Tidligere var Anita Tøien studentombud ved det som nå heter OsloMet. Nå har hun fått samme jobb på BI. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Gjør comeback som studentombud

Folk. I 2015 ble Anita Tøien Norges andre studentombud. Etter noen år utenlands blir hun nå studentombud ved Handelshøgskolen BI.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

6. januar begynte Anita Tøien for fullt som studentombud ved Handelshøgskolen BI. Hun har kontor i Oslo, men er også ombud for de andre BI-campusene.

Tøien ble i 2015 Norges andre studentombud. Hun var ansatt ved Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet) fram til 2017. Da hadde man en prøveperiode for å se om det var behov for ordningen, og det viste det seg å være.

På OsloMet fikk jeg mange saker som handlet om praksis for eksempel. Hva trenger BI-studentene bistand med?

Anita Tøien

Nå gjør hun comeback som studentombud etter tre år i Brussel, der hun har jobber i Europakommisjonen med EUs ungdomspolitikk og programmer for ungdomsarbeid.

Tror en del vil være annerledes

Tøien er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen (UiB), hvor hun også var leder for Studentparlamentet. Hun har tidligere også jobbet med tilsyn i Utdanningsdirektoratet.

Hun trekker fram flere grunner til at hun synes det blir spennende å være ombud ved BI:

— Selv om jeg har vært studentombud før, og satt opp et nytt kontor, er det både en helt annen organisasjonsstruktur, andre typer studier og andre studenter på BI enn på OsloMet. Derfor vil nok jobben bli annerledes, og det gleder jeg meg til, sier hun.

Hun er også spent på å se hva slags henvendelser hun vil få, og hvilke typer saker hun kommer til å jobbe med.

— Jeg kan se for meg at det er noen forskjeller mellom BI og OsloMet. På OsloMet fikk jeg mange saker som handlet om praksis for eksempel. Hva trenger BI-studentene bistand med?

Fordel med flere ombud

På bare tre år har det skjedd store endringer på studentombud-fronten. Tilbudet har raskt spredd seg, og fra 1. august 2019 hadde alle studenter i Norge krav på studentombud, ettersom dette ble lovfestet.

— Nå er vi mange! Det er en kjempefordel, og gjør at jobben blir en helt annen nå, sier hun.

I år blir universitets- og høgskoleloven også oppdatert. Tøien er spent på hvordan dette eventuelt kan påvirke jobben hennes.

— Her må vi bare vente å se, sier hun.

— Hva slags type studentombud ønsker du å være?

— Jeg vil gjerne beholde de viktige grunnverdiene om uavhengig, nøytralitet, og at det skal være et lavterskel-tilbud. Jeg synes det er viktig å være tilgjengelig for studentene. Jeg har også lært noe siden jeg jobbet på OsloMet, som jeg vil ta med meg videre, sier hun.

Hun er opptatt av at det skal være riktig saksbehandling og at studentene behandles riktig.

— Jeg blir nok ikke et veldig annerledes studentombud enn jeg var på OsloMet, men jeg må selvfølgelig tilpasse meg til forholdene på BI, og de behovene som er her, sier hun.

Powered by Labrador CMS