unngå de verste utfartsdagene som er den 22. og 23. desember.
  • Ha med munnbind, antibac, hold avstand og tenk hygiene på reisen
  • Pakk smart, slik at du lett klarer å håndtere bagasjen din alene
  • Har du symptomer eller er nærkontakt med en som har blitt smittet, test deg før du reiser, i stedet for når du har kommet hjem. Slik hindrer du å dra med deg den eventuelle smitten

Skal eller skal ikke teste seg

Solberg har tidligere sagt at noen bør teste seg før de reiser hjem til jul.

— Det er alltid anbefalelsesverdig, tror jeg, at man prøver å få testet seg før man reiser hvis man kommer fra Oslo eller Bergen og skal besøke særlige eldre, sa statsministeren på en pressekonferanse i slutten av november.

Statsminister Erna Solberg under pressekonferansen i slutten av november, sammen med forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad utdyper:

— Det jeg tror statsministeren siktet til var at alle som vet at de bør teste seg, enten fordi de er nærkontakter eller fordi de har symptomer, bør gjør det FØR de legger ut på reise og ikke etter at de har kommet frem. Det er veldig viktig for at man ikke skal risikere å smitte andre med et stort etterfølgende smittesporingsarbeid som kunne være unngått, skriver Nakstad i en e-post til Khrono.

— Bør de som reiser fra området med mye smitte, som Oslo eller Bergen, følge reglene som gjelder der også når de er hjemme, et sted det kanskje er lite eller ingen smitte?

— Alle bør først og fremst følge de generelle nasjonale rådene om å være hjemme ved sykdom og holde avstand til andre – også når det er jul. Dersom man reiser fra et område med mye smitte der man normalt ville brukt munnbind under kollektivreiser, er det lurt også å gjøre det når man reiser kollektivt i en annen kommune selv om det ikke er pålagt. Da beskytter man andre mot smitte hvis man skulle være smittebærer uten å vite det, skriver Nakstad.

Senere har Helse- og omsorgsdepartementet bekreftet overfor Khrono at det bare er personer med symptomer som bør teste seg.

«Personer uten symptomer som sannsynligvis har vært utsatt for smitte bør også teste seg», skriver departementet i en e-post.

Under pressekonferansen den 2. desember la helseminister Bent Høie vekt på å være obs på symptomer, og på å holde avstand. Tallet på antall smittede går nå ned, særlig i Bergen.

— Men situasjonen er ustabil, sa Line Vold fra Folkehelseinstituttet under pressekonferansen.

Dette bør du tenke på om du skal reise med buss, tog eller fly

  • Bestill billetter på forhånd, vurder å kjøpe en fleksibel billett og reis tidlig om du kan

— Har du mulighet til å reise tidligere og fullføre de siste dagene hjemmefra, så kan det være smart. Unngå gjerne de største utfartsdagene, som er de siste dagene før julaften og nyttårsaften. Er du engestelig for at det kan bli mange folk, så er det også lurt å reise på tidspunkt som mange ikke reiser på, sier kommunikasjonssjef i Vy, Gina Scholz. Hun legger til:

— Dette er ikke tiden for impulshandlinger. Ikke ta sjansen på at du kan stikke ned til stasjonen å få billett samme dag hvis du skal reise med Bergensbanen. Vi har færre seter til salgs for å sikre avstand, så det kan fortere bli utsolgt. Og er du uheldig å havne i karantene, så kan det være lurt å sjekke ut de fleksible billettene. Det er billetter du selv kan endre på uten kostnader.

Kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy deler gode tips og råd for reisende...
  • Pakk smart, slik du kan håndtere bagasjen din alene
  • Vis billetten uoppfordret til sjåfør eller konduktør, så blir det ikke mye kommunikasjon tett på
  • Ikke reis om du er syk. Skulle du under reisen kjenne at det klør i halsen og du må hoste, husk å ta hensyn og host i armkroken. Følg hygienerådene.
  • Ta med munnbind og antibac - om bord på fly er det påbudt med munnbind på hele reisen. Ved Oslo lufthavn er det krav om munnbind hele tiden, mens på Lakselv, Bardufoss og Harstad/Narvik lufthavn er det krav om munnbind der det ikke er mulig å opprettholde 1 meters avstand til andre.

— Bruk av munnbind under reisen bør man vurdere ut i fra om man er tett på andre over tid eller ei. Og ikke minst følge reglene for bruk av munnbind i områdene du reiser i. I løpet av en reise kan man jo reise fra kommuner med påbud og til kommuner uten påbud. Ønsker du selv å bruke munnbind på hele reisen, så gjør du det, sier Scholz i Vy, og viser til tog- eller bussreiser.

