null Foto: Kommunaldepartementet

Første rapport om kommuner

— Tankevekkende om utfordringene, sier statsråd Sanner.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mottok mandag rapport om kriterier for god kommunestruktur av utvalgsleder, professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Signy Vabo.

Ekspertutvalget for kommunereformen overleverte mandag sin første delrapport til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Utvalgets mandat har vært å foreslå kriterier kommunene bør oppfylle for å ivareta dagens oppgaver.

I den første rapporten, «Kriterium for god kommunestruktur», har ekspertutvalget sett på hvor mange innbyggere hver kommune bør ha.

— Kommunene bør ha minst 15.000-20.000 innbyggere for å sikre god oppgaveløsing, sa utvalgsleder Signy Vabo, på pressekonferansen.

Regjeringen kommer med planer for videre prosess med kommunereformen i kommuneproposisjonen i mai.

— Rapporten viser hvordan den kraftige økningen i antall interkommunale samarbeid svekker lokaldemokratiet og økt statlig styring reduserer det lokale selvstyre, sier Sanner.

Statsråden ber nå ekspertutvalget om å vurdere kriterier kommunene bør oppfylle for å ivareta eventuelle nye oppgaver.

Utvalget skal vurdere om det er behov for tilleggskriterier/sektorkriterier - eventuelt justeringer i kriteriene fra første delrapport - for å kunne overføre nye oppgaver til kommunene. Det skal på fritt faglig grunnlag analysere og vurdere eksempler på oppgaver som det kan være aktuelt å overføre til større og mer robuste kommuner. Utvalget skal levere sluttrapporten innen utgangen av 2014.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet tar sikte på å legge fram en stortingsmelding om nye oppgaver til kommunene våren 2015. 

FOTO: Kommunaldepartementet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS