Knut Erik Engemoen i en av rollene i stykket Brune. Foto: Mads Nygård

Heddapris til HiOA-lektor

Heddaprisen for fremragende scenekunst gikk til førstelektor og dramalærer Niels Peter Underland i helga for barneforestillingen «Brune». Nå skal stykket på turné landet rundt.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Heddaprisen deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Årets Heddapris for beste barneforestilling gikk i år til «Brune»  av Teater Joker i samarbeid med Akershus Teater. Lektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Niels Peter Underland (bildet) har regissert stykket.

Det er en strålende fornøyd regissør som har med seg Hedda-statuetten på jobb på Høgskolen i Oslo og Akershus dagen derpå for å vise den fram til kolleger og andre. 

Dramalærer

— Jeg synes det var veldig flott og hyggelig å lese hva juryen skrev om arbeidet vårt, blant annet at det var artistisk godt utført, sier han til Khrono. 

Jeg tror kanskje det er første gangen en dramalærer får Heddaprisen.

Niels Peter Underland

«Brune» er en samproduksjon mellom Akershus Teater og Teater Joker. Forestillingen fikk strålende kritikker ved premieren våren 2016. I vår og på forsommeren har de for andre gang reist rundt på skoler over hele landet, som en del av Den kulturelle skolesekken. 

– Vi har fått fantastiske tilbakemeldinger fra lærerne, som melder at barna liker forestillingen veldig godt, sa Underland til hioa.no da de ble nominert til prisen.

Jens Smith Wergeland, tidligere student i drama- og teaterkommunikasjon ved HiOA, spiller hovedrollen.

Det er første gang Underland har både drama og regi på et stykke. 

— Jeg tror kanskje det er første gangen en dramalærer får Heddaprisen også. Ekstra stas er det at vi vant i konkurranse med mer etablerte teatre som var nominert, sier han. 

Juryens begrunnelse

Juryen i Heddaprisen er også full av lovord:

«Essensen i all teaterkunst er den teatrale forvandlingen hvor hendelser, objekter og aktører fremstår på nytt og annerledes vis, for å gi liv til en alternativ virkelighet. Slik er teatret nært beslektet med barnets kreative skaperkraft, både som en kilde til ubekymret lek og som et sted å søke tilflukt når virkelighetens verden ikke riktig fortoner seg slik som den burde. Årets barneforestilling understreker og feirer dette slektskapet i en presis og samtidig leken regi hvor skuespillerne briljerer som overskuddspregede forvandlingskunstnere. Uanstrengt veksler de mellom ulike roller, og gir i fellesskap fysisk form til en rekke scenografiske elementer og rekvisitter. Språket er tidstypisk og troverdig i en dramatisering basert på den prisbelønte norske barneboka med samme navn, utgitt i 2013».

Ut på ny turné

— Og hva skjer med «Brune» nå? 

— Nå skal stykket ut på turné i hele landet et helt år, fra Tromsø i nord og rundt omkring på festivaler og skoler, sier han. 

— Og har du nye prosjekter på gang? 

— Ja, det har jeg. Men det blir mest på fritid og i ferier. Jeg liker jo godt å være på høgskolen og jobbe med studentene, sier han, men legger til: 

— Det er en bra vekselvirkning. Erfaringene mine fra arbeidet med studentene bruker jeg i stykket og vice versa, sier han. 

Niels Peter Underland har jobbet for Høgskolen i Oslo og Akershus siden 1992. 

Konkurrerte med spøkelser og Robin Hood

De andre nominerte til årets Heddapris i klassen barneforestilling var:

​«Hamlets pappa er et spøkelse», av Martin Rosengardten etter William Shakespeare. Regi Martin Rosengardten - Teatret Vårt

«Jeg er Robin Hood»,  av Morten Joachim og Line Hofoss Holm, musikk av Torbjørn Dyrud. Regi Morten Joachim - Teater Innlandet

Heddaprisen deles ut årlig for fremragende scenekunst. 

Her kan du lese om de øvrige prisvinnerne. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS