Markus Keller holdt foredrag om raddis-strikkeboka «Strikk i strid» ved HiOA fredag. Her holder han opp en «faen-kofte». Foto: Cicilie S. Andersen

Her er «Faen-kofte» og Pussy Riot-strikk

Det var snakk om «Faen-kofte», Karl-Marx-pute og regnbue-votter da HiOA arrrangerte årets første Lunsjpåfyll.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det begynte med noen ordspill på fest, så ble idéen plutselig seriøs.

Slik startet idéen om strikkeboka «Strikk i strid», forteller forfatteren Markus Keller. Han har sammen med kona, Jenny Keller, laget en strikkebok med radikale oppskrifter, der de har tatt utgangpunkt i tradisjonelle strikkemønstre og gjort mønstrene om til politiske budskap.

Fredag holdt han foredrag om boka i Pilestredet 48 på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Ikke overraskende var kvinnene godt representert under foredraget, der det var 21 kvinner og tre menn.

Fra Selbu-vott til regnbuevott

Boka tar utgangspunkt i strikkeprodukter som har budskap fra venstresiden i norsk politikk. Bakgrunnen er engasjementet til forfatterne i Natur og Ungdom på slutten av 90-tallet, og det var også der ekteparet møttes.

— På hvert landsmøte i Natur og Ungdom var det hele tiden knitrelyder fra strikkepinner i bakgrunnen. Alle i organisasjonen strikket og det ble laget morsomme plagg, sier Keller.

Han sier at dette var den store idéen bak boka: At folk var kreative og laget sine egne mønstre - gjerne på den radikale måten. Dermed ble det tradisjonelle Selbu-mønstret redesignet til en regnebuevott.

Strikking og kjønnsroller

– For meg var det rart å komme til et sted og se at så mange strikket, for i min familie var det ingen som strikket på grunn av kvinnefrigjøring. Kvinnene i familien min ønsket å ta avstand fra det tradisjonelle kjønnsrollemønstret i samfunnet, der strikking var en del av det, sier Keller.

Markus lærte seg likevel å strikke. Medforfatteren av boka, Jenny Keller, kom fra en familie som mente at det var fornuftig å bidra til fellesskapet og at strikking var en del av gjenerobring av feminismen. Gjennom boka håper de at flere fortsetter å holde kulturarven oppe, bare med en politisk vri.

Leker med politikk

Keller, som til daglig jobber ved det teologiske fakultet ved Universitet i Oslo, forteller at tilbakemeldingene har vært gode fordi dette er en utradisjonell strikkebok.

– Det er gøy å tulle med tradisjoner og leke med politiske budskap på andre måter, uten at vi tråkker på noen, sier Keller.

Markus Keller har hatt ansvar for å designe strikkeoppskriftene, mens kona, Jenny, har strikket. I tillegg har de leid inn profesjonelle strikkere. Forfatterne fikk ordspill-idéen om boka for omlag fire år siden og i september kom den i hyllene.

Blant raddis-oppskriftene finner du for eksempel Fana-kofta, som de har redesignet til «faen-kofta», strikket mobiletui med hammer og sigd og Pussy-Riot-maske.

— Dette er bare koselig, og det er vel en av grunnene til at ingen reagerer på at dette er feil, avslutter Keller.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS