God førjulstid med Khrono:

Ansa-president, Hanna Flood mener verden definitivt trenger flere universiteter. Foto: Selfie

Hanna Flood ønsker større debatter og «litt mindre pilling av navlelo»

Adventselfie. Mange blir nok overrasket over å møte sine egne fordommer i døren, meg selv inkludert, sier Hanna Flood, leder av Association of Norwegian Students Abroad, om det å studere i utlandet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Hva er ditt beste klimatiltak i år?

— Med et tillitsvalgtapparat over hele verden prøver vi i ANSA også å være mye mer strategiske med oppfølging, og tar i bruk the world wide web der det er mulig. 19. desember arrangerte vi for første gang online karrieremesse! I tillegg har vi alt av rådgivning, psykologtilbud og karriereveiledning på nettet eller over telefon. Jeg deltok for eksempel på ANSA Kina sitt landsmøte - uten å bevege meg ut av min egen leilighet.

Fakta

Adventselfie: Hanna Flood

Stilling/studie: President i ANSA, har en bachelor i teoretisk fysikk, og har studert i London og Berlin.

Alder: 24

Fødested: En liten by syd i Sør-Korea ved navn Masan

Bosted: Oslo

— Personlig tenker jeg meg alltid ekstra godt om før jeg går til innkjøp av nye klær, og tråler som regel bruktkjøp-plattformene først. Jeg har også som nyttårsforsett å ikke kjøpe noen gensere i 2020, men heller strikke dem selv med god, norsk ull.

— Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?

— Som realist er jeg mer fan av å skrive ligninger med det greske alfabet enn å skrive lange tekster med det latinske. Så roboten min kunne godt fått lov til å skrive sakspapirer og høringssvar!

— Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du ha valgt?

— Jeg er jo fremdeles student, så den muligheten føler jeg at jeg har. Men jeg er veldig glad for at jeg studerte fysikk.

— Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd i året som har gått?

— For utenlandsstudentene var tilskuddet til psykologtilbudet vårt utrolig viktig. Det er absolutt ikke noe jeg har oppnådd alene, men det er fortsatt godt å vite at vi har kunnet utvide en ordning som har bidratt til en bedre hverdag for mange.

— Hva er ditt flaueste minne fra studietiden din?

— Hjelp, det er mange! Jeg ble litt flau hver gang jeg ble overrasket og sa «oi!» i London, og etterpå innså at jeg hørtes ut som en meget fornærmet brite.

— Du får Iselin Nybø på overraskende julebesøk. Hva ville du snakket med henne om?

— Først ville jeg spurt Iselin om noen strikketips! Og så har vi en stortingsmelding om studentmobilitet på trappene vi sikkert kunne snakket lenge sammen om: alt fra de små tingene som gjør utenlandsstudier vanskelig, til finansiering, godkjenning av grader og lange saksbehandlingstider i Lånekassen og Nokut. Det er jo tross alt en stortingsmelding vi har veldig høye forventninger til, og en mulighet for Nybø og regjeringen til å virkelig sette internasjonalisering på dagsorden. Vi har ønsket oss en slik meldingen i mange år, så her har Iselin virkelig en mulighet til å virkelig sette sitt preg på norsk utdanningspolitikk.

— Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?

— ANSA jobber globalt, så her er det nok enklere for meg å svare enn for dem som kun jobber i Norge. Verden trenger definitivt flere universiteter. Det er fremdeles enorme forskjeller i utdanningsnivå og tilgang til utdanning i ulike land.

— Hva tenker du bør være de viktigste debattene i akademia de neste årene?

— Jeg håper i alle fall det blir litt mindre pilling av navlelo. Som samfunnsinstitusjon har man et stort ansvar, og stor mulighet til å påvirke og medvirke til at samfunnet beveger seg i riktig retning. Jeg har i hvert fall troen på at man gjennom utdanning og styrket internasjonalt samarbeid kommer til å bidra til at vi finner løsninger på vår tids største problemer.

— Dette er også noe av det våre medlemmer snakker om når man spør dem hva de får ut av å studere i utlandet. En ting er det faglige innholdet, men det å lære mye nytt om andre mennesker og kulturer gjør at man også ser sin egen, lille sfære i et nytt lys. Mange blir nok overrasket over å møte sine egne fordommer i døren, meg selv inkludert.

— Det å se problemer i en mer global kontekst tror jeg bare blir viktigere og viktigere, og derfor tror jeg det å tilrettelegge for at flere skal få mulighet til å tilegne seg slike opplevelser og en slik kompetanse bør være en av de viktigste debattene i akademia de neste årene.

— I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?

— Jeg har jo aldri studert ved et norsk universitet, men det er definitivt noen med ytringsmot på norske universiteter og høgskoler. Likevel skulle jeg gjerne sett flere studenter, unge forskere og rektorer som setter dagsorden.

— Hva gleder du deg mest til i jula?

Jeg er ikke så glad i jul, men det er alltid hyggelig å se gode venner som ellers studerer i andre byer og land. Det gleder jeg meg veldig til!

(Intervjuet er gjennomført på e-post.)

Powered by Labrador CMS