Folk i kø utenfor apotek i Tsuen Wan, Hong Kong, tirsdag denne uken. Nå henter Norge hjem nordmenn fra de rammede områdene. Foto: NTB scanpix

Henter nordmenn hjem fra Kina

Virus. NRK melder at Utenriksdepartementet har startet arbeidet med å hente nordmenn i Kina hjem.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken oppdateres fortløpende.)

Utenriksdepartementet samarbeider med andre europeiske land med å hente nordmenn i Kina hjem, skriver NRK.

Fakta

Wuhan-viruset (coronavirus)

Startet som et utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Kina desember 2019. Identifisert av kinesisk helsemyndigheter 7. januar 2020.

Tyder på at smitten startet på et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market.

Har genetiske likheter med SARS-viruset (SARS-CoV). 774 dødsfall ble registret i 26 land etter den epidemien i 2002-2003.

Feber har vært rapporter som det vanligste symptomer på infeksjon. Sår hals er rapportert og noen har blitt diagnostisert med lungebetennelser med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med luneinfiltrater på røntgen.

Folkehelseinstituttet anbefaler god håndhygiene, med såpe og vann, til forebygging.

Det finnes ingen vaksine mot sykdommen per i dag.

(Kilde: Folkehelseinstituttet, Store Norske Leksikon. 27. januar 2020)

Departementet informerer NRK om at de ikke vet akkurat hvor mange nordmenn det er som oppholder i Hubei-provinsen, der det nye Wuhan-viruset (coronavirus) oppsto.

— Vi oppfordrer nordmenn til å ta kontakt med den norske ambassaden i Beijing eller UDs operative senter på tlf. 23.95.00.00 dersom man har behov for konsulær bistand, skriver pressetalsperson Siri Svendsen i en e-post til NRK.

NRK trekker fram at UD videre skriver:

«Norske borgere på reise i Kina bør følge nøye med på nyheter, lytte til lokale myndigheters anvisninger og være forberedt på forsinkelser eller behov for å endre reiserute som følge av reiserestriksjoner og ev. andre tiltak. Man bør også ta kontakt med sine pårørende hjemme i Norge og eventuelt kontakte sitt forsikringsselskap ved behov. Vi oppfordrer også reisende til Kina om å følge helsefaglige råd fra Folkehelseinstituttet

Universiteter følger med

I slutten av forrige uke spurte Khrono ulike universiteter med utvekslingsstudenter i de aktuelle områdene i Kina om hvilke tiltak de vurderte.

— Vi har sjekket om vi har studenter i den delen av Kina der utbruddet startet. Det har vi ikke, men vi følger med på myndighetenes råd, sier Reidun Mangerud, kommunikasjondirektør ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). De har samtidig lagt ut en liste med ting over hva du bør vite om viruset.

Universitetet i Bergen har som USN et øye med på utviklingen i Kina. De anbefaler ansatte som skal ut å reise følge med på UD sine reiseråd og råd fra Folkehelseinstituttet.

Universitetet i Oslo sier de er klar over situasjonen i Kina og følger den nøye.

— Vi forholder oss til rådene fra Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og departementet, men vi jobber parallelt med å vurdere om det er behov for egne tiltak. VI oppfordrer til å følge UDs reiseråd, sier Johan Løkberg Tofte i enhet for HMS og beredskap i en e-post til Khrono.

Powered by Labrador CMS