Gjermund Kvernmo Langset forteller at studentdemokratiet i Ålesund med kjolestuntet ønsket å vise ikke bare med ord, men med handling, at alle er velkomne ved <span class="caps">NTNU</span> Ålesund. Foto: Tomas Paulsen
Gjermund Kvernmo Langset forteller at studentdemokratiet i Ålesund med kjolestuntet ønsket å vise ikke bare med ord, men med handling, at alle er velkomne ved NTNU Ålesund. Foto: Tomas Paulsen

Kjolestuntet i Ålesund

Torsdag var det studiestart for NTNU Ålesund. Mest oppmerksomhet fikk studentleder Gjermund Kvernmo Langset, som stilte i lang svart kjole for anledningen.

Publisert Oppdatert

Ukas mest omtalte stunt i forbindelse med studiestart sto studentleder Gjermund Kvernmo Langset på NTNU Ålesund for torsdag.

Mandag hadde kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen med seg 12 millioner til Høgskolen Innlandet, og fredag ble Curt Rice kåret til årets Oslo-taler for studentene, men ingen av dem når opp mot Langset som torsdag stilte i fotsid, svart kjole da han holdt sin tale i anledning studiestart. Det var Universitetsavisa som først omtalte saken.

Masse godord på facebook

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og på facebook har det vært bare gode ord å hente for Langset:

  • «Dagens mann. Jeg har sjelden vært mer stolt over å være en del av NTNU i Ålesund.»
  • «Gud så herlig Gjermund!»
  • «Gjermund som leder Studenttinget i Ålesund minte oss idag på det viktigste vi kan gjøre for hverandre - å akseptere hverandre. Tenk deg om før du ler neste gang. Velferdsutvalget tar av seg hatten og bøyer seg i støvet for Gjermund Kvernmo Langset.»

Måten personer jeg ikke en gang kjenner har reagert på, er virkelig rørende. Det tyder jo bare på at dette er et tema vi ikke kan få løftet nok fram i lyset.

Gjermund Kvernmo Langset

Med kjole som verktøy

Langset forteller til Khrono at kjolen var et verktøy for å understreke et budskap de ønsket å formidle.

— Alle har, uavhengig av bakgrunn, kjønn, legning, livssyn eller andre forhold, rett til å være seg selv. Og ansvaret for dette ligger på oss alle. Vi må akseptere, støtte og respektere hverandre. For å få til dette kan vi ikke bare peke på andre, men se på oss selv først, understreker Langset. 

— Hva er det viktigste man får fram ved å gjennomføre slike stunt?

— Ved å ta på meg kjole ønsket jeg å vise dette ikke bare med ord, men med handling. Her skal alle føle seg trygge. Jeg tror mange av de som lo i starten, tenkte seg litt ekstra om etterpå, sier studentlederen. 

(Marte Øien, leder av Studenttinget, introduserte Gjermund Kvernmo Langset. Foto: Martin Breyholtz)

— Helt overveldende respons

Langset forteller at responsen både mens han sto på scenen og etterpå har vært helt overveldende.

— Vi diskuterte jo på forhånd at det ville komme reaksjoner, men jeg tror ikke jeg var helt forberedt på at det skulle røre så mange så sterkt. Måten personer jeg ikke en gang kjenner har reagert på, er virkelig rørende. Det tyder jo bare på at dette er et tema vi ikke kan få løftet nok fram i lyset.

— Er det bare et stunt eller er det naturlig for deg å bruke kjole innimellom?

— For meg er det nok ikke naturlig å kle meg i kjole. Men jeg mener det er viktig at personer som er i roller der man får mye oppmerksomhet, må tørre å ta et standpunkt. På samme måte som at det er viktig at flest mulig går i Pride-paraden, understreker Langset.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!