utenriks
Harvard og MIT saksøker Trump-administrasjonen
De amerikanske universitetene prøver å stoppe Trumps direktiv som vil gjøre at internasjonale studenter ikke får visum ved heldigital undervisning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det melder The New York Times. Dagbladet var først med saken i Norge.
Universitetene saksøker i fellesskap president Trump og hans regjerings beslutning om å kreve fysisk oppmøte når universitetene i landet igjen åpner. De ønsker å forhindre direktivet som vil sette en stopper for at internasjonale collegestudenter får visum, hvis undervisningen og oppgavene deres skal være heldigitale.
Ifølge The New York Times argumenterte saksøkerne i retten for at effekten av dette «og kanskje til og med målet» å skape så mye kaos for universitetene og internasjonale studenter som mulig.
Grusom og hensynsløs
Flere universiteter i USA har praktisert strenge smitteverntiltak i forbindelse med koronapandemien. Harvard planlegger for eksempel å ha heldigital undervisning til høsten. Andre universiteter vil ha en hybridmodell, med noe fysisk undervisning.
Nå opplever universitetene et press fra Det hvite hus om å gjenåpne campusene.
Rektor ved Harvard, Lawrence S. Bacow kaller Trump-administrasjonens handling for grusom og hensynsløs og sier i en uttalelse at dette virker som noe man har gjort for å presse universitetene til å ha fysisk undervisning «uten hensyn til bekymringene for studentene, underviserne og andres helse og sikkerhet».
De to universitetene har sagt at dette nye direktivet forhindrer mange av Harvard sine 5000 internasjonale studenter fra å bli værende i USA. I retten ba universitetene om at denne politikken hindres fra å tre i kraft.
Forsvarer politikken
Kenneth T. Cuccinelli II, den fungerende visestatssekretæren for Homeland Security har forsvart Trump-administrasjonens politikk i et intervju på CNN, med at dette gir mer fleksibilitet til internasjonale studenter enn før, da de bare kunne ta ett nettkurs hvis de skulle være kvalifisert for visum. Nå kan de ta flere, så lenge de også får noe fysisk undervisning.
— Hvis de ikke skal være en student, eller de skal være 100 prosent online, har de ikke noe grunnlag for å være her. Da bør de dra hjem, og så kan de komme tilbake når skolene åpner, sa Cuccinelli.
Nyeste artikler
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år