... og det gjør også kommunikasjonsrådgiver i Avinor, Nora Prestaasen.
  • Ha med et kort du har penger på. I kafévognene på togene tar de ikke i mot kontanter og på flyplassene oppfordrer de til kontantløs betaling.
  • Kanskje bør du pakke med en god matpakke og drikke, om du vil unngå å bevege deg mye rundt.

— Det er ulikt hvor mange serveringssteder og butikker som er åpne på de ulike flyplassene, for dette endres stadig etter hvor mange passasjerer som reiser og ikke. Så det er greit å ha i bakhodet. Men et tilbud vil det alltid være, sier kommunikasjonsrådgiver i Avinor, Nora Prestaasen.

  • Ikke bli stående lenge i midtgangen eller ved dører.

På togene våre på Østlandet er det ikke setereservasjon og om det skulle komme mange på, sier retningslinjene at det er bedre å sitte ved siden av andre og bruke munnbind, enn at mange blir stående i midtgangen. Konduktøren skal gå gjennom og folk skal av og på. Da er det flere punkter hvor man havner tett på andre. Spør gjerne om det er greit at du setter deg ned, anbefaler Scholz.

Det var ganske stille og rolig på Oslo lufthavn Gardermoen tidligere i november, da blant andre Silje Sørhus var på farten.

Dette er reglene for de som kommer fra utlandet

Kommer du fra utlandet? Og er landet du kommer fra rødt, altså har et høyt antall smittede?

Da må du sitte i karantene i 10 dager uansett.

Forskjellen er om du må tilbringe karantenetiden på karantenehotell eller om du kan reise hjem, eller til annet egnet sted for å være i karantene.

Den 13. desember gjorde regjeringen endringer i reglene om hvem som må oppholde seg på karantenehotell.

Disse trenger ikke å forberede seg på opphold på karantenehotell ved innreise:

  • De fleste utenlandsstudenter, da disse i hovedsak forblir folkeregistrert i Norge selv om de reiser ut.
  • Også de som studerer i Norden kan slippe, til tross for at de ofte ikke lenger er folkeregistrerte i Norge.
  • Folk som er bosatt i Norge, altså de som er folkeregistrerte eller har meldt flytting til Norge.
  • Folk som kan dokumentere at de eier eller leier en bolig i Norge.
  • De som er gift med eller har felles barn med en person som har fast bolig i Norge, og deres mindreårige barn. Denne gruppen kan gjennomføre karantenen i boligen til ektefellen i Norge, eller til den andre forelderen.
  • De som kan dokumentere at de kommer til landet for å utføre arbeid eller oppdrag, og hvor oppdragsgiver sørger for oppholdssted med enerom.
  • Asylsøkere og overføringsflyktninger som har egne ordninger
  • Noen særskilte ordninger for sjåfører i langtransport og allierte militære avdelinger.

Disse må på karantenehotell

For utlendinger som ikke er bosatt i Norge, stilles det også krav om negativ covid-19-test ved innreise.

Så det betyr at har du en kjæreste, partner, familie eller venn som ikke er bosatt i Norge og som du hverken er gift eller har felles barn med, men skal bli med deg eller komme på besøk i julen, så må vedkommende fremvise negativ covid-19-test og oppholde seg på karantenehotell i 10 dager.

Og nei, man må ikke nødvendigvis bo på karantenehotell på grensepasseringsstedet. Altså kommer du inn i landet via Oslo lufthavn, så får du reise videre til endelig destinasjon for å gjennomføre karantenen på et hotell der.

Men det er noen forutsetninger. Slik skriver regjeringen om dette:

«Nei, du plikter ikke å bo på karantenehotellet på ankomststedet. Dersom du ønsker å gjennomføre karantenen på et karantenehotell i en annen kommune, skal det være anledning til dette. Forutsetningen er at det er etablert karantenehotell i kommunen, og at det er kapasitet på det aktuelle karantenehotellet.»

Planlegger du å reise ut av landet for å feire jul?

Utenriksdepartementet fraråder fra i dag og frem til 15. januar alle reiser til alle land og områder.

Unntatt fra reiserådet er noen få områder i Danmark og Finland, som tilfredsstiller spesielle smittevernskriterier utarbeidet av Folkehelseinstituttet.

Oversikt over hvilke land og områder som er unntatt UDs reiseråd, finner du her.

(Saken er oppdatert 15. desember)

Powered by Labrador CMS