Hanne Solheim Hansen vil fortsatt være rektor på Nord. Hun har søkt jobben som nå er lyst ut. Foto: Nord

Nord: Fungerende rektor vil fortsette, men hun får konkurranse fra fem andre. Se hele søkerlisten til rektorjobben.

Ny rektor. Søkerlisten er klar.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at tidligere rektor Bjørn Olsen gikk av på dagen 18. januar, har Hanne Solheim Hansen vært konstituert som rektor. Nå er det klart at Hansen søker jobben fast.

Søkerlista avslører at seks personer ønsker å lede universitetet framover — og med det ta på seg det som kanskje må sies å være landets mest utfordrende rektorjobb om dagen:

  • Grete Hovelsrud (62) Professor, Nord universitet, Bodø
  • Hermundur Sigmundsson (54) Professor, Trondheim
  • Hallgeir Elstad (54) Professor ved Universitetet i Oslo, Sørum
  • Hanne Solheim Hansen (56) Prorektor utdanning/konstituert rektor, Nord universitet, Steinkjer
  • Gry Agnete Alsos (49) Professor, Nord universitet, Bodø
  • Ketil Eiane (50) Dekan, Nord universitet, Bodø

Fire av de seks er med andre ord interne.

Rabalder skremmer ikke rektor

Den nye rektoren vil få ansvaret for et universitet under press fra flere kanter. Etter at både politikere og tilsynsorganer gjorde det klart at de forventet mer av Nord universitet og rektor Olsen gikk av, foreslo fungerende rektor Hansen for et par uker siden å legge ned to studiesteder fullstendig og å gjøre store endringer ved fem andre studiesteder.

Det har skapt en rekke reaksjoner. Likevel skremmer ikke det dagens rektor fra å søke videre.

— Det er spennende å være på Nord universitet. Det er flere spennende og sterke fagmiljø og det er svært meningsfullt å legge tilrette for god forskningsbasert utdanning, skriver Hansen i en SMS til Khrono.

Intern professor utfordrer

Hansen får imidlertid konkurranse blant annet fra professor ved Fakultet for samfunnsvitenskap ved Nord universitet, Grete Hovelsrud.

Grete Hovelstud. Foto: Nord universitet

— Hvorfor har du søkt?

— Jeg har søkt fordi jeg har tro på Nord universitet og regionen vi tilhører. Jeg vil bygge noe ut ifra det grunnlaget som er lagt. Vi trenger en sterk identitet.

— Blir du ikke skremt av alt rabalderet?

— Det viktige for meg å si, er at det er viktig å få ro og å få fremhevet kompetansen vi har her. Vi har en marsjordre og må få ro til å bli ferdige med fusjonsprosessen.

Teologiprofessor vil hjem

Hallgeir Elstad er professor i teologi ved Universitetet i Oslo. Han sier han søker rektorjobben fordi han ser på den som en utfordring.

Hallgeir Elstad. Foto: UiO

— Jeg kommer fra landsdelen og har jobbet på UiO siden 90-tallet. Nå kan tenke meg at det er ålreit med nye utfordringer. Jeg tenker jeg kan gjøre nytte for meg i landsdelen min, sier han på telefon fra Lofoten, hvor han kommer fra og leser om nedleggelser i lokalmediene.

— Hva tenker du om å skulle lede en organisasjon hvor det har vært mye bråk i det siste?

— Det er en type utfordringer man må kunne stå i. Det har jeg reflektert over.

Tenker langsiktig

Gry Agnete Alsos, professor ved Handelshøgskolen på Nord universitet, har også søkt jobb. Hun sier til Khrono at universitetet vil klare å løse de kortsiktige utfordringene.

Gry Agnete Alsos. Foto: Nord universitet

— Jeg søker fordi det er en veldig spennende jobb i en flott organisasjon som jeg mener jeg kan bidra til å utvikle videre.

— Hvordan tror du det vil være å jobbe med det presset og rabalderet som har vært rundt nord i vår?

— Jeg har et langsiktig perspektiv på stillingen. De kortsiktige utfordringene klarer vi å løse. Skal man søke en slik jobb, er det en fordel å like en utfordring. Det gjør jeg.

Synes forslag om nedleggelser kom tidlig

Hermundur Sigmundsson, professor i biologisk psykologi ved NTNU, sier kombinasjonen av faglige og regionale utfordringer er tiltrekkende.

Hermundur Sigmundsson. Foto: NTNU

— Jeg synes det er en stor utfordring og det liker jeg med jobben. Det er en viktig jobb å heve utdanningsnivået og øke forskningen, samtidig som det er regionale utfordringer. Universitetet trenger kanskje finne ut av hvilke områder man vil satse på i regionen. Det er en ekstra utfordring.

— Du blir ikke skremt av alt bråket som har vært i vår?

— Nei, men jeg mener man må få ta tid til å bygge organisasjonen. Nå viser man at man øker pubiseringsnivået, og samtidig som man gjør det, må man få tid til et løft som alle må bidra til. Dette må man også se på i sammenheng med regionen, med kommuner og fylkeskommune. Det er spennende og vil ta tid. Derfor synes jeg også forslag om nedleggelser kom tidlig, når det kom før man hadde ansatt en rektor.

Khrono har ikke lyktes å komme i kontakt med Ketil Eiane, den siste søkeren til rektorstillingen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS