Språk

Han studerte på amharisk og engelsk i Etiopia, nå skal han undervise på samisk

Matematiker Andualem Tamiru Gebremichael har tre år på seg til å lære samisk som førsteamanuensis ved Samisk Høgskole.

Andualem Tamiru Gebremichael disputerte ifjor ved Universitetet i Agder med en avhandling om elevers oppfatning av matematikkens relevans.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Hva er det som får en matematiker som vokste opp i Etiopia og ikke har hatt noe forhold til samisk kultur og språk, til å bruke sommeren til å pugge nordsamisk?

Fakta

Sámi allaskuvla/Samisk Høgskole

Statlig høyskole opprettet i 1989 med hensikt å ivareta samisk høyere utdanning og forskning.

Sammenslått med Nordisk samisk institutt i 2005.

Har siden 2009 holdt til i Forsknings- og utdanningssenteret Diehtosiida i Guovdageaidnu/Kautokeino.

Rektor: Laila Susanne Vars.

Kilde: snl.no

— Min spesialinteresse i matematikkdidaktikk er knyttet til kultur, sier Andualem Tamiru Gebremichael til Khrono og fortsetter:

— Det er grunnen til at jeg valgte å jobbe ved høgskolen. Å lære språket gir mulighet til å få en bedre forståelse for samisk kultur.

Skal lære nordsamisk på tre år

Da Gebremichael tidligere i år ble ansatt som førsteamanuensis i matematikkdidaktikk ved Samisk Høgskole/Sámi allaskuvla i Kautokeino, fulgte det med et krav: I løpet av tre år skal han lære seg samisk, nærmere bestemt nordsamisk, som er det primære undervisningsspråket ved høgskolen. Før han ble ansatt har han ikke hatt noe forhold til samisk språk og kultur, forteller han.

Denne sommeren har han blant annet brukt til å ta et begynnerkurs i samisk, til høsten er planen å bruke noe av det han har lært så langt, før han går i gang med et nytt kurs.

— Jeg tenker at jeg gradvis vil beherske språket mens jeg lærer og prøver bruke det på jobben, særlig i undervisningen, sier han.

Så langt går det bra, men sakte, legger han til.

— Jeg tenker det vil bli bedre når jeg begynner å bruke det litt i undervisningen.

Har lempet på språkkrav

På sikt er målet at han skal undervise på samisk. For i likhet med andre universiteter og høgskoler har Samisk Høgskole strenge språkkrav, forskjellen er at undervisnings- og arbeidsspråket samisk.

Jeg tenker det vil bli bedre når jeg begynner å bruke det litt i undervisningen.

Andualem Tamiru Gebremichael

Direktør Johan Ailo Kalstad ved høgskolen i Kautokeino forteller at de har lempet noe på kravene til fagområder det er vanskelig å rekruttere samiskspråklige til.

— Dette gjøres da under forutsetning av at man lærer seg samisk innen tre års, sier Kalstad og forteller at de har flere eksempler på at ansatte og studenter har lært seg samisk, også personer uten samisk bakgrunn.

I høgskolens spede start var det ifølge Kalstad flere som lærte seg samisk, men Gebremichael er den første ansatte på lang tid som lærer seg språket uten å kunne et ord fra før. Kalstad legger til at matematikeren, så langt han vet, også er den første vitenskapelig ansatte ved Samisk Høgskole med ikke-vestlig bakgrunn.

Lærte norsk ved siden av studiene

Gebremichael er født og oppvokst i Etiopia. På barneskolen var undervisningsspråket Amharisk, senere studerte han på engelsk, først ved Universitetet i Addis Abeba, der han studerte matematikk på masternivå og tok en masterutdanning i pensum og undervisning.

Engelsk var også undervisningsspråket da han i 2009 flyttet til Norge, der han studerte matematikkdidaktikk som doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Agder. I fjor disputerte han ved universitetet med en avhandling om elevers oppfatning av matematikkens relevans, med tittelen «Students’ perceptions of the relevance of mathematics in an Ethiopian preparatory school».

Undervisningen var på engelsk, norsk lærte han ved siden av studiene.

— Det var ikke nødvendig for studiene, som han sier.

Powered by Labrador CMS