Nord-debatten preget i liten grad valgkamp lokalt
Valget. Lokale redaktører mener at debatten om Nord universitet i liten grad påvirket valget i de kommunene Nord universitet er lokalisert. Med et unntak: Nesna.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I Namsos gikk Arbeiderpartiet et lite hakk opp, Senterpartiet gjorde et godt valg, mens Venstre gikk tilbake. Kim Riseth er ansvarlig redaktør i Namdalsavisa.
— Er valgresultatet i Namsos påvirket av debatten rundt Nord universitet? Har det påvirket resultatet for Arbeiderpartiet?
— Arbeiderpartet har gjort det bra i flere kommuner rundt Namsos, Nærøysund, Namsskogan, Lierne og Osen feks. Det har nok mest med personvalg å gjøre, og henger i liten grad sammen med Nord-saken, sier Riseth og legger til:
— Venstre burde hatt effekt av det i så fall, men de har gått tilbake.
Liten påvirkning i Rana og Alstadhaug
I Rana fikk Arbeiderpartiet en tøff nedtur som i resten av Nordland, Senterpartiet fulgte også trenden og gjorde et brakvalg i kommunen. Marit Ulriksen er sjefredaktør i Rana Blad. Hun sier at de i liten grad tror Nord-debatten har påvirket valgresultatet i Rana.
— I Rana er det en lokal skolestruktursak som har vært fullstendig dominerende og avgjørende for Sp og Rødt sin markante fremgang og Ap er blitt hardt straffet, sier Ulriksen til Khrono.
Marit Almendingen er nyhetsredaktør i Helgelendingen. Hun forteller at i Alstadhaug har alle de politiske partiene slått ring rundt utdanningen i Sandnessjøen, så de er sikre på at heller ikke her har Nord-debatten gitt lokale utslag.
— Derimot har vi også her hatt en debatt om skolestruktur, og det er nok den som gjør at Senterpartiet og Rødt har vunnet fram, sier Almendingen.
Mener Nord-saken hadde betydning
Arbeiderpartiet går i Nordland fylke tilbake 9,2 prosent, og lander på en oppslutning på 26,8 prosent, såvidt over landsgjennomsnittet for partiet.
Annereledes er det i Nesna kommune. Der oppnådde Arbeiderpartiet 40,6 prosent av stemmene, en vekst på 0,5 prosent. Nest størst i Nesna er Senterpartiet med 23,1 prosent med vekst på 5 prosent.
I forkant av valget var Arbeiderpartiets sittende ordfører, Hanne Davidsen, svært spent på valgresultatet, da det pågår en debatt i området om en mulig etablering av en batterifabrikk i Mo i Rana, koblet med en massiv utbygging av vindmøller på fjellet mellom de to kommunene.
Mange av miljøpartiene har her tatt stilling, og saken vekker stort engasjement lokalt.
Arbeiderpartiet har ikke landet standpunkt i saken, og Davidsen regnet med at dette ville kunne bety tilbakegang for partiet.
— Hvorfor klarer dere å holde stand i Nesna?
— Jeg er ikke tvil. Det handler om Nord universitet, og at jeg som ordfører har stått i front for å bevare høyere utdanning på Nesna og Helgeland. Jeg er utrolig glad for dette resultatet, sier Davidsen i en første rask valgkommentar.
Nord universitet fra nord til sør og valgresultatene
Nord universitet strekker seg fra Stokmarknes i nord til Stjørdal i sør.
Slett ikke alle stedene har studiestedstrukturen preget den lokale valgdebatten. Kanskje særlig fordi det endte opp med at det er Nesna og Sandnessjøen som blir rammet av den nye studiestedstrukturen til universitetet.
Dette er Nord universitet
Stokmarknes ligger i Hadsel kommune. I denne kommunene fikk Senterpartiet 26,2 prosent og Arbeiderpartiet 16,5 prosent. Senterpartiet gikk fram 14,2 prosent, mens valget var en katastrofe for Arbeiderpartiet lokalt med nedgang på 28,3 prosent.
Nest lengst nord er Bodø kommune. Her får Ap 27,4 prosent, ned 2,8 prosent, mens Senterpartiet får 10 prosent og går opp 6,7 prosent. I Bodø har Høyre stått sterkt, men opplever en tilbakegang på 8 prosent og ned til 25,9 prosent.
Ap nærmest rasert i Rana
I nabokommunen til Nesna, Rana, opplever Arbeiderpartiet også en stor tilbakegang. Partiet blir passert av Senterpartiet som bli kommunens største, med 29,3 prosent oppslutning, en framgang på 18,9 prosent. Arbeiderpartiet får 29 prosent, en tilbakegang på hele 17,3 prosent og er valgets taper også i denne kommunen.
Sandnessjøen er kommunesenter for Alstadhaug kommune. Senterpartiet har jobbet hardt lokalt blant annet mot nedlegging av sykepleierutdanning og andre sentraliseringstemaer. Partiet får en oppslutning på 45,1 prosent, noe som er en vekst på 25,3 prosent. Arbeiderpartiet er nærmest utradert i kommunen og oppnår 11,6 prosent (ned 30,9 prosent), nesten 7 prosentpoeng bak Rødt som får 18,1 prosent.
Trøndelagskommunene
Kommunene Namdalseid, Namsos og Fosnes slås sammen og blir til Namsos 1. januar. Årets valg er gjennomført for den nye kommunen. Årets valgresultat er sammenlignet med de samlede resultatene for Namdalseid, Namsos og Fosnes ved forrige valg.
Arbeiderpartiet er desidert størst med 43,3 prosent, og en liten vekst på 1,1 prosent. Senterpartiet vokser 11 prosent opp til 25,4 prosent oppslutning.
I Steinkjer går også Arbeiderpartiet på en smell, en nedgang på 10,7 prosent og oppslutning på 26,2 prosent. Senterpartiet vokser til 35 prosent, en vekst på 5,8 prosent. Valgets vinner i Steinkjer er Rødt som oppnår 7,2 prosent og som ikke stilte liste ved forrige valg. Kommunene Steinkjer og Verran slås sammen og blir til Steinkjer 1. januar. Årets valg er gjennomført for den nye kommunen. Årets valgresultat er sammenlignet med de samlede resultatene for Steinkjer og Verran ved forrige valg.
I Levanger kommune oppnår Ap 32,8 prosent, en tilbakegang på 16,1 prosent. Senterpartiet er oppe på 30,7 prosent, en framgang på 14,3 prosent.
Lengst sør i «riket» til Nord universitet finner vi Stjørdal kommune. Her fosser også Senterpartiet fram til 38,7 prosent, fram 11,4 prosent, Arbeiderpartiet på sin side går tilbake 9,3 prosent og lander på 28,3 prosent.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!