kompetanse
Frykter at studieavgiften vil bremse det grønne skiftet
Norsk Hydrogenforum frykter kompetansemangel etter at regjeringen innført studieavgift for internasjonale studenter.
Bransjeforeningen for hydrogenindustrien, Norsk Hydrogenforum, er bekymret på vegne av sine medlemsbedrifter.
Den roper nå varsko om fare for kompetansemangel for det grønne skiftet.
— Erfaringsdata viser at mange internasjonale gradsstudenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits som studerer teknologiske fag i Norge, blir boende her og går inn i norsk arbeidsliv. Disse blir det langt færre av etter innføringen av studieavgiften, sier generalsekretær i Norsk Hydrogenforum, Ingebjørg Telnes Wilhelmsen, til Khrono.
Fra høsten 2023 ble det innført studieavgift for studenter utenfra EU/EØS. Resultatet var at 80 prosent av studentmassen, sammenlignet med opptaket året før forsvant.
Mange har protestert, men nå alarmerer også sentrale aktører i nøkkelteknologi for det grønne skiftet om negative konsekvenser for utviklingen her til lands. De ser at en konsekvens er at mange flinke hoder søker seg til andre land, framfor Norge.
— En betydelig barriere
1. februar åpner søknadsmulighetene gjennom Samordna opptak. Bransjeorganisasjonen sier det er behov for å øke antall studieplasser for å møte kompetansebehovet i hydrogenbransjen.
— Mangelen på relevant kompetanse er en betydelig barriere for å utvikle bransjen, viser en rapport fra Menon, forteller Wilhelmsen.
Hun trekker også fram Kompetansebehovutvalgets rapport om utfordringer for grønn omstilling som viser det samme.
— Konsekvensen av studieavgiften kan være at flere studieprogrammer må fases ut. Det innebærer en nedbygging av fagområder som har betydning for det grønne skiftet, når vi vet at vi tvert imot må bygge opp kompetansen for den omstillingen vi skal igjennom, sier Wilhelmsen og legger til:
— Vi vil at studieavgiften fjernes slik at Norge har en større sjanse til å møte kompetansebehovet blant annet innen hydrogen. Derfor er den dramatiske nedgangen i studenter fra utenfor EU/EØS svært bekymringsfull for oss, og vi ser at det kan få kritiske konsekvenser også for Norges fart inn i det grønne skiftet.
— Global kamp om de beste hodene
Adrian Murgau, direktør for elektrodeutviklingen i selskapet Nel Hydrogen, forteller om et internasjonalt kappløp og en global kamp om de beste hodene.
— Vil man være fremst i verden på det man driver med må man få tak i de beste folka. Vi ansetter folk fra hele verden. Vi trenger påfyll fra andre land og hele verden. her hos meg har jeg folk fra Kina, Brasil med videre. Derfor er vi bekymret når norske myndigheter legger begrensninger på våre rekrutteringsmuligheter, slik de gjør med denne studieavgiften, sier Murgau.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut