Curt Rice og Ole Petter Ottersen burde revurdere fusjon, mener Trond Blindheim. Foto: MArkedshøyskolen

«Det er pussig å ha to universiteter i denne lille byen, det er som om vi skulle hatt to operaer.»

Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen tror det kan svekke Universitetet i Oslo at HiOA blir universitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verken Universitetet i Oslo (UiO) eller Høgskolen i Oslo Akershus (HiOA) ønsker å fusjonere. Begge institusjonene har behandlet forslag om det, og konkludert med nei. Det var dumt, mener markedshøyskolerektor og omdømmeekspert Trond Blindheim. 

— Det mest naturlige ville vært å fusjonere HiOA og UiO. Da kunne UiO tatt tilbake sin gamle posisjon som Norges største universitet (noe NTNU blir etter sin fusjon med tre høgskoler, journ.anm.). Det er en utvikling som går i retning av mer fusjonering. Både i Danmark og Sverige har de hatt denne utviklinga, og nå er det vår tur, sier Blindheim til Uniforum.

Viserektor Ragnhild Hennum ved Universitetet i Oslo, tydeliggjør at fusjon ikke er aktuelt på det nåværende tidspunkt.

— UiO og HiOA lever godt ved siden av hverandre og er to institusjoner med ulik profil. Fusjon er ikke alltid nødvendig for å få det beste ut av to institusjoner, sier hun.

— Kan gå utover UiOs omdømme

HiOA posisjonerer seg virkelig med å kalle seg profesjons-universitet. Det er en skikkelig god idé.

Trond Blindheim

Blindheim er usikker på om HiOA får bli universitet.

— Det er ikke gitt at HiOA blir et universitet med det første, selv om de søker. I så fall må de først ta noen lange runder med NOKUT. Jeg ser også for meg at kunnskapsministeren har noen meninger om dette. Regjeringa forsøker å effektivisere utdanningssektoren, og da virker det litt rart med to universiteter i en by på Oslos størrelse, sier Blindheim.

Dersom HiOA skulle lykkes med å få universitetsstatus, er ikke det nødvendigvis godt nytt for UiO, tror Blindheim. Spesielt ikke dersom HiOA velger å gå for å ha «profesjonsuniversitet» i navnet sitt.

— HiOA posisjonerer seg virkelig med å kalle seg profesjonsuniversitet. Det er en skikkelig god idé, og viser vilje til praksisnærhet og bransjeretting. Det gir god markedsføring og gode samarbeidsmuligheter. Da blir universitetet til sammenligning «bare» et universitet mer løsrevet fra hva arbeidslivet trenger, sier han, men gjentar at fusjonering ville vært det beste:

— Selv om dette med profesjonsuniversitet er bra, kan det like gjerne legges under UiO. Argumentene for å ha et profesjonsrettet universitet er gode, men argumentene mot fusjonering er dårlige. Det er pussig å ha to universiteter i denne lille byen, det er som om vi skulle hatt to operaer, sier Blindheim. 

Hevder fusjoner er nødvendige

Blindheim hevder fusjonene i sektoren er helt nødvendige.

— I Norge er det 23-24 institusjoner som har rett til å gi folk doktorgrad. I Danmark er det bare 10, og i Sverige 12 – til tross for at svenskene er nesten dobbelt så mange som oss. Det sier noe om våre muligheter for fusjonering. Stjernø-utvalget som ble satt ned av forrige regjering konkluderte med at fusjoner, enten ved tvang eller frivillig, er nødvendig i sektoren. Denne regjeringa gjennomfører dem, sier han.

Han mener deler av utdanningssektoren har glemt hvem de er til for.

— Noen steder virker det nesten som det er flere ansatte enn studenter. Hva er de ansatte til for, seg selv? Det er studentene som skal være fokuset hos institusjonene, sier han. 

Selv om Blindheim er for fusjonering, mener han at det ikke er nødvendig at hans egen høyskole, Markedshøyskolen, fusjoneres - for eksempel med BI. Han sier likevel at han noterer seg at det også legges opp til fusjonering av private skoler til neste år. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS