Guide til et godt selvbilde
Sofies univers er Khronos uhøytidelige studentblogg. Det publiseres ny hver fredag. Dette er den åttende i rekken. God helg!
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Advarsel: Denne bloggen kan inneholde ironi og humor. Noe er til og med satt på spissen.)
Denne uka har VG skrevet en ultratrendy sak om «selfies» (i neste uke kommer en artikkel om nettfenomenet, Facebook).
Språkrådet slenger seg på, og foreslår «selvbilde» som norsk ord. Sånn bortsett fra at det allerede er et ord, tror jeg det kan skape litt forvirring. Det kan være stor forskjell på et godt selvbilde og et godt… selfie.
Som vi kan lese i artikkelen er dette fenomenet veldig populært blant kjendiser, men som seg hør og bør er det ikke en trend før alle gjør det. Derfor har VG bedt oss vanlige folk sende inn våre selfies:
… Eller du kan ta deg en tur innom Facebook og ta en titt på profilbildene til folk. VG vil altså at vi skal se fremmede folk sine ”selfies”, men nok en gang: Du kan fortsatt bare sjekke Facebook.
I tillegg til gravende journalistikk om det hotte «selfies»-hysteriet, har VG laget en oppklarende liste over andre moderne uttrykk:
(Faksimiler fra VG)
I likhet med VG liker jeg å være oppdatert på det nyeste av det nye, og som blogger (trendy i seg selv) kan jeg ikke være noe dårligere. Jeg opplever at det mangler noen ord på den lista, og derfor har jeg tatt meg bryet med å gjøre den mer fullstendig:
- «Skjera» – Forkortelse for «hva skjer, da?». Populært uttrykk blant unge, men også brukt av foreldre som skal vise at de er med på den ungdommelige sjargongen når barna har med venner hjem etter skolen.
- «Mamma, drit i å ringe, jeg sitter på internett!» – Hyppig brukt setning når man sitter på internettet.
- «AK» – Kul slang for «arbeidskrav».
- «Innringerne» – De som ringer inn til «Holmgang» på TV2 i slutten av programmet.
- «Koz og klemz» – Stilig signatur.
- «Snaking» – Å spille Snake (populært mobilspill).
Obligatorisk selfie. Dette selfiet tok jeg allerede i 1990 (tok selfies før det ble kult). Legg merke til at jeg har den ene armen synlig, slik at det ser ut som noen andre har tatt bildet (selfie-triks for viderekomne).
Jeg syns kanskje VG er litt uklare når det kommer til beskrivelsen av «smiley». De skriver at det for eksempel kan skrives med tegnsetting. Men hva betyr det? Kan man bare sette sammen hvilke som helst tegn og så blir det en smiley? Nei. Her er en smileyguide (bare hyggelig, VG):
- :) Hvis du tar hodet på skakke kan du sannelig se at det ser ut som et lite ansikt med øyne og smilende munn. Ofte brukt for å sprite opp en melding som hadde vært veldig kjedelig uten. Bare se forskjellen: «OK» vs. «OK :)» Ser dere det? I den første meldingen virker man brutal og dritkjip, i den andre viser man at man er en alright person med godt humør.
- :-) Denne smileyen er mest brukt av mennesker over førti. Unge kan også bruke den, men det er helst når de sender en melding til de over førti (gjerne til sjefen eller liknende).
- :P Også kalt tungesmileyen. Den skal visstnok ha en humoristsk funksjon, som i at «hehe, jeg mener det ikke helt seriøst, men jeg slenger på en tungesmiley sånn at du er sikker på at jeg tuller». Personlig har jeg lenge vært sterk motstander av denne smileyen, da jeg mener at du kun kan bruke smileyen dersom du faktisk har tunga ut mens du skriver meldingen (og sånn bortsett fra Miley Cyrus, hvem har det?).
- ;) Smiley som skal vise at man er litt leken og artig (og døll).
- (hakeparentes, åpen mot høyre)3 (Bruk av hakeparentes oppfattes som en kommando av vårt publiseringssystem, derfor er tegnet her forklart. red. anm.)
Du trodde kanskje at vennene dine prøver å snike inn en matematisk oppgave i meldingen, men nei! Ta hodet på skakke igjen. Ser du det? Det er et hjerte! Ntåh.
LOL ass.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!