ny rektor
Her er den nye rektoren for Universitetet i Sørøst-Norge
Styret ved Universitetet i Sørøst-Norge ansatte i dag arvtakeren til Petter Aasen. — Medvirkning er det eneste som funker, sier nyansatt rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson.
Styret ved universitetet i Sørøst-Norge (USN) ansatte i dag Pia Cecilie Bing-Jonsson som ny rektor på USN fra 1. januar 2024 og for en åremålsperiode på fire år. Bing-Jonsson (47) er dekan ved fakultet for helse- og sosialvitenskap på USN, og bosatt i Tønsberg.
— Jeg er veldig glad for å bli betrodd denne store og viktige oppgaven, og takknemlig for muligheten til å ivareta det flotte universitetet som er skapt. Jeg ser fram til å overta roret, sier Bing-Jonssen, i en pressemelding fra USN.
— Vi må jobbe sammen
Telefonen plinger i vilden sky når Khrono skal intervjue den nye rektoren. Mange vil gratulere og snakke med henne etter at nyheten ble kjent torsdag ettermiddag. På spørsmål om hvordan Pia Cecilie Bing-Jonsson er som leder, svarer hun:
— Det er veldig viktig for meg å få til gode lederteam, både dem man jobber nærmest med og nedover i organisasjonen. Jeg vil ha sterke team som jobber sammen om de oppgaver vi skal løse, det er slik vi får til ting.
Hun har tidligere fått tilbakemeldinger om at hun viser tillit til lederne som er under henne.
— I det ligger det en stor grad av delegering. Det er et privilegium i en kunnskapsorganisasjon å jobbe med utrolig flinke folk. Det er det jeg elsker med å være leder, å få tilgang til alle de kloke hodene. Jeg har ikke svar på alt selv, så vi må jobbe sammen.
— Det høres ut som medvirkning er et ord du har sansen for?
— Det er det eneste som funker.
Tre punkter
Styreleder Tore Isaksen er svært fornøyd med ansettelsen.
– USN får en rektor som har en klar strategisk retning og tydelige prioriteringer. Bing-Jonsson har vist at hun evner å gjennomføre krevende endringer, og at hun bygger gode lag rundt seg.
USNs nye rektor har tre tydelige overskrifter for de kommende fire årene:
– Vi må ta grep om studieporteføljen for å sikre at vi gir studentene kompetanse og kvalifikasjoner som morgendagens arbeidsmarked trenger.
Videre framhever hun USNs satsing på fem strategiske forskningsområder, og mener at mye av svaret på framtidens komplekse utfordringer kan ligge i sterke, tverrfaglige forskningsteam.
— Jeg vil også få til et tett samarbeid med studentene. Det er avgjørende for at vi skal lykkes. Studentene gir oss ofte de beste og mest ærlige tilbakemeldingene, heter det i USN sin pressemelding.
Utdannet sykepleier
Pia Cecilie Bing-Jonsson er utdannet sykepleier og har en ph.d. fra Universitetet i Oslo. Hun har tidligere vært visedekan på fakultet for helse- og sosialvitenskap på USN, førsteamanuensis og høgskolelektor på samme sted. Hun har en betydelig vitenskapelig produksjon, og er en aktiv deltaker i samfunnsdebatten.
Styreleder Isaksen trekker fram at samfunnsutviklingen tilsier at det stilles høye krav til USN som et flercampusuniversitet som skal være til stede i lokalmiljøene, gjøre utdanning tilgjengelig og bidra til å utvikle arbeids- og næringsliv i lokalmiljøene.
— Sammen med styret skal rektor sørge for at USN oppfyller dette mandatet, og vi er veldig fornøyde med at Pia har takket ja til utfordringen, sier Isaksen.
Bing-Jonsson sier til Khrono at erfaringa som dekan er en nyttig erfaring å dra med seg som rektor.
— Jeg kjenner hvordan organisasjonen er skrudd sammen og hva som er viktig for de faglige ansatte. Når noe skal løses, er det viktig å kjenne organisasjonen. Jeg har også hatt mange funksjoner tidligere, og det å ha flere ståsteder er en styrke.
Som dekan har hun sittet tett på rektor i snart 4 år og har da fått et godt innblikk i hva jobben går ut på.
— Hvordan vil studentene legge merke til deg?
- Jeg har ambisjoner om å jobbe veldig tett med dem. De gir oss veldig viktige og ærlige tilbakemeldinger og kan hjelpe oss med å utforme den utviklinga vi må gjennom framover. De kan formidle det de ønsker og har behov for. Siden det er en stund siden jeg var student og ung, må jeg snakke med dem det gjelder, sier påtroppende rektor til Khrono.
— Viktig for regionene
Bing-Jonsson legger vekt på at USN er en kjær arbeidsplass for USNs medarbeidere, og at universitetet er viktig for regionene der campusene er lokalisert.
— Det betyr at det er mange som ønsker at USN skal lykkes, og som vil være med på å videreutvikle universitetet, sier hun.
Hun understreker at hun fortsatt skal være dekan denne høsten, og vil ha full oppmerksomhet på fakultetet for helse- og sosialvitenskap fram til hun bytter jobb ved årsskiftet. Da overtar hun etter Petter Aasen, som til sammen har 16 år bak seg som rektor for USN og flere av institusjonene som universitetet er bygget på.
11 søkere
Styret ved USN ansatte rektor bak lukkede dører på sitt møterom i Porsgrunn torsdag. I alt 11 søkere søkte jobben som USN-rektor da den ble utlyst i våres. Fire av søkerne var unntatt offentlighet, tre menn og en kvinne.
De tre mennene har trukket seg underveis, mens Khrono har erfart at kvinnen det handlet om her, var Språkrådets direktør Åse Wetås. En annen sterk ekstern kandidat var Steinar Kristoffersen, som nylig tapte valget om en ny periode som rektor ved Høgskolen i Molde.
Etter det Khrono har erfart var det i sluttrunden fire finalister i prosessen, de to nevnte eksterne, i tillegg to interne dekaner.
Det var Pia Cecilie Bing-Jonsson, dekan ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap og dekan og professor Per-Ludvik Kjendlie ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap som var to sterke interne navn fra søkerlisten.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut