Paul Gilroy er en av Storbritannias mest kjente nålevende intellektuelle. Foto: Vron Ware
Paul Gilroy er en av Storbritannias mest kjente nålevende intellektuelle. Foto: Vron Ware

Holbergprisen til Paul Gilroy

Holbergprisen. Holbergprisen 2019 er tildelt den verdensledende rasismeforskeren Paul Gilroy.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen (Khrono): Gilroy er en britisk historiker og kulturforsker, og forskningen hans har særlig hatt innflytelse innenfor rasestudier og postskolonialisme.

Paul Gilroy har markert seg som en markant antirasist. Foto: Vron Ware

Han er professor i amerikansk og engelsk litteratur ved King's College i London, og er blant de mest kjente forskere og intellektuelle i dagens Storbritannia.

Kulturforsker og aktivist

Gilroy har særlig markert seg i kampen mot rasisme, både som kulturforsker og aktivist.

— Min forskning tar for seg det tankeunderskudd som gjør at ikke alle mennesker får ta del i samme grad av menneskelighet, sier Gilroy i en pressemelding.

Gilroy er en modig, inspirerende og transformativ forsker, og hans arbeider berører mange av vår tids mest presserende spørsmål».

Dame Hazel Genn

— Jeg har fokusert på hvordan påståtte raseforskjeller skaper en forestilling om noe undermenneskelig, og har prøvd å utvide betydningen av humanisme til å få et mer akseptabelt moralsk og politisk innhold,» forklarer han.

— For meg er kritikk av rasisme og rasetekning veien til en klarere, dypere forståelse av menneskeheten og dens omdiskuterte vesen.

Seks millioner kroner

Holbergprisen er på seks millioner kroner, og vil bli delt ut under et høytidelig arrangement i Universitetsaualen i Bergen i begynnelsen av juni. Prisen dekker fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi.

— Gilroy er en modig, inspirerende og transformativ forsker, og hans arbeider berører mange av vår tids mest presserende spørsmål», sier leder av Holbergkomitéen Dame Hazel Genn.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS