Uavklart fusjon i Midt-Norge

De to styrene skal sluttføre forhandlingene om fusjon mellom Unviersitetet i Nordland og Høgskolen i Nord-Trøndelag. Det er fortsatt et åpent spørsmål om man kommer i havn.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forhandlingsutvalgene ved Universitetet i Nordland (UiN) og ved Høgskolen i Trøndelag (HiNT) har kastet kortene og innspurten i forhandlingene er overlatt til de respektive styrene.

Sist fredag, og etter enda et ekstraordinært styremøte ved HiNT dagen før,  sendte rektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, Steinar Nebb (bildet under), en rapport til sitt styre om saken.

(Foto: HiNT)

Rektor Nebb er tilbakeholden med å si hva som står i rapporten. Han ønsker heller ikke å si noen ting om hvilke områder man ikke er blitt enige om så langt. 

Jeg vil presisere at det er et åpent spørsmål om vi kommer i havn.

Steinar Nebb

Slik der ser ut nå, vil vi greie å holde planen.

Vigdis Moe Skarstein

Åpent spørsmål om resultatet

— Men jeg vil presisere at det er et åpent spørsmål om vi kommer i havn, sier han til Khrono. 

— Hva betyr det? At det ikke blir fusjon mellom HiNT og UiN fra 1.1.2016, men kanskje 1.1.2017 heller? 

— Jeg kan ikke si noen ting om hva vi har oppnådd, og det er ennå ikke tatt stilling til endelig dato. Dokumentene ligger på styreledernes bord nå, sier han. 

Ifølge Nebb ville det optimale vært at forhandlingene hadde vært sluttført til 23.september slik at en anbefaling kunne vært sendt med papirene til begge institusjonenes styremøter som holdes den 30.september, men at det kan holde hardt.

Optimistisk styreleder

Ifølge universitetsdirektør Stig Fossum ved Universitetet i Nordland, er målet at det skal være parallelle styremøter ved de to institusjonene 30. september. Han kan også bekrefte overfor Khrono at det er kontakt mellom de to styrene.

Styreleder Vigdis Moe Skarstein ved Universitetet i Nordland, sier at hun er optimistisk og har tro på at innstillingen skal foreligge slik at fusjonsaken kan behandles i styremøtet 30. september.

— Vil holde planen

— Slik der ser ut nå, vil vi greie å holde planen. De vanlige spillereglene er jo at sakens dokumenter skal foreligge en uke før styremøtet. Per i dag har vi ikke noe ferdig dokument, men jeg har grunn til å tro at vi får det i tide, sier hun til Khrono mandag 21.september, to dager før styrepapirene skal ut..

Hun vil ikke uttale seg om hva som gjenstår før en innstilling om å gå for fusjon kan være klar, men sier at hun er informert om status i forhandlingene.

— Noe mer kan jeg dessverre ikke si nå, sier hun.

Opp til styret

Steinar Nebb sier at det blir opp til styrene å vurdere om det er grunnlag for fusjon.

— Forankringsjobben som styrene skal gjøre er viktig, og styrene må se på det hele med sine øyne, sier Nebb til Khrono sist fredag. Han sier at han har levert fra seg et forhandlingsdokument som han kan stå inne for, men at de ikke er ferdig forhandlet. 

— Men du har fått et nytt styre med ny sammensetning av folk fra i høst. Får det noen konsekvenser for behandlingen av fusjonsspørsmålet i HiNT-styret? 

— Det kan jeg ikke si noe om. Men jeg må få si at jeg synes Høgskolen i Nord-Trøndelag har fått et godt styre som bruker tid på å bli kjent og jeg er imponert over måten de har jobbet seg sammen på, sier Nebb og legger til at det er nå to styrer som skal koordinere seg og så skal man finne ut etter det om det er hensiktsmessig å framstille en sak for styret ved HiNT neste onsdag.

Fusjonsplattform

Styret ved Universitetet i Nordland vedtok 9. september en felles plattform for fusjon med Høgskolen i Nesna fra 1. januar 2016. På samme møte vedtok styret at det var positiv til å gå inn i videre arbeid med gjennomføring av fusjon med Høgskolen i Nord-Trøndelag.

I så fall må det forhandles fram en ny fusjonsplattform for den nye institusjonen, som vil bestå av UiN pluss Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag. Ifølge Steinar Nebb har Høgskolen i Nesna vært observatør på forhandlingsmøtene mellom Høgskolen i Nord-Trøndelag og Universitetet i Nordland. 

Lite gjennomslag?

Etter det Khrono erfarer skal Høgskolen i Nord-Trøndelag ha fått lite gjennomslag for kravene de stilte i forhandlingene. Noen av premissene HiNT-styret la til grunn for å si ja til fusjon handlet blant annet om at Nord-Trøndelag måtte få egne fakulteter for lærer- og sykepleieutdanning, samt en viserektor-stilling.  

Khrono har siden fredag i forrige uke gjort flere forsøk på å få kommentar fra rektor Pål Pedersen ved UiN, uten å lykkes. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS