korona:

Fremdeles stengte universitet og høgskoler

Både universitet, høgskoler, skoler og barnehager blir stengt til etter påske.

Vi lever i en uvirkelig tid, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen. Her sammen med helseminister Bent Høie. Foto: Skjermdump
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fremdeles for tidlig å si om tiltakene som er blitt satt i gang for å hindre smitte av korona har virket. Det mener regjeringen, som tirsdag bestemte at tiltakene skal videreføres til etter påske.

Det betyr at både barnehager, grunnskoler, videregående skoler, fagskoler, høgskoler og universitet er fysisk stengt til 13. april, altså over påske.

— Målet vårt er å ta hverdagen tilbake, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Oppfordrer til hjemmekontor

Flere universitet har allerede, på eget initiativ, sagt at campus er stengt til etter påske. I tillegg er det flere av institusjonene som nå har lagt opp til at alle eksamener som skal avholdes dette semesteret vil foregå som hjemmeeksamen eller på digitale plattformer. Også doktorgradsdisputaser blir nå gjennomført digitalt.

Målet vårt er å ta hverdagen tilbake.

Erna Solberg, statsminister

— Vi oppfordrer til hjemmekontor, og til at man ikke benytter kollektivtransport. Vi oppfordrer også til at man ikke er mer enn fem i samme gruppe utendørs, og at man holder en avstand til andre på to meter når man er på jobb.

Det sa helseminister Bent Høie på pressekonferansen.

Olsen: Som forventet

— Dette er helt i tråd med det vi forventet, sier Dag Rune Olsen til Khrono.

Han er styreleder i Universitets- og høgskolerådet.

— Smittetallene kan tyde på at tiltakene har fungert, og da trengs det mer av samme medisin, sier Olsen.

Sektoren har lagt om til digital undervisning på rekordtid. Men det er fremdeles noen utfordringer igjen: Praksis, situasjonen for utøvende kunstfag, og undervisning der man trenger tilgang til laboratorium eller verksted. Olsen har tidligere sagt at kunstfagene skal diskuteres når UHR-ledelsen skal møte forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim på torsdag.

— Nå har hele sektoren hjemmekontor, men mange har også barn hjemme på dagtid, og effektiviteten er nok ikke lik som ellers. Hva taper sektoren på at situasjonen er som den er?

— Noen møter er nok mer effektive, fordi man kan ta kjappe beslutninger uten å møtes fysisk. Men mange er jo ikke hjemme alene. Den største utfordringen er likevel at vi taper forskningsmomentum. Det er noen som ikke kan gjøre alt hjemmefra og blant annet trenger tilgang til laboratorium, sier Olsen.

2566 registrert smittet

Line Vold fra Folkehelseinstituttet opplyste under pressekonferansen at det er registrert 2566 smittede personer i Norge. 577 av disse er smittet lokalt, og 193 er innlagt. Så langt er det rapportert om 12 dødsfall.

Solberg sa under pressekonferansen at det vil bli gjennomført en ny vurdering i løpet av påskeuken, og at regjeringen vil komme med nye vedtak før 13. april. Målet er at ingen som er smittet skal smitte mer enn en annen person, da går smitten i et tempo helsemyndighetene mener landet kan takle.

(Saken er oppdatert 24.mars klokken 17.40 med kommentarer fra Dag Rune Olsen)

Powered by Labrador CMS