eksamenstrøbbel
Fristen til Samordna opptak står fast selv om eksamen ble utsatt
Utsatte sensurfrister på grunn av korona kan få konsekvenser for studenter som søker seg videre til andre studier.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Universiteter og høgskoler har forskjøvet eksamen og utsatt sensurfrister på grunn av korona. Dette kan innebære at noen av dem som er avhengig av ekstra poeng for å komme inn på studier neste år, ikke rekker fristen til Samordna opptak, og må utsette drømmene sine i et år.
NRK skrev først om denne saken, og snakket med Live Vist (22), som det siste året har tatt et årsstudium i realfag ved Universitetet i Oslo (UiO).
I opptakssystemet er det slik at hvis man tar 30 studiepoeng, gir dette ett ekstra poeng når man søker seg til andre utdanninger. Vist sier til Khrono at om poengene fra dette årsstudiumet blir talt med i beregningen, har hun regnet ut at hun kommer inn på medisinstudiet ved UiO med god margin.
Hvis den utsatte sensurfristen innebærer at poengene ikke blir med, vil hun derimot ikke komme inn i år. Vist vet ennå ikke om resultatene fra Universitetet i Oslo vil komme i tide.
Jobbet flere år for å komme inn
15. juni hadde hun sin siste eksamen, og fristen for å dokumentere poengene er 1. juli.
— Jeg har brukt til sammen fire år på å komme inn på dette studiet. Jeg har nesten måttet tatt opp hele videregående. Det gjelder å kave seg til de ekstrapoengene som finnes. Når man ikke søker rett fra videregående, er det nesten umulig å komme inn uten ekstrapoeng, sier Vist til Khrono.
Vist valgte en samfunnsvitenskapelig retning på videregående. Som mange andre, fant hun først ut senere at hun ønsket å studere medisin.
Rekordmange søkere i år
Hvert år kjemper tusenvis av unge om å komme gjennom nåløyet og bli tatt opp på landets medisinstudier - med de skyhøye snittene. Ved UiO var snittet i fjor på 68,5. I år er det i tillegg rekordmange som har søkt seg til høyere utdanning, og NRK skriver at det for tiden er redusert kapasitet hos saksbehandlere på lærestedene, og ved Samordna opptak.
Normal sensurfrist er tre uker, og denne er nå utsatt. En midlertidig forskrift sier at UiO og andre universiteter og høgskoler kan utsette sensur med to uker.
Studiedirektør ved UiO, Hanna Ekeli, sier til NRK at UiO ikke har tall på hvor mange søkere som venter på sensur på disse emnene, og samtidig trenger resultatene for å kunne få tilleggspoeng eller dekke spesielle opptakskrav.
— Tenkte kanskje ikke langt nok
Torill Vist er professor på Institutt for barnehagelærerutdanning ved OsloMet, og moren til Live Vist. I vår var hun en av mange emneansvarlige som søkte om å utsette eksamener for å hjelpe studenter under koronakrisen. Nå når hun ser hvilke konsekvenser slike utsettelser kan få for sin datter Live og andre, lurer hun på om utdanningsinstitusjonene handlet for raskt, og glemte å tenke på konsekvensene.
— Vi tenkte kanskje ikke langt nok. Jeg syns det er betenkelig at Kunnskapsdepartementet åpner for utsatte eksamener, men ikke samtidig åpner for at folk som har behov for det kan få utsatt frist for å sende inn eksamensresultatene sine til Samordna opptak. Enda verre er det at man forskjellsbehandle privatister og andre studenter i Samordna opptak, sier hun til Khrono.
Det er nemlig slik at dokumentasjonsfristen 1. juli er som før for studenter, men privatister i videregående opplæring har fått utsatt fristen. De kan vente helt til 10. juli med å laste opp vitnemålene sine.
— Det er politisk besluttet, og skal sørge for at alle privatister kan gå videre i livene sine. Det har allerede skapt et stort press på lærestedene, sier Natasha Harkness, konstituert seksjonssjef i Unit som har ansvar for Samordna opptak til NRK.
— Forutsetter at universitetet har vurdert konsekvensene
Live Vist sier til NRK at hun har snakket med både Samordna opptak og en saksbehandler ved UiO. De har sagt at de jobber med den kapasitet de har, men at de ikke kan love at de siste poengene blir tatt med i vurderingen.
— Jeg har stor forståelse for at dette skaper usikkerhet for dem det angår. Jeg forutsetter at universitetet har vurdert konsekvensene, og at universitetet gjør det de kan for å løse uforutsette problemer, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim i en e-post til NRK.
Han skriver og at de ikke har planer om å utsette fristen.