Adventskalender
Håper forslaget om skolepenger blir trukket
Lars-André Tokheim ved USN er bekymret for eget universitet om skolepenger blir innført - og studentene uteblir.
Lars-Andre Tokheim er professor i prosessteknologi ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han sitter i skrivende stund i innspurten av en forskningsoppgave, med 70 eksamensoppgaver å rette, og seks nye Bowie-plater å føre inn i et platesamlerregister.
— Hvordan vil du oppsummere 2022 med universitets- og høgskolebrillene på?
— Året har for min del vært preget av høy intensitet knyttet til alle «samfunnsoppdrag»: Jeg har brukt mye tid på forskningsprosjekter der USN deltar, bl.a. knyttet til elektrifisering av prosessindustrien; jeg har holdt en rekke populærvitenskapelige foredrag, bl.a. som en del av det såkalte «Lørdagsuniversitetet» (samarbeid mellom USN og folkebiblioteker i vår region); og jeg har undervist rekordmange studenter i år. Så det har vært ekstra mye å gjøre, men så lenge det går rundt, er det gøy.
— Hva er det kjekkeste du har vært med på i universitet- og høgskoleverdenen i år, og hvorfor?
— I 2022 har jeg jobbet mye med oppretting av en ny siv.ing.-spesialisering innen hydrogenteknologi på campus i Porsgrunn, og jeg er derfor veldig glad for at studiet nå er godkjent og at vi er klare for å ta imot de første studentene høsten 2023. Jeg er overbevist om at hydrogen kommer til å spille en stadig større rolle i det grønne skiftet framover, så jeg håper dette vil bli en velkommen spesialisering for norske kjemi-, prosess- eller maskiningeniører som vil bli siv.ing.
— Hva har vært den største utfordringen i 2022, slik du ser det?
— Jeg er programansvarlig for to sivilingeniørstudier ved USN, og det er stadig en utfordring å få et tilstrekkelig antall norske ingeniører til å velge videreutdanning til siv.ing. i stedet for å gå direkte ut i jobb som bachelor. Vi har riktignok ganske mange studenter på våre siv.ing.-programmer, men flertallet er fra land i Asia. Derfor kommer vi til å bli rammet hardt hvis forslaget til innføring av studieavgift for studenter fra land utenfor EØS blir vedtatt. Dette bekymrer meg.
— Hva er ditt juleønske for universitetene og høgskolene?
— Mitt juleønske er at forslaget om innføring av studieavgift for utenlandske studenter blir trukket. Dersom forslaget blir vedtatt, får det svært uheldige konsekvenser både for studentene, universitetene og for det norske næringslivet, som trenger flere ingeniører.
— Hva skal du gjøre i jula?
— Jeg skal først rette 70 eksamensoppgaver og skrive ferdig en forskningsrapport. Deretter skal jeg spille gitar, registrere seks nyinnkjøpte Bowie-plater på Discogs (nettsted for platesamlere), spise mye god mat og treffe familie og venner. Jeg har også på lur et par gode Baroloer, som min kone og jeg skal kose oss med i romjula.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut