Her er «Faen-kofte» og Pussy Riot-strikk
Det var snakk om «Faen-kofte», Karl-Marx-pute og regnbue-votter da HiOA arrrangerte årets første Lunsjpåfyll.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Det begynte med noen ordspill på fest, så ble idéen plutselig seriøs.
Slik startet idéen om strikkeboka «Strikk i strid», forteller forfatteren Markus Keller. Han har sammen med kona, Jenny Keller, laget en strikkebok med radikale oppskrifter, der de har tatt utgangpunkt i tradisjonelle strikkemønstre og gjort mønstrene om til politiske budskap.
Fredag holdt han foredrag om boka i Pilestredet 48 på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Ikke overraskende var kvinnene godt representert under foredraget, der det var 21 kvinner og tre menn.
Fra Selbu-vott til regnbuevott
Boka tar utgangspunkt i strikkeprodukter som har budskap fra venstresiden i norsk politikk. Bakgrunnen er engasjementet til forfatterne i Natur og Ungdom på slutten av 90-tallet, og det var også der ekteparet møttes.
— På hvert landsmøte i Natur og Ungdom var det hele tiden knitrelyder fra strikkepinner i bakgrunnen. Alle i organisasjonen strikket og det ble laget morsomme plagg, sier Keller.
Han sier at dette var den store idéen bak boka: At folk var kreative og laget sine egne mønstre - gjerne på den radikale måten. Dermed ble det tradisjonelle Selbu-mønstret redesignet til en regnebuevott.
Strikking og kjønnsroller
– For meg var det rart å komme til et sted og se at så mange strikket, for i min familie var det ingen som strikket på grunn av kvinnefrigjøring. Kvinnene i familien min ønsket å ta avstand fra det tradisjonelle kjønnsrollemønstret i samfunnet, der strikking var en del av det, sier Keller.
Markus lærte seg likevel å strikke. Medforfatteren av boka, Jenny Keller, kom fra en familie som mente at det var fornuftig å bidra til fellesskapet og at strikking var en del av gjenerobring av feminismen. Gjennom boka håper de at flere fortsetter å holde kulturarven oppe, bare med en politisk vri.
Leker med politikk
Keller, som til daglig jobber ved det teologiske fakultet ved Universitet i Oslo, forteller at tilbakemeldingene har vært gode fordi dette er en utradisjonell strikkebok.
– Det er gøy å tulle med tradisjoner og leke med politiske budskap på andre måter, uten at vi tråkker på noen, sier Keller.
Markus Keller har hatt ansvar for å designe strikkeoppskriftene, mens kona, Jenny, har strikket. I tillegg har de leid inn profesjonelle strikkere. Forfatterne fikk ordspill-idéen om boka for omlag fire år siden og i september kom den i hyllene.
Blant raddis-oppskriftene finner du for eksempel Fana-kofta, som de har redesignet til «faen-kofta», strikket mobiletui med hammer og sigd og Pussy-Riot-maske.
— Dette er bare koselig, og det er vel en av grunnene til at ingen reagerer på at dette er feil, avslutter Keller.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!