Henter nordmenn hjem fra Kina
Virus. NRK melder at Utenriksdepartementet har startet arbeidet med å hente nordmenn i Kina hjem.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken oppdateres fortløpende.)
Utenriksdepartementet samarbeider med andre europeiske land med å hente nordmenn i Kina hjem, skriver NRK.
Departementet informerer NRK om at de ikke vet akkurat hvor mange nordmenn det er som oppholder i Hubei-provinsen, der det nye Wuhan-viruset (coronavirus) oppsto.
— Vi oppfordrer nordmenn til å ta kontakt med den norske ambassaden i Beijing eller UDs operative senter på tlf. 23.95.00.00 dersom man har behov for konsulær bistand, skriver pressetalsperson Siri Svendsen i en e-post til NRK.
NRK trekker fram at UD videre skriver:
«Norske borgere på reise i Kina bør følge nøye med på nyheter, lytte til lokale myndigheters anvisninger og være forberedt på forsinkelser eller behov for å endre reiserute som følge av reiserestriksjoner og ev. andre tiltak. Man bør også ta kontakt med sine pårørende hjemme i Norge og eventuelt kontakte sitt forsikringsselskap ved behov. Vi oppfordrer også reisende til Kina om å følge helsefaglige råd fra Folkehelseinstituttet.»
Universiteter følger med
I slutten av forrige uke spurte Khrono ulike universiteter med utvekslingsstudenter i de aktuelle områdene i Kina om hvilke tiltak de vurderte.
— Vi har sjekket om vi har studenter i den delen av Kina der utbruddet startet. Det har vi ikke, men vi følger med på myndighetenes råd, sier Reidun Mangerud, kommunikasjondirektør ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). De har samtidig lagt ut en liste med ting over hva du bør vite om viruset.
Universitetet i Bergen har som USN et øye med på utviklingen i Kina. De anbefaler ansatte som skal ut å reise følge med på UD sine reiseråd og råd fra Folkehelseinstituttet.
Universitetet i Oslo sier de er klar over situasjonen i Kina og følger den nøye.
— Vi forholder oss til rådene fra Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og departementet, men vi jobber parallelt med å vurdere om det er behov for egne tiltak. VI oppfordrer til å følge UDs reiseråd, sier Johan Løkberg Tofte i enhet for HMS og beredskap i en e-post til Khrono.
Nyeste artikler
Audun Øfsti (1938 - 2024)
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024