Marianne Aasen (AP) sitter i Kirke, utdannings og forskningskomiteen på Stortinget og er spent på hva kunnskapsministeren nå skal gjøre med Vestlandet der ingen vil fusjonere. Foto: Cicilie S. Andersen
Marianne Aasen (AP) sitter i Kirke, utdannings og forskningskomiteen på Stortinget og er spent på hva kunnskapsministeren nå skal gjøre med Vestlandet der ingen vil fusjonere. Foto: Cicilie S. Andersen

Aasen overrasket over fusjonshavari i sørvest

Den eneste konkrete Vestlandsfusjonen raknet. Torbjørn Røe Isaksen kan ha oversolgt saken da den var i Stortinget, mener Marianne Aasen.

Publisert Oppdatert

Fusjonen mellom Høgskolen Stord/Haugesund (HSH) og Universitetet i Stavanger (UiS) sprakk. Saken skal styrebehandles på HSH onsdag. Direktør Tage Båtsvik ved HSH foreslår å gå videre langs «Vestlandssporet» i fremtiden.

Marianne Aasen representerer Arbeiderpartiet i Kirke, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Hun er overrasket over utfallet av prosessen. 

Oversolgt reform?

— For oss som ikke har fulgt fusjonsforhandlingene så tett, kom nyheten om at det ikke blir fusjon i Stavanger/Haugesund/Stord litt overraskende. En kan spørre seg om ikke statsråd Isaksen og departementet har oversolgt hele reformen, sier Aasen.

— Jeg er spent på hva han komme til å gjøre med Vestlandet nå, sier Aasen. 

— Hva ville du gjort? 

— Måten ting gjøres på er viktig. Det er ikke bra å presse gjennom fusjoner. Man bør bruke hele SAKS-begrepet: Samarbeid, arbeidsdeling, konsentrasjon og sammenslåing, sier hun. 

SAKS-prosessen er navnet på fusjonsprosessene som foregår i hele Universitets- og høgskolesektoren for tiden. 

Umulig fusjon i sør

For oss som ikke har fulgt fusjons-
forhandlingene så tett, kom nyheten om at det ikke blir fusjon litt overraskende. En kan spørre seg om ikke statsråd Isaksen har oversolgt hele reformen

Marianne Aasen

Enkelte har også spekulert i at Universitetet i Agder nå kan være en aktuell fusjonspartner til Høgskolen Stord/Haugesund. Sittende rektor i Agder, Torunn Lauvdal, ønsker ikke å kommentere om det kan bli aktuelt med samtaler mellom de to nå.

Trolig påtroppende rektor ved Universitetet i Agder, Frank Reichert, sier at for hans del er dette ikke aktuelt.

— Jeg har lovet alle de ansatte å fokusere på å nå de strategiske målene til UiA og det løftet har jeg tenkt å holde. Fusjoner er ikke aktuelt hos oss de neste fire årene, sier Reichert.  

Skuffelse i KD

I Kunnskapsdepartementet (KD) har statssekretær Bjørn Haugstad blitt holdt løpende orientert om utviklingen i fusjonsprosessen.

— Det er synd det ikke gikk, sier Haugstad, som ble orientert av partene før helgen.

UiS-styret hadde satt strek for å komme opp med en felles plattform til fredag. Det ekstraordinære styremøtet fant sted søndag. Hvordan det til slutt gikk, fikk han vite etter styremøtet.

Venter til høsten

— Vi har gjort det klart hele tiden at det er prosesser på gang og at styrene skal vedta potensielle fusjoner, så vi har ikke forhåndsprosedert noe, sier statssekretær Haugstad i en kommentar til Marianne Aasens spørsmål om departementet har oversolgt strukturreformen. 

— Hva gjør departementet med Vestlandet nå? 

— Vi er i en tid på året hvor vi skal roe ned og ikke piske i gang nye ting. Men på andre siden av sommeren skal vi gå igjennom situasjonen med alle dem som ikke har funnet noen fusjonspartner ennå. Jeg vil ikke forhåndskonkludere med hva som kan komme opp da, sier Haugstad, og legger til at situasjonen nå er vesentlig endret og kan åpne for nye konstellasjoner. 

— Noen har spekulert i Universitetet i Agder og Høgskolen Stord/Haugesund? 

— Det var nye spekulasjoner for meg. Løsningene ligger nok i nordlig retning fra Stavanger, sier Haugstad. 

— Er det aktuelt å be UiS og HSH om å gjøre et nytt forsøk?

— Det er ikke en aktuell problemstilling.

KD håper på initiativ

Det betyr nye sjanser for Høgskolen i Bergens forslag til løsning av vestlandsfloken - et profesjonsuniversitet. Dette kan åpne for en ny dialog med HSH og Høgskolen i Sogn og Fjordane.

— Bør HiB ta en ny kontakt?

— Jeg tror ikke jeg skal si noe om det gjennom mediene. De må selv vurdere om det er grunnlag for ny kontakt. Departementet ville syntes det var en god ide, særlig når initiativer kommer fra institusjonene selv.

Sord/Haugesund ser mot Bergen

Ved HiB har de registrert at det som så ut som en lovende fusjon har endt i ingenting. 
– Først trodde jeg at de ville lykkes med fusjonen mellom HSH og UiS. HSH har vært veldig dedikerte, og tydelige i sine vedtak. Slik sett er det overraskende at de ikke fikk det til.

Men etter å ha hørt om problemene i innspurten, skjønte Ole-Gunnar Søgnen, rektor ved Høgskolen i Bergen (HiB) at dette kunne bli utfallet.

– Er det aktuelt for HiB å invitere HSH til fusjonssamtaler?

– Vi har vært gjennom en fase der vi inviterte høgskolene på Vestlandet til en stor profesjonshøgskole, som raskt kunne blitt et profesjonsuniversitet. Dette forslaget ble bejublet til de grader av kunnskapsmininsteren. I etterkant sa han at han var overrasket over at HSH gikk mot Stavanger, sier Søgnen.

Men det var ingen jubel for forslaget i Stord eller Haugesund, og heller ikke i Sogn og Fjordane. Dermed gikk HiB videre med en plan om å samarbeide tettere med Universitetet i Bergen (UiB).

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS