Tre nye fusjoner i statsråd i dag

Tre fusjoner ble behandlet i statsråd i dag og tildelt 18 millioner til arbeidet med disse i 2016. De fleste handlet om Vestlandet.

Publisert Oppdatert

Kongen i statsråd bestemte i dag at Høgskolen i Bergen, Høgskulen i Sogn og Fjordane og Høgskolen Stord/Haugesund fra 1. januar 2017 blir slått sammen til én høgskole - Høgskulen på Vestlandet.

I samme slengen ble også fusjonen mellom Universitetet i Bergen og Kunst- og designhøgskolen i Bergen vedtatt. Begge fusjonene blir gjeldende fra 1. januar 2017.

1. januar i år fusjonerte Misjonshøgskolen, Høgskolen Betanien, Haraldsplass Diakonale Høgskole og Diakonhjemmet Høgskole til VID Vitenskapelige Høgskole. Torsdag denne uken ble det kjent at fra 1. januar neste år vil også Høyskolen Diakonova bli med på laget.

18 millioner til de tre fusjonene

Kunnskapsdepartementet sier i en pressemelding i dag at de vil gi 11 millioner i 2016 til arbeidet med fusjonen av høgskolene i Bergen, Sogn og Fjordane og Stord/Haugesund til Høgskulen på Vestlandet:

Jeg har høye forventningar til at sammen-
slåingen gjør Høgskulen på Vestlandet godt rustet til å møte utfordringer og muligheter i årene
som kommer.

Torbjørn Røe Isaksen

— Etter sammenslåingen kan Høgskulen på Vestlandet se utdannings- og kompetansebehov i Vestlandsregionen under ett. Jeg har høye forventningar til at sammenslåingen gjør Høgskulen på Vestlandet godt rustet til å møte utfordringer og muligheter i årene som kommer, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen.

Den nye høgskolen vil ha fem studiesteder i Haugesund, Stord, Bergen, Sogndal og Førde og vil ha utdanning på masternivå på alle studiestedene.

– Høgskulen på Vestlandet vil ha et klart mål om å bli universitet med en profesjons- og arbeidslivsrettet profil. Jeg støtter dette målet. Jeg er også glad for at Høgskulen på Vestlandet fra starten av viser egenart ved å ha nynorsk som primærarbeidsspråk, sier kunnskapsministeren.

Kunnskapsdepartementet vil etter ønske fra institusjonene velge et interimsstyre som får fullmakt til å gjøre vedtak som gjelder fusjonen, med sikte på å overta som styre for Høgskulen på Vestlandet frå 1. januar 2017.

Høgskulen på Vestlandet skal ha styreleder oppnevnt av departementet og ansatt rektor.

5 og 2 millioner til de to andre

Kunnskapsdepartementet har også bestemt å tildele 5 millionar kroner til arbeidet med sammenslåingen av universitetet og kunst- og designhøgskolen i Bergen i 2016.

Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KhiB og Griegakademiet ved UiB blir ett nytt fakultet for kunst, design og musikk, og skal inkludere alle nåværende fagfelt.

— UiB og KhiB har god kvalitet på en rekke områder som kan utfylle hverandre etter sammenslåingen, og jeg har høye forventningar til at en sammenslåing gjør fagmiljøene bedre rustet til å møte utfordringer og muligheter i årene som kommer. De 5 millionene skal være et økonomisk bidrag til en god fusjonsprosess, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en annen pressemelding.

Privat og kristen vitenskapelig høgskole

Kunnskapsdepartementet vil også gi to millioner kroner i støtte til fusjonsprosessen mellom VID Vitenskapelige Høgskole og Høyskolen Diakonova.

VID er et resultat av en fusjon mellom Misjonshøgskolen, Høgskolen Betanien, Haraldsplass Diakonale Høgskole og Diakonhjemmet Høgskole 1. januar 2016. Fra samme dato neste år vil Høyskolen Diakonova også bli en del av VID Vitenskapelige Høgskole. Dette ble kjent torsdag 16. juni.

VID er et resultat av fusjoner mellom private høyskoler, og nå blir også Høyskolen Diakonova med på laget. Med over 4 000 studenter blir dette en stor nasjonal aktør, spesielt innen helseutdanninger, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en tredje pressemelding og fortsetter:

— Kunnskapsdepartementet støtter målet med fusjonen, og vil gi et tilskudd på to millioner kroner til prosessen.

Den vitenskapelige høgskolen har i dag studiesteder i Oslo, Bergen, Sandnes og Stavanger. Høgskolen opplyser ifølge pressemeldingen at det i en overgangsperiode vil være to campus i Oslo, men at det er et uttalt mål å samlokalisere på sikt. 

Forutsetningen for regjeringens bevilgning på to millioner er at revidert nasjonal-budsjett blir vedtatt som foreslått, avslutter pressemeldingen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS